Det finns inget generellt tidsintervall när det gäller fönsterbyte. Man kan aldrig med bestämdhet veta hur bra kvalitet ett fönster har bara genom att se när det är tillverkat. Dock vet vi att fönster som är tillverkade före 1960 oftast är av bättre kvalitet, eftersom det fram till och med 50-talet fanns striktare regler för vilket virke som fick användas för fönstertillverkning.
Men det finns ju alltid undantag, och det finns gott om exempel på fönster av sämre kvalitet som är tillverkade före 1960, och fönster som ännu håller fint trots att de är tillverkade på 60- eller 70-talet. Du måste alltså alltid själv kontrollera dina fönster ett och ett för att se om de behöver bytas ut eller om det räcker att renovera dem.
Kontrollera fönstrets skick
Du kontrollerar skicket på fönstervirke genom att sticka in en kniv i karmen, helst på nederkanten där den mesta vätska generellt samlas. Nederdelen är fönstrets svaga punkt, och är fönstret ruttet rakt igenom syns det tydligast här. Om träet känns mjukt hela vägen in behöver det bytas ut. Känns det däremot spänstigt och fast räcker det gott att renovera fönstret.
Fönsterrenovering är generellt billigare än att byta fönster, och gör ju dessutom att huset behåller sitt ursprungliga utseende. Det ska dock sägas att ett fönsterbyte verkligen inte bör undvikas i det längsta. Nya fönster har bättre energivärden och det går alltid att specialtillverka nya kvalitetsfönster som emuleras efter de gamla fönstren och passar in på den gamla fasaden. Detta blir ju dock mycket kostsamt.
Du kanske inte behöver byta fönster alls
Har du tur har ditt hus fått fönster av riktigt tätvuxet gammalt kärnvirke. Dina fönster kan då i princip hålla hur länge sm helst med regelbundet underhåll, det vill säga målning och omkittning. Ser fönstren slitna ut kan de renoveras, alltså skrapas, slipas och målas om. Detta kan du göra själv om du är lite händig och har tid annars kan du alltid anlita en fönsterfirma.
Originalfönster är alltid att föredra, och om du vill att ditt hus ska få ha kvar sitt ursprungliga utseende, och dessutom behålla sitt marknadsvärde, bör de bevaras och tas om hand om på bästa sätt. Men om fönstren verkligen behöver bytas ut, ja då är det bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen.
Anlita proffs för att byta dina fönster
Vi ett fönsterbyte ska du alltid anlita proffs, speciellt om detaljerna är viktiga för dig, vilket de bör vara. En professionell fönsterfirma kan se till att ditt fönsterbyte utförs på ett sätt som visar respekt för ditt hus och inte ser klumpigt ut. Visst kan man byta fönster själv, men det tar tid, är slitigt och resultatet blir aldrig lika bra som om du anlitar proffs.
Fördelen med att byta fönster är ju att nya fönster isolerar bättre, och tillverkar man nya fönster som passar fasaden, och ser till att arbetet utförs på ett så bra sätt som möjligt, finns egentligen bara plus med att byta ut uttjänta fönster mot nya.
Andra inlägg
- Höj värdet på byggnaden i Göteborg med en fasadrenovering
- Många möjligheter för tillbyggnad i Stockholmsregionen
- Sanering av fastigheter i Stockholm – en viktig insats för hälsa och säkerhet
- Målare i Stockholm – ett yrke med tradition
- Stabil grund med gedigna markarbeten i Västerås
- Garageportar är en väg till säkerhet, kvalitet och design i Stockholm
- Takläggare i Saltsjö Boo garanterar hållbara tak
- Ny atmosfär hemma med målare i Kungsbacka
- Solpaneler i Västervik – framtidens hållbara energi
- Att förstå vikten av OVK besiktning i Stockholm