Blogg

Välkommen till Byta Duschblandares blogg! Här är vi inte så nischade som sajtens namn kanske antyder utan här skriver vi om allt möjligt som har med hemmafix, renoveringar och byggprojekt att göra. Tips inför badrumsrenoveringen blandas helt enkelt med tips om måleri, snickeri eller något annat byggrelaterat. Vi hoppas att du kommer ha nytta av våra texter och önskar trevlig läsning!

Drömhuset så som du vill ha det

29 mar 2021

Vilken dröm att få planera sitt alldeles egna hus så som man vill ha det. Huset på klippan kan äntligen bli ditt. Ett stort vitt hus med slottsliknande känsla, helt perfekt där ute på klippan.

Dagligen går man förbi det där vackra huset. Åh, tänk om det kunde vara mitt! Huset står på en vacker klippa som speglar sig i vattnet, vilken dröm. En dröm som ska bli sann. Jakten på den perfekta marken är i full gång, äntligen ska vi bygga hus i Stockholm. Inte vilket hus som helst, givetvis ska det ligga på klippan, precis som i drömmen. På promenaderna i stan kan man i vissa skyltfönster se olika hus och marker som är till salu, har man turen att hitta det perfekta stället idag? Under tiden man letar är andra projekt i full gång. En arkitekt som kan hjälpa till att rita upp huset och ett byggföretag som kan hjälpa till att bygga det.

När drömmen påbörjas

Hur fantastiskt att se sitt hus växa fram. Valet av rätt arbetare var viktigt redan från början, utan deras hjälp hade det aldrig gått så här bra och så här snabbt. Vem kunde tro att man en dag kunde bygga sitt alldeles egna hem i Stockholm, ja med experthjälp. Är du en av de lyckliga som ska planera och bygga ditt eget hus? Tveka inte på att göra det, med rätt hjälp kommer det vara en rolig och spännande process. Snart kan du flytta in i ditt drömhem - huset på klippan.

Minska risken för olyckor

25 mar 2021

För att man ska kunna bygga eller renovera byggnader så behöver man med jämna mellanrum städa så att man får plats och ser vad man gör. Det kan även vara en säkerhetsåtgärd mot skador.

På en byggarbetsplats blir det mycket material och skräp som snabbt fyller upp ytor både utomhus och inomhus. Vissa delar av det materialet kan vara farligt, som vassa bitar eller spikar och plankor eller skivor som man kan snubbla eller halka på. Det är även farligt att använda sig av maskiner inom området heta arbeten när det är mycket damm eller antändbart material runt arbetsytan. Därför måste man hela tiden se till att man har så rent och i ordning som möjligt. Byggstädning är mycket viktigt.

En hälsosam miljö

Byggarbetsplatser har ett krav på sig att vara en trygg och säker miljö där man inte riskerar skador eller sjukdomar. Därför är man mycket noga med att se till att det finns alla typer av säkerhetsanordningar som fallskydd och varningar så att man inte trillar ner eller råkar slå sig. Men det är även krav på att man ska ha ett säkert arbetsområde gällande allt det skräp och damm som snabbt uppkommer när man arbetar. Beträffande damm och farliga ämnen som man kan andas in, ska man hålla en god städning men även i vissa fall använda sig av andningsmasker som är anpassade för ämnet. Det är även viktigt att man inte sprider delar av material som andra kan sticka sig på eller råka trampa snett på. Hitta mer information på denna hemsida: byggstädningstockholm.biz

Behövs det tillstånd för att anlägga en brunn?

19 feb 2021

Vare sig man ska borra efter vatten eller energi så är tekniken den samma. Det gäller även hur man ska gå tillväga då man väljer installatör och borrföretag. Här är lite av det man ska tänka på.

Både en vattenbrunn och energibrunn ska anläggas på det ställe där de bäst kan tillgodose hushållets eller verksamhetens behov av vatten och värme. I vissa kommuner med vattenbrist kan man först behöva ansöka om tillstånd innan man börjar borra en vattenbrunn.

