Vad klassas som tätskikt?

När renovering av badrum, tvättstuga eller annat våtrum ska ske är det mycket noga att man använder korrekt tätskikt. Genom att använda produkter som branschorganisationer förespråkar samt genomföra ett fackmannamässigt jobb hålls fukten borta på ett säkert sätt. 

Exempel på tätskikt

Tätskikt är materialet som används för att skydda mot fukt. Det är därmed ett ”tätt skikt”. Tätskikt brukar användas i våtrum, på yttertak och källarväggar. Vilket material som bör användas beror helt på vad målet och funktionen är. På vissa ställen krävs starkare tätskikt än annars. 

När tätskikt används på tak är det mycket ofta takpapp. I badrum är det vanligaste att man använder våtrumsfolie. Delvis finns även tätskikt tillverkade av miljövänliga material. 

Vilket tätskikt ska jag använda?

Som redan nämnts beror det på var det ska monteras och vad som ska skyddas. Är du osäker är bästa alternativet att prata med en byggvaruhandel med ett större utbud. Samtidigt bör du tänka till en extra gång om du verkligen ska göra jobbet själv om du inte vet vilka produkter som ska användas. 

Vad är risken med dåligt tätskikt?

Det finns två tydliga risker om dåligt tätskikt monteras. Det uppenbara är att fukt lättare kan tränga sig in vilket därmed kan förstöra konstruktionen. Eftersom det kan ta lång tid innan man märker detta kan fukten tränga in sig långt och uppträda långt ifrån själva skadan. Det kan alltså vara svårt att identifiera var fukten tar sig in. 

Utöver en större renovering är det inte heller säkert att försäkringsbolaget ersätter dessa skador. Allt beror på vad som använts som tätskikt och hur detta monterats. För att kunna få ersättning från hemförsäkringen krävs nämligen att man genomfört arbetet ”fackmannamässigt rätt”. 

Vilka kan anlitas för montering av tätskikt?

Eftersom det är så noga att tätskikten är korrekt monterat och av rätt material väljer de flesta att inte utföra arbetet själv. Man anlitar därmed företag som har kompetens inom området samt ger garanti på arbetet. En vanlig väg är att använda Google och söka efter företag i närområdet som kan ge offert. Däremot är det oftast inte ”tätskikt” man ska söka efter utan det specifika arbetet som förväntas utföras. 

Om man exempelvis bor i Stockholm och behöver hjälp med tätskikt till det nybyggda huset kan söka på ”Takläggare Stockholm”. Är det tätskikten i badrummet som ska ordnas söker man efter ”tätskikt Stockholm” osv. 

Däremot finns en tydlig skillnad mellan dessa hantverksyrken. Om du exempelvis bygger en sommarstuga och vill ha hjälp med att lägga tätskikten på taket är det relativt enkelt att få en takläggare som kan ta sig an jobbet. Håller du däremot på att renovera badrummet och enbart vill ha hjälp med tätskikten inom denna renovering kan det vara betydligt svårare att hitta ett företag som är villig att hjälpa till. 

Orsaken handlar om garanti och vilket arbete som utförs. Om ett företag enbart skulle göra tätskiktet i ett badrum skulle de ha svårt att ge garanti. Detta eftersom arbetet sedan täckts med ytskikt så som kakel, klinker eller våtrumsmatta. 

30 Jul 2018