Dags för en badrumsrenovering? Här är fem vanliga fel i badrummet

Har du nyligen förvärvat en badrum. renoveringvilla eller bostadsrätt? Om ägaren innan har slarvat under en badrumsrenovering, eller om byggreglerna inte riktigt har följts till punkt och pricka från början, kan det kännas angeläget att göra en ny badrumsrenovering – helt efter er smak och era behov.

För många handlar en badrumsrenovering främst om stilen. Kanske vill ni ha marmorgolv, nya väggar och bättre belysning? Även om så må vara fallet, finns det ett antal konkreta saker som kan påkalla en omfattande renovering. Det kan då handla om grundläggande fel i badrummets struktur. Här ger vi några exempel på vad det kan vara.

Golvbrunnen är felmonterad

Att golvbrunnen är felmonterad är inte jättevanligt, men det förekommer och det kan ske på olika sätt. Det största problemet med en felmonterad golvbrunn är svårigheter att få till en tät anslutning av tätskiktet – och när tätskiktet inte är tätt finns en risk att fuktskador uppstår. För att bedöma om risk för skada föreligger, är det bästa att kontakta en opartisk besiktningsman som kan säga sitt om saken.

Felaktig golvlutning

Om golvet är felaktigt lutat är det ganska svårt att åtgärda. Hela golvet ska – i mer eller mindre utsträckning – lutas mot golvbrunnen. Om så inte sker finns risk att vattenansamlingar bildas och att det, i sin tur, orsakar fuktskador.

Det är svårt att korrigera detta om det är felaktigt från början. Under badkar och dusch behöver golvet luta mellan 7 - 20 mm mot brunnen. I resten av rummet ska det luta kring 5 - 10 mm. Finns inte lutningen? Då kan det vara läge att överväga en badrumsrenovering – eller åtminstone – lägga om golvet.

Skruvinfästningar i väggar

Det är inte helt ovanligt, tyvärr, att skruvinfästningar i väggar är felaktigt gjorda. Det kan till exempel vara att de sätts in direkt i gipsskivan, utan några förstärkningar bakom. Det här kan leda till att det kommer in vatten i skruvinfästningarna, om det vill sig illa. I förlängningen kan det innebära att badrummet drabbas av mögelskador.

Hitta en firma för badrumsrenoveringar

Många moment i en badrumsrenovering är svåra att utföra på egen hand, givetvis. Det handlar till exempel el- och rörarbeten. Framförallt elarbeten är väldigt begränsat, och det är enbart enkla åtgärder som bör utföras av lekmän. När el ska dras, eller när mer avancerade installationer ska utföras, bör det göras av en behörig elektriker.

Så hur hittar man då en firma? De flesta är överens om att det är bra att ta in flera offerter, från ett antal olika firmor. Bor du i Västerås (för exemplets skull) kan du till exempel göra såhär:

 

  1. Använd fraser i stil med ”Badrumsrenovering Västerås” och använd valfri sökmotor. 
  2. Granska sökresultaten. Klicka dig in hos olika firmor i Västerås och be om offerter. Ge så mycket information som möjligt, så att de kan göra en så precis bedömning som bara går. 
  3. Jämför offerterna. Se till vad som ingår – inte bara totalpriset. 
  4. Kolla upp firmans ekonomi, behörigheter och omdömen. 
  5. Boka!

Vi gjorde en sökning själva och hittade en firma som vi fastnade för: badrumsrenoveringvästerås.nu

27 Feb 2019