För några år sedan så såg man att köket var det överlägset populäraste rummet för privatpersoner att renovera. Något som hade sin förklaring i att det plötsligt kom ett ökat intresse kring matlagning och att kraven på kökets utrymme och funktioner därmed också höjdes. Fler personer skulle få plats, fler ytor för att hacka grönsaker och förbereda mat skulle finnas och vitvaror skulle vara effektivare än förr. Köket blev – kort sagt – en plats för alla snarare än bara för en vuxen person i familjen.
Gott så; men nu så har köket kommit att ta steget ner över rum där vi gärna renoverar och istället så har badrummet tagit över. Det har helt enkelt blivit väldigt populärt med badrumsrenovering och det behöver inte röra sig om de större ingreppen ala totalrenovering heller.
Nej, badrummet är en tacksam plats för förändring då det ofta räcker med att exempelvis byta blandare i handfatet, byta ut sina skåp eller kanske byta toalett för att göra en enorm skillnad till det bättre. Små ingrepp som för med sig fördelar utöver det rent estetiska och inte minst ekonomiskt då man som privatperson kan göra allt detta på egen hand. Något som av naturliga skäl sparar in en hel del pengar.
Dock – innan vi fortsätter: man måste göra skillnad på vad man får göra- och på vad man klarar av. Badrummet – och tidigare köket (där gällde samma sak) och en renovering där innebär att man kommer att komma i kontakt med vatten och det är alltid ett element som man ska vara försiktig med.
Som en fingervisning: i Sverige så beräknas det årligen inträffa ungefär 100.000 vattenskador. Kostnaden för att reparera dessa ligger på en summa om sex miljarder kronor. Ser man dessa siffror så förstår man också varför man bör vara lite extra försiktig och inte kasta sig huvudstupa rakt in i renovering utan kött på benen.
Det går utmärkt att ringa efter en rörmokare och använda sig av sitt rot-avdrag då det kommer till att byta toalettstol, byta blandare eller – för det vi ska titta lite närmare på här: installera en duschkabin. Rot-avdraget gör att du kan dra av 30% av arbetskostnaden för en rörmokare och detta med ett tak på 50.000 kronor. Vid osäkerhet – överväg att använda detta; det är inte värt att chansa och få en vattenskada på köpet.
Med detta sagt – duschkabin och en installation av en sådan. Fler och fler väljer den här lösningen och det är också väldigt enkelt att förstår. Dagens modeller är väldigt snygga, de är prisvärda och de tar inte lika mycket plats som fallet är med badkar. Något som gör att de passar perfekt för den mer trångbodda familjen och kan ge ett maximerad badrumsutrymme. Fördelen med en duschkabin är att den är relativt enkel att installera själv och vi tänkte visa hur detta går till.
Så här installerar du en duschkabin själv
Vi utgår från att du tar bort den befintliga blandaren och ansluter din duschkabin där. Du behöver alltså inte göra någon typ av fast installation med hjälp av ett avstick från vattenledningen i detta exempel.
För att installera en duschkabin själv behöver du följande: övergångsnippel – storlek på dessa är något som du baserar på vilket avstånd som finns mellan varm- och kallvattenröret på blandaren. Mät först! 2 stycken avstängningsventil Ballofix. 2 stycken anslutningsslangar –godkänd för dricksvatten.
Så här gör du:
- Stäng av huvudkranen. Öppna kranarna för att tömma systemet på vatten.
- Skruva loss blandaren.
- Övergångsnipplarna skruvar du i avstängningsventilerna och därefter så skruvar du fast båda dessa i vägganslutningen.
- Anslutningsslangarna fäster du i avstängningsventilernas respektive duschkabinens anslutning.
- Läs anvisningarna på din duschkabin – där kommer det att stå hur du ska agera gällande duschkabinens avloppsrör och hur det ska dras till avloppet. Gör exakt som det står där.
- Slå på huvudvattnet igen och öppna försiktigt kranarna. Nu är allt jobb som rör din VVS-installation klar. Var dock noggrann och håll utkik efter eventuellt läckage.