Detta ska du göra om du får stopp i avlopp

Har du gamla rör? Om du vet att du har gamla rör kan det vara bra med en kontroll så att de fortfarande håller. Att få en vatten- eller fuktskada innebär ofta stora kostnader och energikrävande reparationer. Har man fått fukt som skapar mögel och ingen vill andas in mögelsporer, vilket kan ge både astma och allergi. Då behöver man riva upp allt som kommit i kontakt med fukten och ersätta det med nytt och fräscht material. Fukten som torkas ut innan man kan gå vidare.

Bättre underhålla än reparera

Då är det mycket lättare att ”stämma i ån” än att reparera något som tar stora kostnader och tid i anspråk. Är man osäker på rörens beskaffenhet och i vilket skick de är i lönar det sig att ta kontakt med ett VVS-företag och låta dem inspektera rören. Då kan de gå in i rören med en mini-kamera. Med hjälp av en dator kan de då ta bilder, eller filmer och ta reda på hur de ser ut inifrån. Set du då att rören är intakta, ja då kan du ta det lugnt, eller så byter du rör. Det innebär stora kostnader att byta rör. Dels måste man riva upp allt där rören finns. Det innebär att man river upp både badrum och kök. Man tar bort precis allt, för att rörmokarna ska kunna riva ut rören. Det innebär stora kostnader både för det nya byggmaterialet och inredningen i både badrum och kök, men inte minst för arbetet då det kan ta veckor innan arbetet är klart. Då finns det billigare alternativ.

Göra en relining

Man kan göra en relining. Det kan man antingen göra enligt strumpmetoden, vilket innebär att man lägger helt nya plaströr inuti ide gamla rören. På det sättet är de gamla rören enbart behållare för den nyare rören. De håller på det sättet längre och du slipper få stopp i avloppet med nya fräscha rör. Man kan också göra en relining med friplastmetoden. Det innebär att man sprutar in plast inuti rören. Med varm luft härdar man plasten så att den lägger sig som en ny yta inuti rören. Plasten lägger sig som en hinna inuti rören och du får liksom förnyade rör.

Göra en stamspolning

Man kan stamspola rören. Det bör man göra regelbundet, eventuellt vart femte år. Det innebär att man spolar rören med ett vatten tills vattnet kan flöda fritt i rören på nytt. Det är ett mycket billigt sätt att få vattnet att  flöda fritt i rören på nytt. Då slipper du lägga nya rör. Du slipper många timmar av arbetskostnader för att riva ut och lägga nytt eller plocka isär och plocka ihop på nytt.

3 May 2018