Renovera gärna badrummet - men ta hjälp

Vattenskador ökar i omfattning i Sverige och det är tyvärr till stor del en följd över att vi renoverar mer än förr. Många ser sig själva som rena proffs - trots att man saknar kunskap överhuvudtaget. Det är lätt att förstå varför då man kan se renoveringsprogram i varenda kanal och där man kan läsa tips om hur man bygger om i hur många tidskrifter och magasin som helst. Det gör att många får en tuppkam och ger sig in i olika projekt som man egentligen saknar kunskap om.

Vattenskador är vanligast i två stycken rum: köket och badrummet. Som av en händelse så är det också i dessa rum som vi svenskar väljer att renovera som allra mest. Dock: det skiljer mellan dessa också. I badrummet så är en vattenskada mer en följd av dåligt utfört arbete med vatten och fuktskydd- och fuktspärrar. I köket så handlar det om att vi idag använder oss av fler vattendrivna maskiner - diskmaskin, moderna kylar och frysar, ismaskiner och så vidare. Går en sådan sönder så är man relativt oskyddad. Ett naturligt tips i detta är att låta en rörmokare eller en elektriker sköta alla installationer.

Anlita en elektriker för både kök och badrum

I köket kan man ha mer otur om man drabbas av en vattenskada - där kan det, trots allt, bero på materialfel. Badrummet däremot. Vi tycker inte att de finns några ursäkter där och det leder oss till följande: ta alltid professionell hjälp.

Anlita en rörmokare för all dragning av vatten och låt en elektriker sköta installationer - det senare gäller även för golvvärme och om du ska ha spotlights i taket. Mindre saker - sätta in duschblandare och sätta upp skåp - kan du göra på egen hand.

Elektriker säkrar din framtid

Vi ska även peka på en tydlig skillnad mellan en elektriker och en rörmokare. Det finns då det kommer till en rörmokare ett lite större svängrum. Där kan du göra jobbet på egen hand och spara pengar (med samtidigt exponera dig för en risk i vattenskada och att då bli utan ersättning från försäkringsbolaget). Det får du inte göra med en elektriker.

Du kan aldrig göra jobbet som en elektriker kan - då bryter du mot lagen. Dels så är det livsfarligt att hantera el både för stunden och sett till framtiden - bränder etc. Dels så är kombinationen vatten och el något som kräver extra kunskap. Ska du hantera el i exempelvis badrummet så ligger ditt enda åtagande i att slå numret till en behörig elektriker i Stockholm och vänta till dess att denna knackar på dörren. Mer än så får du inte göra.

På sajten https://www.elektrikerstockholm.biz hittar du mer information om olika typer av elarbeten.

12 Oct 2018