Ska du renovera hemma?

När det är dags att renovera om din fastighet, privata bostad, eller någon annan fastighet som du antingen äger eller har ansvaret för när det gäller underhållet, är det alltid bra att få tips och råd om bra hantverkarfirmor. De duktiga hantverkarna växer dessvärre inte på träd, även om man kanske hade önskat det. Det kan variera ganska mycket mellan de som är duktiga, pålitliga och som arbetar duktigt, och de som inte är det. Därför bör man alltid kontrollera den hantverkarfirma som man funderar på att anlita. Ofta sätter verksamhetsledaren standarden för vad som brukar bli godkänt och vilken nivå på arbetet som de vill lägga på det som det hantverk som de utför.

Viktiga kriterier när man väljer hantverkare

Ska man välja och vraka mellan hantverkarna vill ju alla ha de som är bäst, eller hur? Bor man på en mindre ort, brukar urvalet sällan vara så stort. Däremot brukar "alla känna alla" och ett rykte och omtalande går fort. Är hantverkarna duktiga på en liten ort, brukar ord om deras kompetens gå snabbt – och tvärtom. Därför brukar just att det ryktas en hel del om varandra på mindre orter göra att hantverkarna (om de är kloka) vara måna om att göra sitt arbete så att kunderna blir nöjda. Och så är det även tvärtom, är det inga duktiga hantverkare, brukar ryktet gå om dem. I större städer, som i Stockholm, Göteborg och Malmö, finns det flera tusentals hantverkare att välja mellan. Hur ska man då veta vilka som är bra eller inte? Här spelar referenser stor roll. Så ska man kontrollera en hantverkare är det viktigt att följa upp de referenser som hantverkarna brukar ge. Det går bra också att läsa om dem på olika omdömessajter, som reco.se och yelp.se.

Välj hantverkare med många kompetenser

Det viktigaste är ju ändå att hantverkarna har rätt utbildning och relevanta certifieringar för arbetet, att de har stor erfarenhet av att jobba med sådant som du önskar få gjort. Har de egna ansvarsförsäkringar (vilket borde vara självklart) så är det bra. Då är det bra om de visar på att de tar stort eget ansvar och känner att det är viktigt att arbetet blir bra gjort. Vissa hantverkare ser också till att deras kunder kan få göra avdrag för arbete som de göra hemma hos privatpersoner, och kan då hjälpa till med ansökan till Rot-advraget, bygglovsansökan och andra administrativa tjänster. Läs mer om en sådan firma på: husrenoveringstockholm.se.

19 Jul 2019