Att tänka på vid renovering

Ni har köpt ett gammalt hus och ser framför er hur ni tillsammans tar er an er nya bostad och omvandlar den till den perfekta efter-bilden. Men två år senare är det fortfarande halvfärdigt.

Ja, det här misstaget är det många i vårt avlånga land som har gjort. Misstaget i sig är inte att investera i ett renoveringsobjekt utan att vi misstar hur mycket jobb som ligger framför oss. Det är lätt att fastna i fällan och plötsligt bor man i ett halvfärdigt hus och det känns som att den där efter-bilden är långt, långt borta. För visst kan man renovera själv - men det är viktigt att tänka på att saker ofta tar mer tid än vad man tror. Även renoveringskostnader kan skjuta i höjden och innan du ens anar det har budgeten för året nåtts i augusti.

Underlätta renovering med en hantverkare

Men som tur är finns det hjälp att plocka in. Ett bra tips när man tar på sig ett stort renoveringsprojekt är att dela upp arbetet klart och tydligt innan man börjar. Vad är man själv kapabel att ta hand om? Är det kanske smartast att anställa en professionell snickare till? Badrum kan vara en sådan klurig sak. Där är det inte bara golv och väggar som ska bytas ut, utan rör som ska installeras och toalett, dusch och handfat som ska monteras. Kanske vill man till och med ha golvvärme. Då är det bäst att låta en professionell hantverkare ta hand om saken. Hantverkare finns överallt, vare sig du vill renovera badrum i Lund, Borås eller Piteå. Genom att anställa en hantverkare kan du vara säker på att det utförs en säker installation av VVS - alltså värme, ventilation och sanitet.

Hur planerar man en badrumsrenovering?

Det första du bör göra är att uppmätta storleken på badrummet. När du vet hur stor yta du har att jobba med är det lättare att planera för allt annat. Sedan kan du börja fundera på vad för typ av stil du vill ha på ditt nya badrum. Tänker du dig ett modernt badrum eller kanske något lite mer retro? Vad för belysning vill du ha i ditt badrum? Var ska strömbrytaren sitta? När du valt stil så kan du börja tänka på val av material. Det finns en massa olika alternativ. Kakel, tapet eller klinker? Och vilka färger? Valmöjligheterna är många och det gäller att välja rätt så att man inte ångrar sig senare.

30 Nov 2020