Blogg

Välkommen till Byta Duschblandares blogg! Här är vi inte så nischade som sajtens namn kanske antyder utan här skriver vi om allt möjligt som har med hemmafix, renoveringar och byggprojekt att göra. Tips inför badrumsrenoveringen blandas helt enkelt med tips om måleri, snickeri eller något annat byggrelaterat. Vi hoppas att du kommer ha nytta av våra texter och önskar trevlig läsning!

Att köpa ett renoveringsobjekt på Södermalm

14 nov 2017

Det är många i Sverige och i Stockholm som vill bosätta sig på Södermalm. Dock är bostadspriserna väldigt dyra och de lediga lägenheterna få. Det här får som följd att en del väljer att köpa upp gamla renoveringsobjekt för att på ett billigt vis få ett boende i stadsdelen. Om renoveringen görs bra kan lägenheten med stor chans sedan säljas med en väsentlig vinst. Men vad ska man egentligen tänka på innan man köper ett renoveringsobjekt på Södermalm?

Har du verkligen tiden?

Beroende på lägenhetens skick kan det krävas oerhört mycket jobb för att göra den rättvisa genom en renovering. Du bör vara beredd på att prioritera bort en hel del annat. Har du också barn får du kanske vara beredd på att inte kunna njuta alltför mycket av livet på Södermalm medan renoveringen fortfarande pågår. En badrumsrenovering, köksrenovering, ommålning och golvslipning är exempel på saker som väntar framöver. Tänk därutöver på att barnen kan kräva din uppmärksamhet i samma moment som du plockar fram slippappret eller börja arbeta med något annat.

Är du flexibel?

I början av en renovering kan viss flexibilitet krävas. Om du sitter på jobbet när du får ett samtal från ditt barn att ett rör läcker efter ett fel under er badrumsrenovering (eller något annat problem) kan du snabbt behöva sticka hem och åtgärda problemet. Ofta krävs att man är flexibel och kan avboka och boka om i början av en storrenovering. Man vet aldrig vad som händer och sannolikt kommer en hel del oförutsägbara saker att ske.

Är du villig att spendera fritiden hemma?

Bara en köks- eller badrumsrenovering tar väldigt mycket tid. Att renovera en hel lägenhet tar enormt mycket tid i anspråk och det gäller att ha tillräckligt mycket fritid för att kunna genomföra projekten inom en överskådlig framtid. Du vill säkerligen inte bo i ett renoveringsobjekt hur länge som helst heller.

Har man ett heltidsjobb och familj blir det väldigt svårt att hitta tid över till något annat än renoveringen på fritiden. Kanske bör du planera för att anlita hantverkare för vissa delar av projektet? Kanske kan hantverkare få sköta badrumsrenoveringen, medan du själv sköter andra uppgifter? Om du kan leja ut vissa uppgifter på andra har du mer tid till att njuta av livet på Södermalm.

Höga priser även på renoveringsobjekt

Bara för att det är ett renoveringsobjekt kan du inte räkna med särskilt låga priser om bostaden ligger på Södermalm. Dessutom finns överlag inte särskilt många bostäder i stadsdelen ute till försäljning och du kan således behöva vänta länge för att ens hitta ett renoveringsobjekt som är till salu här.

Är en dränering av mitt hus i Stockholm dyr att genomföra?

24 okt 2017

Att genomföra en dränering av sitt hus är ofta en nödvändig – men ganska dyr – historia. Det handlar nämligen om ett ganska omfattande arbete som tar relativt lång tid och där man ofta måste anlita en firma för jobbet. Visst, du kan faktiskt som privatperson utföra denna dränering av ditt hus men detta är inte att rekommendera då, som sagt, arbetet är svårt och tar lång tid även för en erfaren person. Detta då det handlar om att veta exakt var man ska lägga rören, vilket material man måsta använda och även handlar om ett ganska omfattande grävarbete.

