Att äga en egen pool inom- eller utomhus har länge varit tecken på hur välbeställd man är. Särskilt populärt var det under 1980-talet och har sedan fallit något i popularitet, tills badtunnorna blev populära. Med badtunnor har poolen kommit tillbaka i popularitet. En pool kan du bygga antingen inom- eller utomhus. En nedgrävd pool är mycket lyxigt.
En nedgrävd pool är mer resurskrävande än en pool ovanpå marken. Det absolut vanligaste materialet på pooler är glasfiber, en stålpool med liner, eller en gjuten betongklädd pool med kakel, mursten ev lecablock med liner eller en tryckimpregnerad träpool med liner eller en polystyrenblock med liner. Skillnaderna i material har olika för- och nackdelar, vi går kort igenom dem här.
Glasfiberpool: är enkel att installera och är hållbar, men den kräver att man dränerar ordentligt. Det passar inte med en glasfiberpool om man har grundvatten som kan stiga nära poolen.
Stålpool: har en flexibel konstruktion, men det finns alltid risk för rost.
Betongpool: ger ett lyxigt intryck men kan vara känslig för sättningar
Murstenspool: billig att installera men kräver mycket arbete vid byggandet av den
Träpool: är lätt att bygga, men hur länge håller en pool i trä?
Thermopool: är väl isolerande mot markkyla, men är inte särskilt flexibel, på samma sätt som de av plåt eller trä.
Köp poolen av proffs
Köper du en färdig pool från en leverantör, gör de hela jobbet åt dig. Då behöver du inte fundera på grävning, var den ska placeras eller hur tillvägagångssättet ska bli. Du kommer att få dela med dig av dina önskemål och du får ställa alla sorts frågor som gäller pool, kvalitet, material och annat som kan röra poolbygget. Köper du poolen av en tillverkare, får du den monterad på den plats som du önskar. Var du väljer att placera den får konsekvenser för hur du använder poolen och om du behöver bygglov eller ej. Fortsätt läsa mer om pooler på: http://swimstoresweden.se.
Bygglov krävs för pooler ovan mark
Gräver du ner poolen kommer du inte att behöva bygglov för en sådan. Bygger du den ovan mark kan du däremot behöva bygglov, eller en bygganmärkning hos din kommun. Du kan även välja om du vill ha uppvärmning av poolen. Du kan installera en vanlig poolvärmepump, som en luftvärmepump som du kan montera till ditt hus. Den värmer upp vattnet åt dig. Har du då installerat en thermopool, behåller poolen värmen bättre än andra pooler. Bär du sedan har badat klart, kan du lägga på taket så behåller du värmen inne i poolen.
Andra inlägg
- Höj värdet på byggnaden i Göteborg med en fasadrenovering
- Många möjligheter för tillbyggnad i Stockholmsregionen
- Sanering av fastigheter i Stockholm – en viktig insats för hälsa och säkerhet
- Målare i Stockholm – ett yrke med tradition
- Stabil grund med gedigna markarbeten i Västerås
- Garageportar är en väg till säkerhet, kvalitet och design i Stockholm
- Takläggare i Saltsjö Boo garanterar hållbara tak
- Ny atmosfär hemma med målare i Kungsbacka
- Solpaneler i Västervik – framtidens hållbara energi
- Att förstå vikten av OVK besiktning i Stockholm