Så går en rörinfodring eller relining till

Har du gamla rör i ditt hus? Är de över tjugo år gamla är det mycket viktigt att du tar reda på om de har rostat, eller att det finns något läckage på dina rör. Läcker ett rör riskerar du ännu större kostnader för att reparera skadan. Vattenskador på grund av rör, kan innebära att man måste skaffa nytt golv, eller renovera hela badrum och kök.

Anlita ett företag som inspekterar rör

Anlitar du ett VVS-företag kan du komma ut till ditt hus och inspektera rören. Då går de in med kameror och du kan själv med hjälp av en dator se om det är något som täpper till rören och som förhindrar ett säkert vattenflöde. Det mesta som kan täppa till rör är oftast fettsamlingar i dem. De måste bort innan vattnet kan flöda i rören.

Allt sådant kan ett VVS-företag åtgärda. Om man ser att rören är intakta, men du vet att de är gamla, kan man underhålla dem för en längre hållbarhet i framtiden. Att installera helt nya rör är dessvärre mycket kostsamt eftersom man är tvungen att riva hela badrum och kök för det arbetet. Efter att man har rivit upp golv och väggarn, måste man lägga nytt material i köket och badrummet, liksom hela vattensystemet. Det tar en relativt lång tid innan du kan använda kök och badrum.

Relining är en smidigare åtgärd

Då är en relining att föredra. Det som händer är att efter att VVS-företaget har inspekterat att rören inte har åstadkommit någon skada i ditt hus, inte behöver riva hela badrummet eller köket. Istället tar de loss endast handfat, badkar och toalettstol och rensar avlopp och rör. Efter det gjuter de nya rör inuti de som redan finns på plats. De använder då armerat plast, som lägger sig som en hinna inuti rören med hjälp av tryckluft.

Relining är snabbare än rörbyte

Efter en dags arbete kan du använda vatten och avlopp precis som vanligt. Du slipper renovera badrum och kök, du slipper kosta på nytt kakel och klinker. Du slipper installera nytt kök och golv och inredning. I stället har du med en relining, eller rörinfodring, sparat på miljön. Du använder det som redan finns på plats. Att restaurera, reparera och återanvända är det enda miljövänliga alternativet om du vill leva miljövänligt. Vi är så illa tvungna att omvärdera vår användning av jordens resurser. Ska vi leva hållbart bör vi tänka två gånger innan vi slänger material, och köper nytt.

1 Mar 2018