Att köpa ett renoveringsobjekt på Södermalm

Det är många i Sverige och i Stockholm som vill bosätta sig på Södermalm. Dock är bostadspriserna väldigt dyra och de lediga lägenheterna få. Det här får som följd att en del väljer att köpa upp gamla renoveringsobjekt för att på ett billigt vis få ett boende i stadsdelen. Om renoveringen görs bra kan lägenheten med stor chans sedan säljas med en väsentlig vinst. Men vad ska man egentligen tänka på innan man köper ett renoveringsobjekt på Södermalm?

Har du verkligen tiden?

Beroende på lägenhetens skick kan det krävas oerhört mycket jobb för att göra den rättvisa genom en renovering. Du bör vara beredd på att prioritera bort en hel del annat. Har du också barn får du kanske vara beredd på att inte kunna njuta alltför mycket av livet på Södermalm medan renoveringen fortfarande pågår. En badrumsrenovering, köksrenovering, ommålning och golvslipning är exempel på saker som väntar framöver. Tänk därutöver på att barnen kan kräva din uppmärksamhet i samma moment som du plockar fram slippappret eller börja arbeta med något annat.

Är du flexibel?

I början av en renovering kan viss flexibilitet krävas. Om du sitter på jobbet när du får ett samtal från ditt barn att ett rör läcker efter ett fel under er badrumsrenovering (eller något annat problem) kan du snabbt behöva sticka hem och åtgärda problemet. Ofta krävs att man är flexibel och kan avboka och boka om i början av en storrenovering. Man vet aldrig vad som händer och sannolikt kommer en hel del oförutsägbara saker att ske.

Är du villig att spendera fritiden hemma?

Bara en köks- eller badrumsrenovering tar väldigt mycket tid. Att renovera en hel lägenhet tar enormt mycket tid i anspråk och det gäller att ha tillräckligt mycket fritid för att kunna genomföra projekten inom en överskådlig framtid. Du vill säkerligen inte bo i ett renoveringsobjekt hur länge som helst heller.

Har man ett heltidsjobb och familj blir det väldigt svårt att hitta tid över till något annat än renoveringen på fritiden. Kanske bör du planera för att anlita hantverkare för vissa delar av projektet? Kanske kan hantverkare få sköta badrumsrenoveringen, medan du själv sköter andra uppgifter? Om du kan leja ut vissa uppgifter på andra har du mer tid till att njuta av livet på Södermalm.

Höga priser även på renoveringsobjekt

Bara för att det är ett renoveringsobjekt kan du inte räkna med särskilt låga priser om bostaden ligger på Södermalm. Dessutom finns överlag inte särskilt många bostäder i stadsdelen ute till försäljning och du kan således behöva vänta länge för att ens hitta ett renoveringsobjekt som är till salu här.

14 Nov 2017