Linjemålning på vägbanan

Det är på vägarna man träffar på linjemålning för det mesta. Pilar och andra markeringar på vägbanan visar både hur man kör och var man måste svänga i staden.

Det finns också flera andra ställen där det är bra med linjemålning. Till exempel på lekplatsen där barnen hoppar hage är det värdefullt med permanent målning för detta. Man slipper rita med tavelkritor, och färgen sitter på rätt plats. På skolgården markerar man banor för olika sorters idrott, lek och spel.

Det är viktigt att färgen inte är bortskavd, och därför anlitar man specialföretag för både att måla och att fräscha upp linjemålning. På lekplatsen och skolgården är det roligare att leka om färgen är distinkt och tydlig. Man kan också måla på asfalt med så kallad massafärg om man vill ha andra nyanser än vitt.

Linjemålning finns överallt

Samhället informerar med skyltar och tavlor, så att man vet var man befinner sig, men det är otroligt praktiskt att få den informationen även på vägbanan. Då ser man direkt när man ska svänga, och man ser var vägbanor går ihop, var man ska stanna och vart man ska köra. Det är bra för trafiksäkerheten.

När man är ny på en plats vet man inte alltid var övergångsställena finns, men det underlättar om de syns tydligt på asfalten. De företag som är experter på linjemålning har speciella färger som sitter bra och tål nötning. Det är experter som utför själva målningen också. De målar även på parkeringsplatser, så att man ställer bilen rätt i rutan.

23 Apr 2023