Renovera badrum vid stambyte

Många flerfamiljshus i Stockholm står de närmaste åren inför ett stambyte. Ett stambyte är en stor åtgärd som behöver göras i stora fastigheter ungefär vart 40:e-50:e år. Stammarna är de vertikala rör för tapp- och avloppsvatten som lägenheterna i ett flerfamiljshus ansluter till. Med tiden blir dessa rör igenslammade och fyllda med smuts och avlagringar. Om man inte rensar dem hotar de att spricka eller täppas igen. Ett sprucket avloppsrör inne i husstommen är en katastrof och något som varje hyresvärd eller fastighetsägare vill undvika. Därför kontrolleras stammarna regelbundet och spolas dessutom igenom med jämna mellanrum.

Standardrenovering med tillval

Men hur mycket man än kontrollerar och underhåller stammarna måste de till slut bytas, och för att komma åt stammarna måste man bryta upp tätskiktet i badrum och kök för att komma åt rören.. Därför utförs också en badrumsrenovering i samband med ett stambyte. Ofta kommer hyresvärden eller bostadsrättsföreningen överens om en standardrenovering för alla badrum, dvs samma ytskikt, tätskikt, skåp, toaletter osv, men som medlem i en bostadsrättsförening eller hyresgäst kan man i många fall även göra tillval eller ibland helt bestämma hur man vill ha badrummet renoverat, naturligtvis mot att man själv står för den extra kostnaden.

Som hyresgäst kanske man oftast nöjer sig med standardlösningen; att lägga ut pengar för något som inte är en eget kan kännas onödigt. Som bostadsrättsägare har man dock mycket att vinna på att lägga ner lite extra pengar på sitt badrum, när man ändå har professionella hantverkare i lägenheten. Ett lyxigt badrum i nyskick höjer avsevärt värdet på lägenheten, och säljer man lägenheten inom fem år från renoveringen har man rätt att dra av kostnaden från reavinsten, eftersom den innebär en förbättring av lägenheten.

Anlita annan entreprenör

En del bostadsrättsföreningar tillåter att medlemmarna anlitar en egen entreprenör för badrumsrenovering när väl stambytet är genomfört, så att kolla runt och jämföra själv mellan olika renoveringsfirmor kan vara mycket värt. Har man höga krav på kvalitet och genomförande och är beredd att lägga ut en slant extra ska man definitivt se över denna möjlighet.

De flesta firmor som specialiserat sig på att renovera badrum erbjuder så kallad totalentreprenad, dvs de tar hand om alla moment vid renoveringen. En badrumsrenovering kräver ju kunskap, kompetens och behörighet inom flera olika områden; elektriker, våtrumstekniker, plattsättare, snickare osv. En bra och seriös badrumsrenoverare erbjuder all denna kompetens samlad under ett och samma tak, vilket är en fördel för dig som kund. Dessutom får du ett kvalitetsintyg på att arbetet är fackmannamässigt utfört, vilket väger tungt vid en lägenhetsförsäljning. Läs här om en renoveringsfirma i Stockholm

Står ditt hus inför en stamrenovering?

Om huset du bor i inte har fått stammarna utbytta på länge är det bra om du som bostadsrättsägare hör dig för med styrelsen när det kan vara aktuellt, speciellt om du funderar på att renovera ditt badrum. I Stockholm är det som sagt många hus som börjar närma sig stambytartider, och att renovera badrummet bara några år innan ett stambyte är definitivt pengar i sjön eftersom allt kommer att rivas ut när huset stambyts.

Om föreningen gör bedömningen att ett stambyte kommer att ske inom de närmaste fem åren (vilket i så fall finns med i föreningens långsiktiga plan) är det bättre att hålla ut och invänta stambytet. Ska du sälja lägenheten är det bättre att sälja den med badrummet orenoverat, med hänvisning till det kommande stambytet.

18 Jan 2018