Vid anläggning av en energibrunn måste man däremot alltid först ansöka om tillstånd från kommunen. Dessutom måste man ta reda på ifall grannarna redan har en energibrunn med bergvärme och var den i så fall är placerad. Anlägger man två brunnar för nära varandra kan detta leda till att den ena brunnen stjäl energi från den andra. Men det går att komma runt detta om det är ont om utrymme genom att borra ännu djupare ner i marken eller att borra snett bort från grannens energibrunn. Men för detta krävs det en erfaren och kunnig brunnsborrare.

Anlita en certifierad brunnsborrare

Att anlägga en brunn för vatten eller energi kostar en hel del och det är mycket som kan gå fel. Brunnen måste vara rätt tilltagen för att kunna leverera rätt mängd vatten eller energi. Vattnet ska heller inte ha några föroreningar och energibrunnen får inte påverka grundvattnet eller orsaka miljöproblem etc. Det är därför viktigt att man vid all brunnsborrning anlitar en erfaren och certifierad brunnsborrare, och som även har en skadeförsäkring.

Skaffa dig ett lyxigt badrum

11 jan 2021

Är det bestämt att du ska renovera badrummet? Då kanske du är både upprymd och nervös ifall allt ska gå bra. Ett fräscht badrum låter fantastiskt. Men vad garanterar en renoveringssuccé?

Med mycket inspiration och duktiga arbetare blir renoveringen en hit. Alltså ligger det mycket förarbete i att vara säker på hur man vill att badrummet ska se ut. Det kanske tar många kvällar i rad med att man sitter och forskar. Inredningstidningar, pinterest, IKEA-kataloger och så vidare. Är du säker på hur du vill att badrummet ska se ut och fungera, har du kommit halvvägs. Nu måste man också hitta ett pålitligt bolag som kan genomföra en badrumsrenovering i Lund. Det bästa är att gå till någon som har mycket erfarenhet och stort kundfokus.

Tala om vad du önskar

De klagomål man hör angående renoveringar är att resultatet inte blev som man tänkt sig. För att förekomma detta underlättar det om man är tydlig med vad man vill ha gjort. Detta gör du både innan och under projektet. Innan en renovering får du boka ett möte med en projektledare som lyssnar på dina önskemål och behov. Under det samtalet kommer du förmodligen att få förslag på lösningar, för att tillsammans bestämma hur ni ska gå till väga. Efter att man bestämt vad som ska rivas, lagas, bytas ut och sättas upp får du ett pris och ett startdatum. Se till att personalen förstått vad det är du ber om, för att försäkra dig om att resultatet blir som du önskar.

Total makeover i badrummet?

11 jan 2021

Liksom tiden ändras vill man ändra sitt hem med det. Är ditt badrum omodernt i färger du inte trivs med? Står det dåligt till så ditt stora badrum upplevs litet? Gör en badrumsrenovering.

Behöver du en förändring i badrummet? Vill du göra en total makeover där du ändrar allt? Ny toalett in, ny plats på duschen, lägga nytt golv och väggar. Eller vill du bara ha en mindre förändring där det räcker att du köper lite ny inredning? Vilken är din stil, vill du njuta i badkaret av en djungelkänsla? Eller en lyxig hotellkänsla? Eller så vill du ha ditt egna lugn, där badrummet är fyllt av det som gör dig allra mest avkopplad. Med hjälp av hantverkare kommer du att få det resultat du önskar. De arbetar utifrån dina önskemål och gör vad de kan för att göra dig nöjd.

Vad passar bäst i ett badrum?

