Bergvärme i Göteborg – billigt och miljövänligt

Energikällan för din bergvärme befinner sig på en mycket praktisk plats i Göteborg. Rakt under dina fötter. Slipp tankbilen med olja, satsa på bergvärme.

Billigt och miljövänligt. Är det ord som du skulle använda för att beskriva din nuvarande uppvärmningsmetod för huset? Sannolikt inte, såvida du inte redan har installerat bergvärme med pump i källaren. Om du fortfarande eldar med olja för att få huset varmt, är snarare motsatsen närmare sanningen. Dyrt och miljöfarligt.

Att behöva beställa ny olja till tanken har faktiskt blivit rätt genant på senare år. Antalet oljepannor i svenska hem blir bara färre och färre, och snart kommer du nog vara den allra sista personen i kvarteret som fortfarande får besök av en tankbil någon gång om året. Frågan är om du vill vara den personen?

Bergvärme finns redan under dina fötter i Göteborg

Att få tag på bränsle till din panna för bergvärme i Göteborg kräver ingen tankbil. Det behövs faktiskt inte heller något bränsle, i traditionell mening. Visserligen behöver bergvärmepumpen drivas med el, men jämfört med vad oljan kostar är elkostnaden närmast försumbart i sammanhanget. Även när elpriserna rusar.

Det enda du behöver efter att bergvärmepumpen är installerad och igångsatt, finns nämligen redan under dina fötter. Det är inget som behöver transporteras till ditt hus, som olja eller pellets. Värmen kommer direkt från berget och kommer inte ta slut. Så länge inte jordklotet kyls ned till en isklump, men det ligger sannolikt många miljoner år framåt i tiden. Och då har du nog inte kvar huset.

1 Sep 2022