Tänk på detta vid en badrumsrenovering i Stockholm

Fler och fler privatpersoner har under senare år kastat sig in i olika typer av renoveringsprojekt i sina hem och förklaringen till detta ligger i att det för tillfället råder en stor trend i hela samhället gällande inredning, design och andra projekt som förfinar hem och bostäder. Gott så; en renovering tar ofta hemmet till en helt ny nivå och att dessutom denna trend har fått privatpersoner att upptäcka glädjen som finns i att skapa något på egen hand är i grund och botten även den bra – dock så bör man här tillägga att alla renoveringar inte sker på ett korrekt och tillfredsställande sätt.

Tvärtom; det kommer hela tiden alarmerande rapporter från olika försäkringsbolag om att dessa upptäckt fler och fler fuskjobb som är sprungna ur denna trend; vattenskador, eldsvådor och tak som läcker eller plötsligt rasar in och som inte ersätts då behöriga personer inte utfört jobben. Här handlar det alltså till stor del om ren okunskap och där privatpersoner inte vet vad de får- och inte får göra.

Exempel på hur en badrumsrenovering i Stockholm går snett

Vi kan här ge ett litet exempel som får illustrera vad vi menar och vart vi vill komma. Om vi tar en helt vanlig kille som bot i Stockholm där han äger en tvårumslägenhet som han känner att det finns ett renoveringsbehov i och som därför ger sig på detta. Han vill genomföra en badrumsrenovering först och främst då han tycker att det nuvarande badrummet i Stockholm inte alls passar honom.

Sagt och gjort, denne kille påbörjar sin badrumsrenovering i Stockholm och beställer allt nödvändigt material samt hyr de verktyg som krävs. Först startar han sin badrumsrenovering med att riva ut allt gammalt material i form av kakel, klinkers och skåp och därefter så börjar han med sätta in nytt sådant i badrummet i Stockholm. Något som han faktiskt får göra vid denna badrumsrenovering i Stockholm – gamla skåp, byte av kakel och klinkers samt uppsättning av nytt sådant får han byta på egen hand. Det han däremot missar vid denna badrumsrenovering i Stockholm är att han borde ha stannat just där och inte fortsatt med att dra vatten- och el.

Det är nämligen där som hans badrumsrenovering i Stockholm går snett och blir olaglig. För att dra el och vatten så krävs det nämligen att man är behörig och har certifikat – något som denne kille i Stockholm alltså inte har då han utförde dessa moment vid sin badrumsrenovering. Hur kan då detta bli ett problem?

Jo, det visar sig nämligen efter något år att det plötsligt börjar droppa in vatten hos hans granne som bor i våningen under hans lägenhet i Stockholm. Stora mängder vatten som man därefter kan spåra till hans badrumsrenovering och som vid en noggrannare granskning visar att han skött om på egen hand – utan att ta hjälp av vare sig elektriker eller en rörmokare i Stockholm.

Här kommer då plötsligt ett krav på ersättning från grannen under och det är det vi menar; här kommer nämligen inte mannen i Stockholm att få någon hjälp av sitt försäkringsbolag då han – vid sin badrumsrenovering – har missat det faktum att man måste använda sig av behöriga personer.

Trenden om inredning och hemmaprojekt är i grunden god – om man bara lär sig skilja på vad man får- och inte får göra i sitt hem.

11 Jul 2017