Funderar du på att arbeta som VVS-montör? Numera heter det inte rörmokare för dem som arbetar med detta. Det eftersom rörmokarna arbetar med så många fler saker än just bara rör. En hantverkare som arbetar med rör, arbetar nämligen med allt som har med VVS – värmesystem, ventiler och sanitära system.
Ingen större konkurrens jobba som VVS-montör
Arbetsmarknaden för VVS-montörer ser mycket god ut, även det närmaste året och de fem närmaste åren, enligt Arbetsförmedlingen. Enligt deras prognoser lär VVS-montörer inte ha större konkurrens om jobben den närmaste tiden. Att bli VVS-montör innebär att vinnlägga sig kunskaper om vitt skilda områden. Man kan antingen arbeta inom industrin, med olika rörinstallationer. Det kan vara allt möjligt som rör rörsystem för vätskor, vatten och annat industrimaterial. Det är ofta som man då arbetar med datorn och gör till exempel rörinspektioner, gör felsökningar. Man kan komma att behöva reparera rör som kanske har gått sönder och behöver kunna svetsa och löda rör.
Många är egenföretagare
De som arbetar mot privatpersoner, eller gentemot andra företag, arbetar ofta med service av olika slag, eller så monterar man värmesystem, värmepumpar, värmepannor, luftpumpar eller så kanske man installerar hela badrum. Många VVS-hantverkare arbetar som egenföretagare. Då drar man av alla kostnader och skattar endast för vinsten. Med hjälp av ROT-avdraget kan man sänka priser för sina kunder. Ofta gör VVS-montören det åt kunderna. På så sätt slipper de hantera ansökningsblanketter. Man får dra av som mest 30 procent av arbetskostnaderna. Arbetsmaterialet och resekostnaderna måste kunderna stå för.
Ingen lång utbildning
Att utbilda sig till VVS-montör innebär inte någon lång utbildning. Det räcker med gymnasiekompetens, från en fastighetsprogram med VVS-inriktning. Efter gymnasiet går man som lärling. Efter två års arbete som lärling kan man sedan få en certifiering som VVS-montör.
Högre lön än andra hantverkare
Lönen som VVS-montörer får, är bäst om man jämför mot andra hantverkare. Timlönen skiljer sig åt något, beroende på var i landet man bor. Bäst betalt får VVS-hantverkare som bor i västra Sverige, med drygt 256 kronor i timmen. Sämst får VVS-montörer i Mälardalen, med endast drygt 195 kronor i timmen.
Varför det är så olika timlöner är svårt att förklara. Dock menar Byggnadsarbetaren, som presenterat lönerna, att siffrorna inte är riktigt rättvisa. Det eftersom det är arbetsgivarna som har angett lönen, och alla arbetsgivare har inte angett den lön de betalar för sina arbetare. Oavsett vad som ligger bakom siffrorna tjänar VVS-montörer bäst. Takläggare, plattsättare och golvläggare tjänar alla under de angivna lönerna.
Andra inlägg
- Höj värdet på byggnaden i Göteborg med en fasadrenovering
- Många möjligheter för tillbyggnad i Stockholmsregionen
- Sanering av fastigheter i Stockholm – en viktig insats för hälsa och säkerhet
- Målare i Stockholm – ett yrke med tradition
- Stabil grund med gedigna markarbeten i Västerås
- Garageportar är en väg till säkerhet, kvalitet och design i Stockholm
- Takläggare i Saltsjö Boo garanterar hållbara tak
- Ny atmosfär hemma med målare i Kungsbacka
- Solpaneler i Västervik – framtidens hållbara energi
- Att förstå vikten av OVK besiktning i Stockholm