Varför inte prova relining?

Har du problem med dina rör? Då är du inte ensam. Många får problem med sina rör någon gång i livet. Då gäller det att få tag i en rörmokare, eller VVS-montör som det heter numera. En del kan man som lekman göra själv för sina rör. En del av det innebär att man inte häller vad som helst i vasken, eller avloppet. Egentligen är det inget annat än vatten och sanitet (kiss och bajs och toapapper) som ska hällas ut i vask och toastol. Resten ska slängas på annat sätt. Allt det som vi slänger ner i toastolen kommer ut i resten av vatten systemet. Det är ju sådant som påverkar hela ekosystemet med vatten. Det påverkar vår natur, djur, bakterier och det vatten som ska renas och återvinnas. Därför bör vi ta större ansvar för vårt vatten och hur vi gör med våra vatten- och sanitetsrör.

Prova miljövänlig relining

Har man gamla rör, är det även här alternativ som man kan göra som är mer eller mindre miljövänliga. Att alltid köpa nytt och slänga är åtgärder som tär mycket på vår miljö. Det tar mycket energi som går åt till att tillverka nya produkter. Om vi istället återvinner och återanvänder det som går att använda på nytt går det inte åt lika mycket energi. Det gäller även när det kommer till rörsystemet som vi har. De flesta gamla rör vi har är gjorda i gjutjärn, koppar eller mässing. De nyare rör vi har är alla gjorda i plast. Har man gamla rör kan det vara bäst att kontrollera i vilket skick de är. 

Då kan man ta kontakt med ett VVS-företag, som kommer ut till en. Med hjälp av en mini-kamera kan de ta sig in i rören och kontrollera hur de ser ut inifrån. Med hjälp av en dator kan man styra kameran som tar bilder åt en. Då får man en bild av hur rören är, om de har rost eller någon annan skada.

Om de har det, vad bör du då göra? Riva upp allt och ersätta med nya rör? Det blir stora kostnader av det och det kan bli dyrt med helt nya rör. Framför allt är det inte miljövänligt. Då är det bättre att göra en relininig, som lägger sig som en extra plasthinna innanför rören. På det sättet förnyar du dina rör och de håller en längre tid. Framför allt i Stockholm finns det företag som arbetar med relining. Du kan alltid googla relining Stockholm, så får du förslag på VVS-företag som arbetar med detta. Då kan du be om offert och referenser.

18 Apr 2018