Hängrännor i Stockholm

För att få regnvatten från hustak att rinna dit man vill finns det bra tips. På taken i Stockholm har man installerat hängrännor som leder bort vattnet.

Det är få som vill gå längs en trottoar och bli dyngsura när det regnar. Det brukar oftast räcka med vattnet som kommer uppifrån. Skulle man även behöva få de mängder vatten som kommer via taken när det regnar blir man dyngsur.

Därför uppfanns en gång i tiden hängrännor som man satte fast på husen. Dessutom ledde de vattnet till en plats där man kunde ha uppsamling av regnvatten. Utöver det så skyddade de fasaderna och förhindrade därmed skador på byggnaden. Idag är det i första hand funktionen man är ute efter. Det som däremot tillkommit är även estetiken.

Hängrännor med lång livslängd

Tittar man på hus från exempelvis 1600-talet så är det i princip urgröpta mindre stockar som sitter fast på husen. Idag är det sällan man ser trämaterial i hängrännorna. Istället är det zink eller koppar som gärna utformas för att passa husets estetik. Det är fler och fler som upptäcker att det är snyggare med hängrännor som är designade och smälter in i husets utseende.

Vill man ha estetiskt tilltalande hängrännor i Stockholm så rekommenderas att man anlitar professionella hantverkare för detta. Då får man kvalitet och hängrännor som har en lång livslängd. Utöver det är det viktigt att man regelbundet ser över sina hängrännor. Det kan behövas lite rengöring så att inte exempelvis mossa eller löv ligger och blockerar där vattnet ska rinna ner.

26 Aug 2023