Smaken är som baken, sägs det. Det stämmer nog ganska bra, vilken är din smak? Vad vill du ha? En populär sak är att ha klinkers på golv och väggar. Dessutom gör det sig väldigt bra i badrummet då det tål fukt och vatten. Man kan även få det i olika färger och mönster, allt efter vad du föredrar. Kontakta ett företag idag för att få en offert på arbetet du vill göra. Det finns många hantverkare som är duktiga på badrumsrenoveringar. Kolla in deras tidigare recensioner och om de har bilder på sina tidigare arbeten, så kan du även utifrån detta välja företag. Läs mer om badrumsrenovering på denna hemsida: badrumsrenoveringdanderyd.com

Renovera med finess

7 jan 2021

Är det dags för renovering och du står inför många val så kan du lösa din beslutsångst genom att ta hjälp med planeringen. En erfaren hantverkare kan hjälpa dig att planera utförandet.

Många ger sig på ett renoveringsobjekt på egen hand, men det kan bli överväldigande för någon som inte har den rätta erfarenheten. Så varför inte istället ta hjälp och renovera med finess? En renovering som utförs korrekt och av kunniga hantverkare kommer att gå snabbare och ge ett bra resultat. Annars kan det vara så att det man själv har renoverat inte håller måttet och måste ändå göras om.

Renovera badrummet

Visst finns det små renoveringsobjekt man kan ta sig an, som till exempel att måla om sovrummet. Men när det kommer till större objekt så bör man helt enkelt anlita professionell hjälp. Ett objekt som man alltid ska anlita hjälp till är badrummet, och det beror på att det finns regler som ska följas. De regler som finns är till för att säkerställa att det blir ett badrum som är väl fungerande med vatten och att alla skikt i golv, tak och väggar blir korrekt gjorda. Med dåliga tätskikt så finns det risk för att vatten lätt sprider sig till andra delar av huset.

Om renoveringen i badrummet inte är utförd av en godkänd hantverkare så kan det bli problem vid olika försäkringsfrågor. Så det bästa är att alltid anlita professionella hantverkare så kommer din renovering att vara gjord med finess och du kan känna dig trygg. Läs mer om badrumsrenovering på denna webbsida: renoverabadrumgöteborg.se

Så planerar man badrumsrenoveringen bäst

18 dec 2020

Ett nytt badrum kan öka trivseln och sätta guldkant på tillvaron samtidigt som det höjer värdet på bostaden. Men för att nå dit gäller det att planera ordentligt och att hitta bra hantverkare.

Badrummet är tillsamman med köket det rum som kostar mest att renovera och som man dessutom bör anlita skickliga hantverkare till. Dessa rum renoveras också mer sällan än andra och därför bör man vara extra noga med planeringen innan så att det blir lika bra som man hade tänkt sig. För det första bör man sätta en budget redan från början då det finns badrumsinredning i många prisklasser och det är lätt att kostnaderna annars rusar iväg. För att underlätta kommunikationen med hantverkarna kan man också göra en enkel skiss av badrummet och rita ut placeringen av det som ska finnas där. Fundera också på om det behövs nya elinstallationer som handdukstork eller eluttag.

Olika badrumsstilar

Det roligaste, men också svåraste är att bestämma vilken stil man ska ha på badrummet. Variationerna är många som exempelvis klassiskt, tidstypiskt, hotell, lyxigt, hav eller lantligt med mera. Vill man ha inspiration kan man leta på nätet, i inredningstidningar och besöka olika butiker för badrumsinredning. Vid en badrumsrenovering i Örebro och även på andra platser ska de hantverkare som man anlitar vara certifierade för att utföra arbeten i våtrum. Detta gäller både plattsättare, VVS-tekniker och elektriker. Därför kan det underlätta att anlita ett byggföretag med totalentreprenad. Då slipper man skriva kontrakt med flera hantverkare och samtidigt kolla upp att de har rätt behörighet.

Att tänka på vid renovering

30 nov 2020

Ni har köpt ett gammalt hus och ser framför er hur ni tillsammans tar er an er nya bostad och omvandlar den till den perfekta efter-bilden. Men två år senare är det fortfarande halvfärdigt.

