Vanliga funderingar kring att slipa golv

En golvslipning kan göra att vardagsrummet ser ut som nytt. Har du ett stort, och i grunden vackert, parkettgolv kan en golvslipning vara rena mirakelkuren. Många anlitar en firma för att få det gjort, till exempel är det numera relatvit vanligt med professionell golvslipning i Stockholm. Andra väljer dock att göra det själv. Gör man det själv har man troligtvis en hel del funderingar. I den här texten hoppas vi ge svar på många så av dem som möjligt.

Jag ska renovera. Vad ska jag göra först, måla väggar och tak eller slipa golvet?

Det här kan det finnas lite olika åsikter om. Många inom branschen rekommenderar dock att man målar väggar och tak först, för att göra en golvslipning efter. Detta eftersom ett slipat golv är särskilt känsligt den första tiden efter slipningen (beror dock lite på vilken ytbehandling som använts).

En annan fördel med att måla först, är att du inte behöver vara lika noga med att täcka golvet och vara rädd för att färg spills på det. Eventuellt golvspill bör sedan försvinna sedan under golvslipningen. Det här innebär inte att man kan stå och hälla färg på golvet, men om det väl händer behöver man inte vara lika orolig som om det skulle hända efter att slipningen är gjord.

Vilken utrustning behövs för en lyckad golvslipning?

Det som främst behövs är slipmaskiner. Dessa brukar gå att hyra hos olika firmor och byggvaruhus. Först och främst behövs en ”vanlig”, lite större slipmaskin. Sedan behövs också en kantslip för områdena närmast väggen.

Till maskinerna krävs sedan slippapper, både lite grövre och lite tunnare. Utöver dessa saker kan mindre utrustning behövas, men just slipmaskin, kantslip och slippapper är det som är viktigast för att genomföra en golvslipning på rätt sätt.

Jag har inga eller mycket små förkunskaper. Klarar jag av att göra en golvslipning på egen hand?

Känner man sig osäker är det alltid bäst att anlita en firma för jobbet. Gör man fel under golvslipningen kan man behöva anlita en hantverkare för att fixa de fel man gjort. Då har man plötsligt lagt ut en hel del tid och pengar i onödan.

Samtidigt bör man inte bestämma sig förrän man har läst på om vad det innebär att slipa golvet själv. Det är först när du känner till vad jobbet faktiskt innebär, som du kan bedöma själv om du är tillräckligt händig för det eller inte. Det som kommer att avgöra hur framgångsrik golvslipningen blir, är troligtvis hur mycket du har läst på innan och planerat inför projektet.

Vad är viktigt att tänka på gällande säkerheten?

En golvslipning är inte ett särskilt farligt jobb – relativt sett. Trots allt är det dock stora maskiner du ska handskas med, och det är viktigt att känna till hur de ska hanteras. Följ alltid bruksanvisningar och säkerhetsföreskrifter. Är du osäker kan du fråga firman eller personalen på byggvaruhuset där du hyrde maskinen, hur den ska köras.

Att följa bruksanvisningen är dock inte bara viktigt för din egen säkerhet – utan även för golvet. Misstag kan bli svåra att få bort och därmed också mycket kostsamma.

12 Apr 2017