Byggfirma Stockholm - frågor och svar

Funderar du på att renovera i ditt hem och har kommit till insikt i att du behöver en byggfirma i Stockholm? Här har du tagit ett klokt beslut. Många privatpersoner har svårt att hitta den självinsikten och vill bygga på egen hand - ofta som en extern press som ligger i att alla andra gör det.

Att välja en byggfirma i Stockholm är ett moget beslut som dels ger ett snyggare resultat och som dels också ger ett säkert projekt som håller i framtiden. Kostnaden blir lite högre, men sett till att man kan använda Rot-avdraget och sett till att man slipper framtida reparationer så handlar det, i de flesta fall, om en ren investering.

Här tänkte vi gå igenom några vanliga frågor om en byggfirma i Stockholm och ge svar på dessa. Allt för att du ska få lite mer kunskap och för att du ska undvika att begå misstag som leder dig till en sämre byggfirma som inte ger dig det högkvalitativa jobb du betalar för. Enligt följande:

Fråga: Vilken byggfirma ska jag välja?

Svar: Det handlar om att utgå från flera olika faktorer. Hur många anställda finns? Hur ser det ut med referenser? Har företaget registrerats för F-skatt? Har de anställda utbildning och certifiering? Man kan även kolla upp försäkringar och garantier samt se över exempelvis anmärkningar hos Kronofogden. Priset är givetvis också en faktor att ta hänsyn till. Genom att ta in så många offerter som möjligt så säkerställer du att du inte väljer ett alltför dyrt alternativ.

Fråga: Jag ska renovera ett badrum - måste jag anlita fler än en byggfirma i Stockholm?

Svar: Det kan du göra, men det är smartare att välja en och samma byggfirma i Stockholm för hela projektet. Väljer du att anlita flera olika utförare så kan detta innebära flaskhalsar där hantverkare står sysslolösa och väntar in varandra. Det kostar pengar. Väljer du en och samma byggfirma - enligt totalentreprenad - så sker arbetet mer effektivt, det blir säkrare och kostnaderna hålls nere. Du måste givetvis säkerställa att den byggfirma i Stockholm som du anlitar har kapaciteten som krävs för att klara allting och att man exempelvis har rörmokare, elektriker, snickare och plattsättare anställda.

Fråga: När kan jag använda mitt Rot-avdrag?

Svar: Rot-avdraget kan användas för egentligen alla typer av renoveringar, tillbyggnader och nybyggnationer. Viktigt är att du först ser till att du är berättigad att använda Rot och att du dels även säkerställer att utföraren - din byggfirma i Stockholm - är registrerad för F-skatt. Den informationen kan du få genom att kontakta Skatteverket. Det belopp motsvarande Rot-avdraget - 30% av arbetskostnaden - dras sedan direkt på fakturan. Du behöver inte göra någonting annat än att säga att du vill använda Rot - resten sköter din byggfirma.

29 Aug 2022