Ja, det här misstaget är det många i vårt avlånga land som har gjort. Misstaget i sig är inte att investera i ett renoveringsobjekt utan att vi misstar hur mycket jobb som ligger framför oss. Det är lätt att fastna i fällan och plötsligt bor man i ett halvfärdigt hus och det känns som att den där efter-bilden är långt, långt borta. För visst kan man renovera själv - men det är viktigt att tänka på att saker ofta tar mer tid än vad man tror. Även renoveringskostnader kan skjuta i höjden och innan du ens anar det har budgeten för året nåtts i augusti.

Underlätta renovering med en hantverkare

Men som tur är finns det hjälp att plocka in. Ett bra tips när man tar på sig ett stort renoveringsprojekt är att dela upp arbetet klart och tydligt innan man börjar. Vad är man själv kapabel att ta hand om? Är det kanske smartast att anställa en professionell snickare till? Badrum kan vara en sådan klurig sak. Där är det inte bara golv och väggar som ska bytas ut, utan rör som ska installeras och toalett, dusch och handfat som ska monteras. Kanske vill man till och med ha golvvärme. Då är det bäst att låta en professionell hantverkare ta hand om saken. Hantverkare finns överallt, vare sig du vill renovera badrum i Lund, Borås eller Piteå. Genom att anställa en hantverkare kan du vara säker på att det utförs en säker installation av VVS - alltså värme, ventilation och sanitet.

Hur planerar man en badrumsrenovering?

Det första du bör göra är att uppmätta storleken på badrummet. När du vet hur stor yta du har att jobba med är det lättare att planera för allt annat. Sedan kan du börja fundera på vad för typ av stil du vill ha på ditt nya badrum. Tänker du dig ett modernt badrum eller kanske något lite mer retro? Vad för belysning vill du ha i ditt badrum? Var ska strömbrytaren sitta? När du valt stil så kan du börja tänka på val av material. Det finns en massa olika alternativ. Kakel, tapet eller klinker? Och vilka färger? Valmöjligheterna är många och det gäller att välja rätt så att man inte ångrar sig senare.

Fastighetens osynliga system

14 okt 2020

Att sköta om en fastighet är ett komplext arbete. Vi behöver ha koll på alla delar och allt påverkar. Rörsystem för avlopp, dränering och dagvatten inte minst. Vet du i vilket skick dina rör är?

Att de flesta av oss har den koll vi har på vår fastighet är egentligen ett smärre mirakel. Med tanke på hur mycket det är att tänka på borde det egentligen vara ett heltidsjobb att ens äga ett fritidshus. Mestadels lyckas vi faktiskt. Ytorna är en enkel del av det hela. För det mesta visar de tecken på sämre mående så vi kan åtgärda i tid.

Elsystem och avlopp och vatten är mer av ett mysterium till vardags och ska inte heller skötas av en glad amatör till husägare. Försåvitt inte denna person har specialkompetens inom området. Även dessa system kan visa tecken på att fungera mindre väl och har vi inte extrem otur kan vi då hinna tillkalla hjälp innan något går riktigt fel.

Akuta skador på rörsystem

Lyckligtvis tillhör det inte vardagen för dig som husägare med akuta skador i rör. Naturligtvis händer det. Då brukar det oftast vara ganska bråttom. Men risken för att du ska råka ut för detta är inte enorm. Däremot beror ofta akuta tillstånd på rör som under en längre tid inte fungerat som de ska, och det är där nyttan med rörinspektion främst kommer fram.

När man gör en rörinspektion går det till så att man skickar in en fjärrstyrd kamera i de aktuella delarna. Kameran får filma sig igenom systemet och sedan kan en insatt person dra sina slutsatser om rörens skick. Utifrån detta kan man sedan agera och vidta åtgärder.

Rörinspektion och lämpliga åtgärder

En rörinspektion kan göras som följd av att du upplever problem med dina rör. Den kan också göras helt i förebyggande syfte eller som en del av förberedelserna inför en värdering eller försäljning. Vad kan det då finnas att upptäcka?

