Kan man lägga parkett på klinker?

Kan man lägga parkett på klinker och vad ska man i så fall tänka på? Det kalla klinkergolvet kanske inte var den bästa lösningen för er familj och innebär detta att ni måste riva ut det och lägga ett helt nytt parkettgolv eller går det att lägga parkett på det befintliga golvet? Det är fullt möjligt.

Ibland så blir det fel och den lösning man valt visar sig bli sämre än förväntat. Det kan innebära att man kanske valt att lägga ett klinkergolv i hallen och därefter känner att golvet i fråga blir för kallt. Både sett till att fötterna fryser då man går ner i hallen på morgonen och sett till att klinkers ger ett ganska kallt och sterilt intryck. Det gör däremot inte trä. Ett parkettgolv ger liv, det ger värme och det är skönt att gå på.

Frågan är om skiftet måste ske genom att klinkers rivs ut eller om man kan lägga parkett direkt på? Det är möjligt att lägga en parkett direkt på ett golv av klinkers; men man måste då vara noggrann med att lägga underlagsfoam under brädorna och att använda sig av en ångspärr. Gör man det så bör det inte vara något problem, men som vanligt - gällande all typ av golvläggning - så gäller det att förbereda och se till att underlaget är slätt, dammfritt, torrt och sprickfritt- Om inte så kommer det nya golvet att hålla en kortare tid och dessutom upplevas som ojämnt och vågigt att gå på.

Ett annat tips är att använda kantremsor i syfte att undvika ljudbroar och för att undvika försämrade isoleringsegenskaper. Fäst kantremsorna på alla ytterkanter.

handfat i ljust, modernt badrum

Konsultera en golvläggare innan

Olika golv har olika egenskaper och man måste även se till de egna förkunskaperna. Att det är möjligt att lägga parkett på klinker innebär inte per se att just du klarar av det. Vårt råd är att man alltid tar hjälp av en golvläggare innan och åtminstone ber denne om en initial konsultation. Vem vet - han kanske har andra, bättre, idéer om hur du ska gå tillväga och kanske finns det andra golvtyper som i sammanhanget passar bättre än just parkett?

I och med att rot-avdraget är möjligt att använda så behöver inte en golvläggare skena iväg alltför mycket rent prismässigt. 30 % av den totala arbetskostnaden gör, trots allt, en ganska stor skillnad och det är också ett pris som köper trygghet. Genomförs jobbet på ett fackmannamässigt sätt så kommer du också att slippa risken för eventuella fuktskador eller andra bekymmer.

Sköt om det nya golvet

I vårt exempel låg klinkergolvet i hallen och du ville byta till en varmare parkett; vilket är fullt möjligt - men som ändå ställer frågan om du bör göra det? Vår erfarenhet säger att trägolv i hallen sällan blir så bra som man på förhand tänkt sig. Visst, trägolv och parketter är extremt vackra och de tål - men rätt ytbehandling - också en hel det tuffa tag. Men, är det något som trä klarar av sämre så är det väta, fukt och vatten. Saker som det finns gott om i just hallen. Dessutom så är trägolv svårare att städa än andra lösningar.

Kanske kan det vara bättre att installera golvvärme, kanske kan laminat vara en bättre lösning eller också kanske en bättre sortens plastmatta vara den bästa lösningen? Om trä och parkett är det som ni verkligen vill ha så rekommenderas ett hårdare träslag - ask exempelvis - och att ni ser över vilken ytbehandling som klarar vatten bäst; något som normalt innebär lack. Kort och gott: rådfråga golvläggaren innan ni kör igång. Det tjänar ni på i det långa loppet.

11 Sep 2019