Ska du bygga om eller renovera?

Byggboomen i Stockholm omfattar inte enbart nyproduktioner och där större entreprenörer försöker bygga ikapp för att matcha det stora behov av bostäder som finns. Nej, man kan även se att i bygger alltmer inuti våra befintliga bostäder och att vi genomför de renoveringar och projekt som vi alltid drömt om. Vi har under en period i Sverige haft det bättre ställt, vi har haft en ökat tillväxt och vi har därmed också kunnat unna oss att bygga om-, bygga till och i övrigt renovera. Det är på det stora hela väldigt bra - att man kan skapa sitt eget drömboende är en lyx som verkligen adderar det där lilla extra till vardagen. Det som vi ska titta närmare på här är dock tillvägagångssättet och hur många väljer att göra vid sina respektive projekt.

Det finns nämligen en trend där man ska göra allting själv. Man vill kunna visa att själv är bäste dräng; man vill kunna känna en känsla av att man klarar av att hantera alla de verktyg som ligger i verktygslådan och man vill kunna visa vänner och bekanta hur duktig man är. Felet? Man är inte fullt så skicklig i praktiken som man är i teorin.

Det största misstaget som begår är att man inte har den tid som projektet i fråga kräver. Man räknar på jobbet och man räknar totalt fel. Ska man dessutom ha ett fungerande liv - jobb, familj, fritid, barn - vid sidan av; ja, då kan stressen bli väldigt hög och pressen ökar för varje dag som passerar. Kort och gott: det tar tid att renovera och det är betydligt svårare än vad man räknat med. Här finns det exempel på där man gett upp och låtit allting vara snarare än att slutföra jobbet.

En fara som gör att vi verkligen rekommenderar att man väljer den professionella hjälpen som utväg och låter ett byggföretag i Stockholm sköta arbetet istället. Vi tänkte visa på några fördelar som kommer på köpet och som kan fungera som argument till varför du ska anlita ett byggföretag i Stockholm. Förhoppningsvis så får vi dig att tänka om och om inte: var då beredd på att lägga ner- och avsätta betydligt mer tid än vad du tror.

Några skäl till varför ett byggföretag bör anlitas

  • Professionellt jobb. Oavsett om du klarar av att slutföra projektet eller inte så kommer ditt färdiga jobb att vara sämre än det jobb som utförts av ett professionellt byggföretag.
  • Garanti: Vad händer om du gör fel? Kommer försäkringsbolaget att acceptera att ersätta exempelvis en vattenskada som kommit som en följd av ditt (felaktiga) arbete? Du har ingenting att luta dig mot om det skulle bli fel, du har inga garantier och du kommer att stå ensam i snålblåsten.
  • Får du? För att jobba med en badrumsrenovering så krävs det i många fall ett certifikat för arbete i våtrum och det innebär att du tar en stor risk - av skäl vi gick igenom i föregående punkt. Dessutom: jobb med elektricitet - oavsett om det handlar om att installera golvvärme eller sätta spotlights - kräver en behörig elektriker.
  • Rot-avdraget: Du kan idag anlita ett byggföretag och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Denna generösa summa är ofta dragen direkt på fakturan och allt du behöver göra är att se om huruvida du är berättigad att använda skatterabatten - något som du gör genom att logga in på Skatteverkets hemsida.
13 Dec 2017