De vanligaste problemen man upptäcker är sprickor eller föremål som fastnat. Materialen kan vara gamla och därför börja spricka. Föremål är också oerhört vanliga, ibland förvånande. Handlar det om rörsystem som befinner sig utanför husets väggar kan problem uppstå med trädrötter som växer på ett farligt sätt, eller som bara blivit kvar. Det är inte heller helt ovanligt att se glapp i skarvar.

Allt är inte katastrofer och allt kan åtgärdas - ibland enkelt och ibland med mer omfattande arbeten. En rörinspektion är värd sin kostnad.

Viktiga saker att tänka på vid en badrumsrenovering

8 okt 2020

Funderar ni på att renovera badrummet? En badrumsrenovering är ett större projekt som kräver en hel del planering för att det ska bli riktigt bra. Här är några viktiga saker att tänka på.

Badrummet är det rum i bostaden som man helst inte ska renovera själv. Det är noga med att tätskikt och golvbrunn blir rätt. Inför en badrumsrenovering brukar det bli bäst om man tar god tid på sig och funderar över hur man vill att det ska se ut. Det är lätt att gå vilse och påverkas av olika trender. Man ska därför komma ihåg att ett badrum lever man oftast länge med, så det gäller att man står ut med stil och färgval. Att titta i inredningstidningar och på nätet är ofta bra då man letar efter sin egen stil. Men det kan även vara bra att besöka en badrumsbutik för att i verkligheten både känna och se på olika material. Det brukar göra valet av stil lättare.

Sätt upp en budget

Att redan från början också sätta upp en budget över hur mycket badrummet får kosta är viktigt. Annars är det lätt att kostnaderna springer iväg, då kakel och inredning finns i alla prisklasser. Men förälskar man sig i ett dyrt handmålat italienskt kakel kanske man istället kan satsa på badrumsporslin i en billigare prisklass? Det underlättar också renoveringen om man gör en enkel skiss över badrummet och ritar ut det som ska finnas där som exempelvis dusch, badkar, bastu, toalett, tvättställ, tvättmaskin, förvaring etc. Kanske vill man även ändra den nuvarande planeringen och byta plats på tvättställ och toalett? Naturligtvis kostar det mer då man måste dra om avloppet, men det kanske är värt det? Skissen som man gör är också bra att ha med sig när man sedan kommunicerar med olika hantverkare. Inte sällan kan de också komma med smarta tips och lösningar.

Totalentreprenad är billigast

Vid en badrumsrenovering i Botkyrka krävs det flera olika slags hantverkare. Därför kan det vara bra att anlita en byggfirma som erbjuder totalentreprenad. Då slipper man skriva kontrakt med flera olika firmor och det blir dessutom billigare. Inte sällan går renoveringen också snabbare. Deras byggledare ser till att renoveringen flyter på och att rätt hantverkare kallas in vid de olika momenten. Det är dock viktigt att man anlitar en byggfirma som är specialiserad på badrum och som har de rätta certifikaten som krävs för att få utföra arbeten i våtrum.

En hållbar badrumsrenovering kräver planering

21 jul 2020

Renoveringen av ditt badrum i Göteborg ska göras så bra att den håller i många år. Det är en omfattande investering, och därför ska du anlita verkliga proffs i branschen, så att du blir nöjd.

Din badrumsrenovering ger dig nya möjligheter. Kanske vill du flytta på något eller installera något nytt, och nya ledningar kan behöva dras. Du har säkert själv många idéer på hur du vill ha det. Låt en proffsig firma komma och titta, så får du veta vilka möjligheter det finns för just din bostad.

Konsten att välja inredning

Antingen du har kommit över en äldre lägenhet i Göteborg och behöver renovera den eller om du ska rusta upp en gammal villa, kan du lätt få nya idéer för vad du kan göra med den yta du har i badrummet.

