En annan persons fusk kan stå dig dyrt

Hur gjorde du då du köpte din bostad i Stockholm; tog du dig tid att undersöka bostaden noggrant och kostade du till och med på dig att anlita en besiktningsman för en professionell besiktning? Troligt är, tyvärr, att du agerade på samma sätt som många andra, speciellt om det handlar om en lägenhet. Det tillvägagångssättet innebär att du går på en visning, du bestämmer dig för att bostaden är tillräckligt attraktiv för dig, du deltar i en budgivning, du vinner denna, du skriver på kontraktet och skakar hand med säljaren. På en enda visning har du alltså kunnat se vilket skick bostaden i fråga håller och du har gjort det trots att det funnit en massa andra spekulanter på samma visning. Troligt? Inte särskilt.

Köpa bostad är dyrt

Vi kan säga att det handlar om en lägenhet som ligger en bit utanför staden – i Värmdö – och att du betalat ganska dyra pengar (som över hela Stockholm med omnejd) för denna. Lägenheten i fråga var i toppskick och det som fick dig att ständigt höja buden var det faktum att både badrum och kök var nyrenoverade och smakfullt designade. Det du inte vet var att ägaren till denna lägenhet på egen hand skött renoveringen och att han saknat utbildning för detta; på ytan ser allt mer än okej ut – men bakom väggarna så har det fuskats ganska rejält.

Många renoverar på egen hand

I och med att ingen rörmokare varit inblandad i vare sig köks- eller badrumsrenovering så kommer det troliga scenariot vara att det kommer fukt- eller vattenskador i och med detta. Han kanske har fuskat med fuktspärrar eller dragit rören fel – misstag som en rörmokare aldrig skulle göra - och att konsekvenserna av detta kan synas flera år efteråt.

Det kanske är möjligt att hävda dolda fel i detta läge – men oavsett om så handlar det om att du måste lägga ut mycket pengar initialt och att din livssituation kommer att förändras till det sämre under tiden då vattenskadorna repareras.

Onödigt och det är också dit vi vill komma. I Stockholm så kan en renovering ha ägt rum med tanke på ett högre slutpris snarare än att – som är vanligt – får en högre levnadskvalitet; en badrumsrenovering som sker i syfte att få ett mer trivsamt hem har förmodligen skett enligt konstens alla regler där både rörmokare, elektriker och plattsättare varit anlitade.

Du bör också anlita en rörmokare

Om vi vänder på saken och säger att du vill renovera din bostad på Värmdö inför en stundande försäljning i syfte att maximera vinsten. Se till att ta hjälp av en rörmokare och annat yrkesfolk för att slippa framtida konflikter.

Dels så kan du dra av 30 procent av arbetskostnaden enligt rot-avdraget (med ett tak på 50.000 kronor/år) och dels så kan du även – på resterande del av beloppet – dra av mycket som rena förbättringskostnader. Det finns ingen anledning att fuska och göra en massa saker man egentligen inte klarar av. De pengar du vinner på slutpriset kan komma att kosta dig ganska dyrt om dolda fel hävdas av köparen och där du bedöms som ansvarig. Ta inte den risken. Fortsätt läsa här om hur du får tag i en rörmokare i Värmdö.

17 Mar 2018