Storstädning – så här gör du

Någon eller ett par gånger om året bör man ta itu med en storstädning. Det är inte världens roligaste sätt att spendera en dag, och här i Stockholm finns många andra saker som lockar, men det ger ett tydligt resultat och en känsla av tillfredställelse när det är klart. Att ha rent och fint omkring sig gör att man både håller sig friskare och känner sig mer nöjd med tillvaron.

Många passar på att storstäda sent på hösten eller i december för att ett rent och fint hem till jul och nyår. En ordentlig vårstädning för att städa bort vinterns smuts och slask och känsla av instängdhet är också vanligt. Sköter man den vanliga städningen någorlunda regelbundet räcker det gott och väl med dessa två genomkörare.

Är det så att man har svårt att hitta tiden och motivationen för en ordentlig storstädning kan det faktiskt vara en idé att anlita en städfirma som gör en ordentligt storstädning. I Stockholm finns många bra städfirmor som erbjuder storstädning och det man kan vara säker på när man beställer deras tjänster är att städningen utförs av professionella städare som arbetar snabbt och effektivt. Att anlita hjälp med storstädning är oftast inte särskilt dyrt och dessutom finns RUT-avdraget som medger en sänkning av arbetskostnaden med 50%.

Men visst fixar man en storstädning själv om man ser till att ha tiden och orken. Är man dessutom två så blir det både lättare och roligare. Se till att förbereda dig med de redskap och material du behöver, sätt på en bra spellista i stereon och kör igång. Tänk på att arbeta uppifrån och ner när du städar, på så sätt minskar du risken att behöva städa samma yta två gånger.

Badrum och kök

Att få rent i badrummet och köket är det viktigaste, så börja med dessa två rum. Både kök och badrum utsätts för mycket slitage och smuts som hamnar på svåråtkomliga ställen.

I badrummet torkar du av och rengör alla väggar med en mikrofiberduk med lite såpa. Torka även av andra ytor som glasskivor, speglar och skåp. Rengör badkar och duschkabin sam torka av kranar och blandare. Glöm inte att dammsuga och torka rent under badkar och skåp.

I köket torkar du av alla skåpluckor. Plocka även ut ur skåpen och torka av dem invändigt. Passa på att maskindiska saker som stått länge. Rengör alla ytor med vatten och såpa eller diskmedel. Använd mikrofiberdukar som du byter ofta. Dra ut spisen och dammsug bakom. Rengör spisen och töm kyl och frys och torka ur. För att få rent i ugnen kan du spreja den invändigt med vatten och såpa och sätta den på 100ºC i en halvtimme. Den blir sedan betydligt lättare att göra rent.

Övriga lägenheten

Damma i alla rum, var extra noga med bokhyllor och elutrustning. Börja med ovansidan av bokhyllor och skåp. Ta ur böckerna ur bokhyllorna och damma. Dammsug bakom skåp och möbler, var extra noga med att få bort damm från sladdar och elektronisk utrustning. Dammsug också soffor och fåtöljer noga. Element och tavelramar är lätta att glömma bort. För att få rent bakom elementen är ett bra tips att blås med en hårtork så att dammet lossnar och faller till golvet. Rengör golven med lätt fuktad mopp.

Putsa alla fönster. Lite diskmedel i vatten räcker gott för att få fönstren rena. Använd en bra fönsterskrapa och torka av med tidningspapper eller en mikrofiberduk.

Läs mer på http://www.storstädningstockholm.biz/.

12 Dec 2017