Förändringar kan ge ett stort lyft åt hela boendet.När du har bestämt dig för inventariernas placering, kanske du vill ha installerat golvvärme också, innan du lägger på golvplattor. Alla sådana saker som handdukstork eller bastu, duschkabin med spröjs eller ett alldeles nytt och modernt badkar, är så roliga att välja.

Ett allmänt råd för renovering av badrum är väl att göra golv och väggar så tidlösa som möjligt, och att ta ut svängarna när det gäller inventarierna. Det är trots allt mycket lättare att byta ut ett handfat som man har tröttnat på än vad det är att lägga om golvet eller sätta nya kakelplattor. Tillhör du de djärva, som verkligen gillar färgglad orientalisk mosaik, så ska du förstås välja det. Men tänk på att modet växlar, och det som känns snyggt idag kan bli hopplöst ute om tio år.

Ett professionellt arbete

Du har rätt att ställa höga krav på din badrumsrenovering i Göteborg. Givetvis finns där mycket rutinerade experter som ser till att jobbet blir fackmannamässigt gjort. Man får inte själv utföra sådana renoveringar, för då gäller inte försäkringen. Arbeten i våtutrymmen kräver certifikat och specialutbildning.

Tänk på att du ska begära in en offert först, som täcker in både rördragning och plattsättning. Du måste alltså få veta vad arbetet kostar, så du slipper otrevliga överraskningar eller tillkommande kostnader som du inte har räknat med. Du får som privatperson använda ditt ROT-avdrag för delar av arbetskostnaden. När nu alla dessa nödvändiga detaljer är klara, och du har fått renoverat ditt badrum enligt alla dina önskemål, är det bara att njuta av ditt eget spa.

Slipa om golven och de blir som nya igen

10 jul 2020

Uppdaterad: 2 februari 2021

Tillhör ni de lyckligt lottade som har ett trägolv i er bostad? Trä är både ett vackert och hållbart material med lång livslängd och som det går att renovera och det blir som nytt igen.

Trä är ett mjukt och vackert material som passar bra i de flesta bostäder men även på kontor, i offentliga lokaler och inom vissa industrier. Trä är dessutom behagligt och mjukt att stå och gå på och passar vårt nordiska klimat särskilt bra. Har man ett trägolv ska man vara rädd om det och sköta det på bästa sätt. Det ska exempelvis rengöras med endast lätt fuktad trasa, alltså med så lite vatten som möjligt och med endast lite såpa. Speciellt oljade golv är ömtåliga och skulle man råka spilla någon vätska är det bäst att torka upp så snart som möjligt, då minimerar man risken för bestående fläckar.

Efterbehandlingen påverkar golvets utseende

Förr i tiden tillverkades golv av det bästa träet. Det är därför inte ovanligt med golv som är över hundra år gamla och som fortfarande står sig än i dag. Men med tiden blir alla trägolv slitna och behöver slipas, renoveras och efterbehandlas. Hur många gånger man kan slipa om ett golv beror på dess tjocklek då det vid varje slipning blir lite tunnare. Hur man väljer att efterbehandla ett golv kan även det påverka golvets utseende mycket. Ett parkettgolv kan exempelvis färgas ljust eller mörkt. Ett plankgolv kan lutas av och vitsåpas. Alla trägolv kan oljas eller lackas. Lack går dessutom att få i olika glanshetsgrader. Från blankt till extra matt. Valmöjligheterna är med andra ord oändliga.

För- och nackdelar med att slipa själv

Man kan tjäna en hel del på att själv slipa om sina golv. Flera företag hyr nämligen ut golvslipningsmaskiner till dem som känner sig manade. Det är dock ett slitsamt och dammigt arbete. Därför kan det vara värt det att istället anlita en golvslipningsfirma i Stockholm och då även få hjälp med efterbehandlingen. Dessutom utlovar de flesta företag specialiserade på slipning av golv dammfri slipning. Slipar man själv måste man vara noga med att tejpa igen dörrar så att inte slipdammet sprider sig över hela huset. Det finns gott om företag att välja mellan, men börja med att begära in offerter från två till tre stycken och titta även på deras referensobjekt. Att välja ett företag med rätt kunskap och erfarenhet är speciellt viktigt då trä är ett levande material.

