Arbetskostnaderna för en badrumsrenovering

Att på rak arm ge ett precist svar på vad en badrumsrenovering kostar är givetvis svårt. Generellt kan man säga att det går på ungefär mellan 5 000 – 20 000 per kvadratmeter, allt som allt. Arbetskostnaderna är en mindre del av detta. Förutom hantverkare kommer du även att behöva stå för materialen.

Det är som synes ett ganska brett spann, och om din badrumsrenovering hamnar närmare den högre eller lägre delen av spannet beror på flera faktorer. I den här texten visar vi vad hantverkarna kan komma att kosta.

Anlita hellre än inte

Vissa saker kan man inte göra själv om man inte är behörig. En sådan sak är att dra rör, som endast bör göras av rörmokare. Om man försöker sig på att göra det själv finns såklart en överhängande risk för att arbetet inte blir bra och säkert utfört. Även om man vet med sig att man är riktigt duktig, finns en risk att du inte får ut någon (eller mycket liten) ersättning från försäkringsbolagen om olyckan skulle vara framme. De kräver normalt att dessa typen av arbeten skall vara fackmannamässigt utförda.

Kostnad för rörmokare

Om du ska dra om rör lär du alltså behöva en rörmokare. Generellt kan man säg att rörmokare ofta har en timpenning på mellan 450 och 650 kronor. Märk dock väl att det här kan variera och att det är rörmokarna själva som sätter priserna. Ett tips är att begära in flera offerter från ditt område. Om du bor i Nacka kan du enkelt hitta olika VVS-firmor och prata med flera av dem. Titta gärna även utanför Nacka eller just ditt närområde för ett större utbud av firmor att välja mellan.

Kostnad för snickare

Snickare brukar vara något billigare än rörmokare. Här brukar du kunna räkna med ett timpris på mellan 300 och 500 kronor. Samma princip gäller här, med att ta in flera offerter. Ring flera firmor i ditt område (till exempel Nacka, som i exemplet ovan). Ta in flera offerter och jämför dem sedan. Du kan såklart även gå utanför Nacka, eller ditt område, om det finns en stad nära där utbudet är stort.

Inte bara priset som bör avgöra

Visst är det eftersträvansvärt att få så låga arbetskostnader som möjligt. Samtidigt är det viktigt att det finns ett ömsesidigt förtroende mellan kund och hantverkare. Se till att hitta en entreprenör som verkligen förstår vad du är ute efter och som du känner att du kan ställa frågor till och samråda med. Står det mellan två hantverkare där den ena är lite billigare, men den andra verkar mer seriös, kan det vara bättre att välja den sistnämnda.

7 Jan 2018