Det är många som vill byta ut inredningen i ett badrum med minst 10 års mellanrum. Oftast är det för at man är minssnöjd med färgen och vill ha en ljusare eller annorlunda yta. Problemet är att de flesta klinker och kakel håller mycekt längre än 10 år. Ska man lägga nytt klniker måste man helt enkelt ta bort det gamla för att det verklgien ska bli en riktig renovering. Att lägga op ytt klinker på det gamla golvet görs inte. Det blir bara som att fästa ny tapet på den gamla utan att göra underarbetete. Det blri bara en ny yta, men ingen riktig renoveirng. Därfför är det bättre att vänta tills kaklet och klniker i badrummet verklgien behöver bytas ut, efter 20-25 år innan men lägger på nytt. Har man däremot trasia klinker- eller kakelplattor är det bäst att riva ut dem och ersätta med nya. Dock kan man endast ersätta de trasiga klinker- eller kakelplattorna och fortfarande ha ett fullgott badrum.
Kontrollera badrummet innan du renoverar
et viktigaste du kan göra är att kontrollera badrummet innan du bestämmer dig för att renovera. Du kan mäta fuktigheten i ditt badrum. Du behöver en digital hygrometer, termohygrograf eller en fuktloggers. Dessa termometrar mäter både fuktighet och temperatur i badrum. Den relativa luftfuktigheten bär vara mellan 30-70 procent i en bostad. Överstiger den 45 procent vid 21 grader bör man göra något åt saken; antingen utreda det eller renovera om badrum som uppvisar en så hög luftfuktighet.
Finns det mörka ränder, mörka prickar eller någon annan missfärgning i hörn. väggar eller i springor, som inte går bort när man rengör, kan man anta att det är fukt som är skadlig och bör avlägsnas. Man bör riva ut vägg, golv och det ställe där missfärgningen finns.
Skadade plattor ska alltid ersättas. Man kan anävnda vanlig fogmassa om man inte vill byta ut den skadade plattan, men tänk på att kanterna kan vara vassa om du inte byter ut den skadade plattan mot en ny.
20 år gamla badrum ska renoveras
Om du har ett badrum som är 20 år gammalt och mer, bör det renoveras jsut för att förebygga vatten- eller fuktskada. Oavsett om det visar en låg luftfuktighet bör man ersätta gammalt material med nytt.
När du ska välja hantverkare välj då en som har goda referenser, bra offerter, som är erfarna och som har rätt behörighet utfärdat av Byggkeramikrådet och som har egen ansvarsförsäkring. Läs mer om ett sådant företag på: plattsättareistockholm.se.
Andra inlägg
- Byggställningar i Stockholm för säkra arbetsplatser
- Vattenbilning som metod för skonsam betongborttagning
- Professionell stenläggning på Värmdö
- Papptak bidrar till Stockholms hållbara framtid
- Säkrare byggnader genom modern asbestsanering i Stockholm
- Smidiga byggprojekt med totalentreprenad i Stockholm
- Allt du behöver veta om teknisk förvaltning i Stockholm
- Fördelarna med att välja begagnade pallställ för lageroptimering
- Smidigt stambyte för fastigheter i Stockholm
- Att hyra mark i Stockholm är gyllene möjlighet