En investering för framtiden

12 jun 2020

Svart, vitt eller beige? Ska det vara fyrkantigt, rektangulärt eller sexkantigt? Gillar du kakel och klinker med golvvärme eller föredrar du att lägga in en matta som klarar allt? Vilken budget har du?

Är du liksom många andra helt fast i alla tv-program där de renoverar vackra hus och hem och skapar lyx för familjer av alla dess slag? Vilket program gillar du bäst? Det finns verkligen tusentals varianter av dem. Sedan finns det förstås de som söker nya hem i solen… hur som helst - ditt hem är din borg så satsa på att skapa det allra bästa där du redan bor. Ge dig själv lyxen av en badrumsrenovering. När du gör en sådan investering är det en riktigt god idé att se på de nämnda programmen för att finna sin smak och stil, för att veta vad du själv önskar och vill ha. Har du ett stort eller litet badrum och vad har du för budget?

Stort och lyxigt eller litet och mysigt

Vilket badrum har du? Bor du i en pampig villa med ett badrum intill varje sovrum? Eller bor du mer compact living i en liten etta med sovalkov och trångt badrum? Utifrån dina förutsättningar ska du skapa dina drömmars badrum. I den större villan satsar du kanske på stora fina ytor med glänsande och högblank marmor - dubbla handfat - och dusch plus badkar. Medan du i det lilla boendet låter din badrumsrenovering gå ut på smart förvaring och att bygga på höjden. Betänk även färgvalen, ljusa färger ger känslan av att rummet är större och mörkt ger känslan av att det är mindre.

Förvaring och funktion

Vilken förvaring vill du ha och vilka funktioner behöver finnas? När du gör en komplett badrumsrenovering kan du t.ex. dra om rören då golvet ändå ska göras om. Vill du flytta på avloppen för att få en smartare layout eller vill du ha ett extra rör för att installera en tvättmaskin eller bide? Ett hett tips är även att tänka till med belysningen. Att både ha dimbara spotlights som kan gå upp till bra allmänbelysning och att ha mysbelysning som ger spakänsla är så lyxigt. Inte minst viktigt är att ha belysning vid spegeln, vilket gör att det är enkelt att sminka och raka sig samt att ta på kontaktlinser etc. I ett kaklat badrum vill du gärna låta de som utför badrumsrenoveringen fästa krokar för upphängning då det kan vara knivigt att utföra på kakel.

Fräscht och snyggt med nytt badrum

2 jun 2020

En badrumsrenovering kan kännas som en svår uppgift för väldigt många. Räddningen är att fokusera på din egen smak och välja en respektabel renoveringsfirma med bra referenser.

Ett vackert, stiligt inrett badrum med en stil som passar ens egna personlighet och resten av ens bostad är guld värt. Tänk att komma hem efter jobb en fredag, förbereda ett bad med doftande oljor och sjunka in i ett paradis av behagligt vatten och en mysig omgivning. Eller mitt i veckan, när tiden är knapp och du rusar in i badrummet efter en träning, slänger av kläderna och tar en snabb dusch i den bekväma duschkabinen. Det var precis vad du behövde! Badrummet är nutida människans egna paradis, ett ställe att slappna av och må bäst. Hur skapar man ett personligt badrum – genom en smart och effektiv badrumsrenovering så klart.

