Slipa om golven och de blir som nya igen

Uppdaterad: 2 februari 2021

Tillhör ni de lyckligt lottade som har ett trägolv i er bostad? Trä är både ett vackert och hållbart material med lång livslängd och som det går att renovera och det blir som nytt igen.

Trä är ett mjukt och vackert material som passar bra i de flesta bostäder men även på kontor, i offentliga lokaler och inom vissa industrier. Trä är dessutom behagligt och mjukt att stå och gå på och passar vårt nordiska klimat särskilt bra. Har man ett trägolv ska man vara rädd om det och sköta det på bästa sätt. Det ska exempelvis rengöras med endast lätt fuktad trasa, alltså med så lite vatten som möjligt och med endast lite såpa. Speciellt oljade golv är ömtåliga och skulle man råka spilla någon vätska är det bäst att torka upp så snart som möjligt, då minimerar man risken för bestående fläckar.

Efterbehandlingen påverkar golvets utseende

Förr i tiden tillverkades golv av det bästa träet. Det är därför inte ovanligt med golv som är över hundra år gamla och som fortfarande står sig än i dag. Men med tiden blir alla trägolv slitna och behöver slipas, renoveras och efterbehandlas. Hur många gånger man kan slipa om ett golv beror på dess tjocklek då det vid varje slipning blir lite tunnare. Hur man väljer att efterbehandla ett golv kan även det påverka golvets utseende mycket. Ett parkettgolv kan exempelvis färgas ljust eller mörkt. Ett plankgolv kan lutas av och vitsåpas. Alla trägolv kan oljas eller lackas. Lack går dessutom att få i olika glanshetsgrader. Från blankt till extra matt. Valmöjligheterna är med andra ord oändliga.

För- och nackdelar med att slipa själv

Man kan tjäna en hel del på att själv slipa om sina golv. Flera företag hyr nämligen ut golvslipningsmaskiner till dem som känner sig manade. Det är dock ett slitsamt och dammigt arbete. Därför kan det vara värt det att istället anlita en golvslipningsfirma i Stockholm och då även få hjälp med efterbehandlingen. Dessutom utlovar de flesta företag specialiserade på slipning av golv dammfri slipning. Slipar man själv måste man vara noga med att tejpa igen dörrar så att inte slipdammet sprider sig över hela huset. Det finns gott om företag att välja mellan, men börja med att begära in offerter från två till tre stycken och titta även på deras referensobjekt. Att välja ett företag med rätt kunskap och erfarenhet är speciellt viktigt då trä är ett levande material.

10 Jul 2020