Hur ofta bör man renovera badrum?

När det kommer till villor och renoveringar och hur ofta man bör genomföra renoveringar på en villa, är det många som skulle svara "hela tiden". De flesta som har ägt ett hus, vet att det för det mesta är något som bör åtgärdas. Är det inte taket, är det badrummet, fasaden eller något rum som behöver ny tapet. Det vanliga är att man som villaägare får dra på sig hantverkarebyxorna och blåstället och spika, rensa hängrännor eller joxa med värmekaminen.

Alla villaägare är ju inte hantverkare

Samtidigt är det ju inte bara händiga personer som är villaägare. Det fungerar ju inte riktigt så. Däremot får man nog som villaägare betala för det som man inte själv kan åstadkomma. Många lär sig hur de ska göra med villan genom att läsa in sig på sådant som har med renoveringar att göra. Har man till exempel ett äldre hus, får man räkna med att det som oftast är något som bör renoveras. Det är en "on-going" process.

Hur ofta bör man renovera badrum?

Här spelar det in vilka material som badrummet senast renoverades med. Även hur ofta man använder badrummet och sliter på det. En bra regel är att renovera det efter 20 år. Om inte något har hänt innan det, bör man definitivt se över vatten- och avloppsrör efter 20 år. Bland det bästa sättet att behålla badrum i ett gott skick är ju att se till att vädra ut badrummet så att vattnet och fukten inte stannar kvar.

Att städa och hålla badrummet rent från sådant som fukt kan göra i badrummet. Har man från början valt gedigna material till badrummet, såsom kakelplattor och klinker behöver man inte riva ut det innan man ser tecken på fukt i fogar eller på kakelplattorna. Däremot bör man alltid hålla uppsikt över fönster som har träkarmar i badrum. De kan ta åt sig fukten som finns där. Har man gamla ventiler är de sådant som det gäller att hålla extra uppsikt över.

Ibland kan man vilja fräscha upp badrum

Vill man däremot göra det fräscht är det sedan en annan sak. Man kan ju känna att efter 20 år, är badrumsinredningen omodern och man vill göra hela badrummet fräscht. Ibland kan man endast byta ut inredningen, om man vill få variation. Passa på att kontrollera VVS-rörens status. Är man någorlunda händig kanske man kan byta ut handfat, toalett och badkar. Om inte är det inte svårt eller dyrt att anlita ett företag som gör det åt en. Med Rot-avdraget får du ner priset på arbetskraft rätt så rejält. Här kan du läsa mer om ett företag som utför badrumsrenovering i Järfälla.

27 Nov 2018