Olika människor, olika stilar

För 50 år sedan hade badrummen ganska likt utseende. Inget fel i det. Idag är det helt annorlunda. Det finns inget rätt och fel längre när det kommer till badrum. Skandinavisk minimalism i vitt ses lika ofta som den tuffa industriella stilen där metall och mörka färger skapar en rymdkänsla. Eller vad sägs om riktig lyx med ett badkar vars design är hämtad från 1800-talet med passande blommiga tapeter till? Ja, det går att ha tapeter i badrummet också. Har du fastnat för det glada 60-talet går det att återskapa exakt samma känsla i knallgult, orange eller gräsgrönt. Vad passar hemmet? Vad letar du efter? Optimala planlösningar eller mer glamour. Svaret är inte givet. För att få rätt på hela projektet är det därför bra att anlita en pålitlig firma med erfarenhet inom badrumsrenoveringar.

En bra partner gör susen

Om du tror att du själv kan göra en badrumsrenovering, tänk om. Badrummet är kopplat till vatten och elledningar. Det är något som endast experter kan lösa på ett bra sätt. Ett badrum kräver kunskaper som få besitter. Renoveringsfirmorna består av skickliga yrkesmän och duktiga rådgivare som kan hjälpa dig se vad som passar den befintliga ytan och planlösningen. Börja därför med att berätta om din egen syn på projektet. Går det att genomföra och företaget har bra referenser så är det bara att sätta igång. Innan kontraktet skrivs under, kontrollera att den angivna budgeten inkluderar alla reparationsmoment och att du faktiskt har råd med det hela. Sedan är det bara att invänta slutresultatet – ett nytt och fräscht badrum.

Förberedelser och planering

1 jun 2020

En badrumsrenovering är ett spännande men krävande projekt som behöver en hel del förberedelser. Men gör man saker i rätt ordning har man sen ett badrum att njuta av i många år framöver.

Låt er inspireras och hitta er stil innan ni sätter igång med att planera själva renoveringen. Ta hjälp av inredningstidningar och leta inspiration på nätet. Besök några olika butiker som säljer kakel och badrumsinredningar. Det finns mycket som är fint och det är lätt att ryckas med så fundera över vilken känsla ni vill att badrummet ska ha. Kanske ska det vara tidstypiskt och passa med övriga huset eller kanske urskilja sig helt? Tänk bara på att det inte är så ofta man renoverar ett badrum så man ska helst stå ut med inredningen i många år. Klipp ut bilder och färgprover och gör ett kollage och ni får en känsla över vad ni tycker om och hur ert badrum skulle kunna se ut.

Gör en skiss och sätt upp en budget

När man ska renovera ett badrum är det bra att först sätta en budget. Idag är utbudet av kakel och badrumsinredningar gigantiskt och kostnaderna kan lätt springa iväg. Sätter man en budget redan från början vet man i vilken prisklass man ska leta då man exempelvis väljer kakel eller badrumsporslin. Vill man satsa på ett specialdesignat tvättställ med snygga kranar men ändå försöka hålla kostnaden nere kan man kanske i stället välja ett enklare lite billigare kakel. Fundera över vad som bör finnas i badrummet och rita en enkel skiss över rummet. Ska där exempelvis vara tvättmaskin och torktumlare, badkar, dusch, toalettstol och förvaring? Placera ut det som ska finnas på skissen och fundera över om något av det som idag finns ska flyttas. Visst blir det en extra kostnad att exempelvis flytta på toalettstolen men det ger kanske det där extra utrymmet som behövs.

Med totalentreprenad blir badrummet färdigt snabbare

Badrummet är det rum i bostaden som man inte bör renovera själv då det är viktigt att tätskikt och golvbrunn blir rätt så att fuktskador inte uppstår. Vissa moment som elarbeten får man heller inte göra själv då det enligt lag ska vara en våtrumscertifierad elektriker som utför arbetet. Anlita därför en byggfirma med totalentreprenad som är specialiserade på exempelvis badrumsrenovering i Lund. Det blir oftast billigare än om man själv tar in olika hantverkare för de olika momenten. Dessutom sparar man samtidigt tid då badrummet blir klart betydligt snabbare.

← Äldre inlägg