Bor du exempelvis i Stockholm så måste du alltså dels utföra allt jobb med denna dränering men även hyra maskiner och kunna – och få! - hantera dessa. Då är det alltså i de allra flesta fall en bättre idé att anlita en firma som utför denna dränering. Hur mycket det sedan kostar variera och beror ju nästan helt på arbetets omfattning samt även till viss del vilket företag du anlitar. Det skiljer nämligen ganska mycket i pris mellan olika företag som är verksamma inom dränering och speciellt då kanske i en större stad som Stockholm.

Här gäller det alltså att vara noggrann som privatsperson så att man inte bara anlitar en firma för denna dränering för att komma undan billigt. Man får ju helt enkelt det man betalar för – och detta gäller ju inte enbart dränering i just Stockholm.

Pressa priset för en dränering i Stockholm

Dock så ska man veta att det ändå finns vissa sätt att pressa priserna för denna dränering och ett av dessa trick är att man kontaktar så många företag som möjligt och därigenom kan jämföra offerter dem emellan.

En annan sak som kan få ner priset är att man numera har rätt att använda sitt Rot-avdrag och därigenom få pengar tillbaka på skatten för sin utförda dränering. Det här gäller ju över hela landet och inte bara i Stockholm – rot-avdraget är till för alla och ofta så ordnar det företag du anlitat för din dränering allt pappersarbete också. Säg bara till innan så brukar detta inte vara något problem.

En tredje sak – som dock kan vara väldigt bökig – gällande dränering och priser är att man anlitar flera olika firmor. Här gäller det dock att man verkligen tänker igenom detta innan – att ha en firma för själva dräneringen, en för grävarbete och en tredje för efterarbetet i trädgården är något som ofta kräver ett stort tålamod. En dränering i Stockholm som involverar tre stycken företag tar ofta nämligen väldigt lång tid då dessa ju inväntar varandra på ett annat sätt än om man bara anlitat ett och samma företag för allt jobb.

Det här är ju inget specifikt för just Stockholm och dränering utan går ju att applicera till nästan alla jobb och över alla städer. Ju fler kockar, desto sämre soppa – så är det bara. Kostnaden för en dränering ska inte bara mätas i pengar – det är ju din tid det handlar om också.

Rätt golvläggare till rätt pris

24 sep 2017

En fördel med Stockholm och andra större städer är att man alltid hittar det man söker. Något som också kan förvandlas till en nackdel och detta i synnerhet då det kommer till olika hantverkstjänster. I och med att det är så pass enkelt att hitta hjälp – en snickare en rörmokare, en golvläggare eller en målare – i Stockholm så blir också riskerna större då det kommer till att bli lurad eller råka ut för ett riktigt fuskjobb. Det här är problematiskt på fler än ett sätt – men lyckligtvis så finns det små nycklar som kan minimera risken.

Om vi säger att du bor i Stockholm och behöver hjälp med dina golv – golv som du upplever som sunkiga, tråkiga och väldigt intetsägande – och således behöver det professionella öga som en golvläggare har; hur ska du då bete dig för att hitta rätt sådan? Det finns en risk i att du a) anlitar en golvläggare som erbjuder det absolut dyraste alternativet B) tar för mycket betalt för utfört arbete C) inte presenterar andra lösningar (kanske går golvet att rädda med en golvslipning till en bråkdel av priset) och D) utför ett jobb där skarvar syns, där golvet i fråga lutar och känns skevt eller där det spricker efter en tid.

Hur ska du då bete dig för att säkerställa kvalitet hos exempelvis en golvläggare i Stockholm? Vi tycker att åtminstone några av följande punkter så bockas av innan kontraktet signeras:

