Materialval i badrummets renovering

Att montera in en avställningsbänk i stenskiva i badrummet är mycket vackert. De vanligaste stensorterna är granit och marmor. I badrummet är det ju praktiskt med stenskivor som inte suger åt sig vatten. Granit kan ge ett lite robust intryck, medan marmor ger en lyxig känsla. En träskiva ger ett mycket hemtrevligt intryck men hållbarheten är inte lång. Därför är stenskivor att rekommendera för hållbarhetens skull. De är så gott som underhållsfria. 

Välj mellan olika stensorter

Granit – stenskivori i granit är egentligen ett urstarkt alternativ. Välj granit i allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa.

Marmor – detta är det klassiska materialvalet, sedan romartiden, som hade marmor i sina bad. Marmorn är egentligen vit, alla andra färger är missfärgningar av stenen.

Kompositsten – kompositsten är en blandning av olika stensorter och ett sätt att återvinna stenmaterial.

Kalksten – detta är ett relativt porös stensort. Är vackert vit, men kanske med minst hållbarhet. Den tenderar att vara porös och mjuk. ÄR du intresserad att läsa mer om olika stenskivor läs här.

Varför inte pröva betong i badrummet?

Vissa föredrar betong i badrummet. Betongen tål nästan vad som helst, dessutom är det ett material som du kan forma till den form som du önskar. Den är tålig och kan slipas. Du kan göra ytan blank och len och färga i den nyans som du önskar.

Välja tvättställ

Tvättställen har blivit ett designobjekt, från att ha varit enbart i porslin till att numera finnas i glas, sten, betong, aluminium och komposit. Du kan installera ett fristående tvättställ. Då monterar du det i väggen och rören och avloppet döljs innanför väggen. Du kan välja infällda tvättställ, där rören och avloppet döljs av en kommod Det ger ett snyggt helhetsintryck. Det enda som begränsar är att det endast är en vis typ av tvättställ för kommoderna. Man kan välja ovanpåliggande tvättställ. Detta är ett av de snyggaste lösningarna, när man ser tvättställets form ovanpå en bänkskiva.

Välja badkar

Här kan du, precis som tvättstället välja badkar i samma stil och material. Ett badkar i marmor är mycket vackert. Väljer du ett badkar i granit eller betong bli intrycket genast mer robust. Här är det viktigt att det som är praktiskt får styra valet av utseende och material. Ett alltför stort badkar i sten kan bli otympligt om inte badrummet är tillräckligt stort.

Välja blandare

Beroende på valet av bänkskiva bör det påverka valet av blandare. Har du valt en bänkskiva i en robust stil bör blandaren också vara i en robust stil. Finns många snygga och designade blandare. Har du valt en gammal stil finns det även blandare i gammal stil.

21 Dec 2017