Så lever du miljövänligt som husägare

Det är dags att vakna upp inför klimathotet, eller hur? Så snart man öppnar någon av våra nyhetsförmedlingar, såsom dagstidningarna Svenska dagbladet, Dagens nyheter, Aftonbaldet coh Expressen, eller ser nyheterna på TV, möts vi av olika nyheter om hur illa det är på den fronten. Det är en medvetenhet som man kan förhålla sig till på olika sätt. Antingen får man dåligt samvete och stoppar huvudet i sanden och gör ingenting, eller så agerar man och gör det man själv kan för att bidra till en bättre miljö som sparar på energin. Det gäller de flesta saker när det kommer till val som husägare. Det är i valet av diverse material som kan avgöra för om du kan bidra till ett mindre avtryck på miljön.

Uppvärming av huset

När det kommer till valet av hur du värmer huset är detta ett av de största utgiftsposterna du som husägare kan ha. Detta är även den största källan till avtryck på miljön som du kan göra. Därför är valet bland det viktigaste du kan tänka dig både som husägare (din plånbok) och som energikonsument (miljön). Här måste vi vamt rekommendera solpaneler tillsammans med luftvärmepump som värmer ditt hus. Det kan du kombinera med en pelletskamin, om du så vill. Solenergin är den i särklass mest miljövänliga energikällan vi känner till för tillfället. Att skaffa solpaneler har sjunkit avsevärt i pris under det senaste året. I längden, även om de initiala kostnaderna är lite högre än andra värmekällor, kommer du att se att detta är ett billigt sätt att värma ditt hus på.

Använda återvunnet material

Man kan gott och väl gå in för att alltmer anvädna återvunnet material när det kommer till att till exempel välja fönster. Väljer du att installera plastfönster, köper du fönster som har återvunnits av plast. Du kan även inreda med begagnade material, som till exempel badrumsinredning som någon annan ändå har tänkt slänga. Genom att använda det på nytt sparar du på miljön, och dessutom får du det till billig peng, eller hetl gratis. Många blir tacksamma över att någon kommer och hämtar det som de ändå hade tänkt slänga. Dessutom blir du en miljöhjälte genom att ta till vara materialet.

Spara energi

Om du tycker att det inte är särskilt angenämt att använda begagnad inredning i badrum kan du även använda energibesparande inredning i ditt badrum när du ändå ska köpa nya nya duschhandtag, till exempel. Du kan till exempel välja ett duschmunstycke som kan öka trycket på vattenflödet i duschmunstycket, vilket gör att du inte behöver använda så mycket vatten vid duschningen. På samma sätt kan du installera blandare som sparar på vattenflödet. Vill du ha golvvärme, kan du ha en tidsinställd golvvärme, som värmer golvet endast den tid på dygnet när du använder det, såsom på morgarna och kvällarna. På samma sätt kan du tidsinställa handdukstorken. Du kan till exempel ha ljus som är inbyggt i spegeln, så har du belysning endast där du är i badrummet. 

Allt detta kan du installera i badrum om du hittar rätt hanverkare för det. Känner du ingen nu, kan du alltid fråga runt bland dina vänner och bekanta. Är du van att använda Google, kan du alltid googla renovera badrum Stockholm, om du bor där. Annars skriver du bara din ort i sökfältet. Ta kontakt med någon av dem som Google visar arbetar på din ort. Be om referenser och offert.

10 May 2018