Dags att byta fönster?

Funderar du på att byta fönster? Om du har slitna fönster är det säkert dags att skaffa sig nya. Här finns alltfler olika slags fönster. Så det är upp till varje kund att skaffa sig en uppfattning om vilka behov man har, vad man önskar sig av de fönster som man låter montera in på sitt hus. Här finns så många nya och (ibland revolutionerande) material med olika funktioner. Några av de olika funktioner som man kan välja mellan är:

1. Väl isolerade fönster som sänker uppvärmningskostnaderna.

2. Fönster som man inte behöver renovera och som inte slits ut lika snabbt som andra.

3. Fönster med skydd mot solen. Passar särskilt på hus där solen står på, på dagarna.

4. Fönster för den som är less på att tvätta fönster. Då tvättar fönster (nästan) sig självt. De har en yta mot utsidan av fönster, där smuts inte fastnar. När det sedan regnar ramlar allt som kan ha fastnat på utsidan av fönster.

5. Bullerisolerande fönster. Bor man nära en motorväg eller har störande trafik på annat sätt, kan man vilja isolera bostaden mot oljud.

Dessutom kan man välja olika form på fönster

Förutom detta kan man välja rund form på fönster, fem- eller sexkantiga fönster, stora panorama-fönster, eller vackra franska fönster med spröjs. Man kan välja material på fönster; såsom plastfönster, PVC-fönster, traditionella fönster med vanlig träkarm, träbågar, fönster i aluminium och så vidare. Har man inte tänkt på detta tidigare, kan det ta ett tag att sätta sig in i hela det stora sortiment som finns på fönster och fundera på vilka behov man har och vad man önskar sig i fönsterväg.

Be om tips och råd

Man kan också be glasmästare att komma hem till en och ge en råd och tips om hur man kan välja bästa fönster åt en. Bestämmer man sig för en leverantör, kan de komma hem till en. När de ser vilket slags hus man har och hör sig för vad man önskar sig just för sitt hus, kan de, som känner till det egna sortimentet bäst, komma med förslag på fönster. För en kund kan det vara svårt att veta vilka olika slags fönster som det finns. Och besöket kostar inget för kunden. Det är något som en seriös fönsterleverantör anser ingår i priset. Man bör även ta hänsyn till vilket slags hus det är som man bor i. Byggnadsvård kallas det när man skaffar sig fasad och fönster i harmoni med den stil och ålder som huset har.

4 Mar 2019