Vad är egentligen en travers för något?

Här kan du läsa mer om vad en travers är för något och hur den kan användas. Traverser är något som med fördel används inom industrin med stora lager.

En travers eller som man ibland säger, traverskran är en typ av lyftkran. Den består av något som kallas kranbrygga. Den i sin tur vilar på fasta balkar. Det finurliga med en travers är att den kan förflytta sig i sidled. Den glider liksom på balkarna den ligger på. På så sätt når den långt.

Har du tillgång till en traverskran kan du även fästa en telfer i den. Det är en vanlig syn för dem som arbetar i en industrilokal. En telfer är en slags lyftanordning som kan komplettera det du redan har och göra det ännu mer smidigt att lyfta och förflytta tunga saker inom industrin.

Travers kors och tvärs

Det finns många traverser med olika utformning. En travers är oftast inte den andra lik. Det finns förvisso en typ av traverser som är lite mer standardiserade. De fungerar för både små och stora laster. Sedan finns det traverser som kan lyfta enormt mycket. Då talar vi om 400 tons lyftkapacitet.

Dessa enorma lyftkranar kan du få i flera olika byggutföranden. Du bestämmer själv hur du vill ha dem. Det finns andra ord för traverser. En del kanske du hört talats om i något sammanhang. Hamnkranar och bockkranar är nog vanliga benämningar. Kanske har du även hört talas om kraftverkskranar och processkranar eller stålverkskranar.

14 Aug 2022