Förberedelser och planering

En badrumsrenovering är ett spännande men krävande projekt som behöver en hel del förberedelser. Men gör man saker i rätt ordning har man sen ett badrum att njuta av i många år framöver.

Låt er inspireras och hitta er stil innan ni sätter igång med att planera själva renoveringen. Ta hjälp av inredningstidningar och leta inspiration på nätet. Besök några olika butiker som säljer kakel och badrumsinredningar. Det finns mycket som är fint och det är lätt att ryckas med så fundera över vilken känsla ni vill att badrummet ska ha. Kanske ska det vara tidstypiskt och passa med övriga huset eller kanske urskilja sig helt? Tänk bara på att det inte är så ofta man renoverar ett badrum så man ska helst stå ut med inredningen i många år. Klipp ut bilder och färgprover och gör ett kollage och ni får en känsla över vad ni tycker om och hur ert badrum skulle kunna se ut.

Gör en skiss och sätt upp en budget

När man ska renovera ett badrum är det bra att först sätta en budget. Idag är utbudet av kakel och badrumsinredningar gigantiskt och kostnaderna kan lätt springa iväg. Sätter man en budget redan från början vet man i vilken prisklass man ska leta då man exempelvis väljer kakel eller badrumsporslin. Vill man satsa på ett specialdesignat tvättställ med snygga kranar men ändå försöka hålla kostnaden nere kan man kanske i stället välja ett enklare lite billigare kakel. Fundera över vad som bör finnas i badrummet och rita en enkel skiss över rummet. Ska där exempelvis vara tvättmaskin och torktumlare, badkar, dusch, toalettstol och förvaring? Placera ut det som ska finnas på skissen och fundera över om något av det som idag finns ska flyttas. Visst blir det en extra kostnad att exempelvis flytta på toalettstolen men det ger kanske det där extra utrymmet som behövs.

Med totalentreprenad blir badrummet färdigt snabbare

Badrummet är det rum i bostaden som man inte bör renovera själv då det är viktigt att tätskikt och golvbrunn blir rätt så att fuktskador inte uppstår. Vissa moment som elarbeten får man heller inte göra själv då det enligt lag ska vara en våtrumscertifierad elektriker som utför arbetet. Anlita därför en byggfirma med totalentreprenad som är specialiserade på exempelvis badrumsrenovering i Lund. Det blir oftast billigare än om man själv tar in olika hantverkare för de olika momenten. Dessutom sparar man samtidigt tid då badrummet blir klart betydligt snabbare.

1 Jun 2020