För- och nackdelar med totalentreprenad

Ska du renovera badrum i Årsta? Årsta är en vädligt populär stadsdel i Stockholm. Den har blivit populär sedan det blev nästan omöjligt att få tag i en bostad innanför tullarna i Stockholms innerstad. Det är få som vill eller kan betala tiotals miljoner kronr för en bostad på 3-4 rum och kök. Årsta ligger söder om Skanstull och söder om Södermalm.

För många har stadsdelen blivit som en småstad i storstaden, med närhet till de flesta tjänster; apotek, livsmedel, Folkets hus, biograf och små affärer. Vill man flytta till Årsta visar hemnet.se att det finns mer än 75 lägenheter, hus, villor eller radhus som är till salu. Många väljer renoveringsobjekt eftersom priserna är väldigt höga på bostäder i storstaden. Då är det viktigt att se till att de viktigaste funktionerna i den nya bostaden fungerar och är uppdaterad, såsom kök och badrum.

När det då kommer till att välja hantverkare och företag som tar på sig ansvaret att renovera kök eller badrum, vad ska man då välja?  Även om du har mer än 1.500 hantverkare att välja mellan i hela Stockholm, är det inte alla hantverkare som kan ansvara för hela renoveringen av köket eller badrummet. Många kan endast kakla väggar och golv. Andra kan bara installera VVS, den tredje kan endast dra elen till badrummet eller köket. Så hur ska man välja?

Fördel med totalentreprenad

Den största fördelen med en totalentreprenad är den att du enbart tar kontakt med ett företag och efter det tar företaget på sig ansvaret för att alla delar av renoveringen blir utförd. Då har de egna snickare, rörmokare och elektriker som installerar det som ska till för att slutföra renoveringen av köket eller badrummet. Du betalar en faktura, och har du några frågor har du kontakt endast med en person. Istället för att behöva ringa de olika hantverkarna och se till att de kommer och utför arbetet i tur och ordning, har du endast en kontakt med en person som ser till att de olika hantverkarna kommer och gör arbetet när de ska.

Nackdel med totalentreprenad

Den största nackdelen med en totalentreprenad är att det kostar en del extra. Ett företag som tar på sig totalentreprenaden tar betalt för att organisera så att arbetet med renoveringen går så smidigt som möjligt. Istället för att du ska agera byggherre, och administrera ett byggschema som olika hantverkare ska arbeta efter, tar företaget betalt för att göra den administrationen. Du har ingen möjlighet att få insyn mer än vad företaget vill meddela dig om. Litar du på företaget är det ju inget problem. Är det så att du inte vet hur de arbetar är det i stället svårt att be dem ta ett totalt ansvar och ge dem fria händer.

13 Jun 2018