 • Fler offerter. Du bör kontakta åtminstone tre stycken golvläggare/företag och ta in offerter från dessa. Jämför priserna och se vilka alternativ som erbjuds. Om två stycken säger att en billigare golvslipning är möjlig så kan nog dessa vara värda att gå vidare med snarare än den golvläggare som vill byta ut golvet – till ett dyrare pris.
 • Tidigare kunder. Vi menar inte att du behöver agera som en detektiv här och lägga ner en enorm tid på undersökning. Det räcker med att du får nummer till en- eller två tidigare kunder och kontaktar dessa. Många företag har dessutom referenser och betyg från tidigare kunder på sin hemsida. Var noggrann här; kolla upp hur företaget agerat vid tidigare jobb innan du skriver avtal.
 • Betala i efterskott. Det här gäller inom alla bygg- och hantverksbranscher. Har du anlitat en golvläggare i Stockholm så betalar du då jobbet är gjort – inte före. Du går exempelvis inte in på Konsum på måndag och betalar för något som du ska äta i helgen, eller hur? Här gör många fel, betalar i förskott och står med en väldigt lång näsa efteråt.

Läs mer på sidan http://www.golvläggarestockholm.biz.

En takläggare i Stockholm gör ett stort jobb

8 aug 2017

Att jobba som takläggare i Stockholm skiljer sig ganska mycket åt jämfört med att jobba som takläggare i en mindre stad. Det är egentligen bara att titta på hur husen i Stockholm ser ut för att skapa sig en bild av hur svårt jobbet för en takläggare är just i den staden. Det handlar alltså om höga byggnader, ofta äldre sådana som kan vara svåra att ta sig upp på och om man väl är där – ja, då handlar det om spetsiga tak, smala passager och andra saker som försvårar för en takläggare att utföra sitt arbete. I en mindre stad kan en takläggare mestadels se att jobbet utförs hemma hos privatpersoner i vanliga villor – något som naturligtvis också sker för en takläggare i Stockholm men inte i samma utsträckning.

En takläggare i Stockholm jobbar både i innerstaden – med de höga husen – och utanför där villor och mindre hus finns, detta blir alltså då också den stora skillnaden mellan en takläggare i Stockholm och en som har sin verksamhet i exempelvis Kramfors. Man ska här veta att det då – i och med de svårare jobben och uppdragen – även ställs helt andra krav gällande säkerhet och detta då riskerna med en takläggare och dennes arbete ökar i takt med svårigheten på jobbet. Det är alltså helt oacceptabelt att en takläggare, en sotare eller en plåtslagare skadas under sitt arbete och därför är det också så att just säkerheten måste komma i första rummet vid högre höjder i Stockholm.

För en taklläggare kan detta vara frustrerande och detta gäller egentligen alla branscher inom byggnads – man vill komma igång med sitt arbete så fort som möjligt och inte ödsla en massa tid på att spänna fast linor, lägga ut nät eller säkra ställningar. Det här får dock en takläggare acceptera som en del av jobbet då minsta felsteg från en hög byggnad i Stockholm kan innebära en säker död.  Säkerheten framförallt, är alltså det som gäller för en takläggare och då speciellt om denne är verksam i Stockholm.

En takläggare i Stockholm lagar alla typer av tak

En takläggare är utbildad för att kunna laga och lägga alla typer av tak – oavsett material och design. Det som även här skiljer en takläggare som arbetar i Stockholm mot en som jobbar i en mindre stad är att han också får chansen att använda sin utbildning på bästa sätt. Då Stockholm är så pass stort så finns också alla typer av byggnader där – byggnadervars tak går sönder och som då en takläggare kallas in för att reparera. Detta gör att han håller sig på tårna och är klar över hur uppdragen ska skötas på bästa sätt oavsett hur de ser ut.

En takläggare i en mindre stad får definitivt inte samma vana och klarar inte av de svårare jobben med samma automatik som en takläggare i Stockholm gör. Dock så handlar detta om vana – naturligtvis klarar även en takläggare i en annan stad också av dessa uppdrag, skillnaden ligger i att det förmodligen tar längre tid för honom.

Tänk på detta vid en badrumsrenovering i Stockholm

11 jul 2017

Fler och fler privatpersoner har under senare år kastat sig in i olika typer av renoveringsprojekt i sina hem och förklaringen till detta ligger i att det för tillfället råder en stor trend i hela samhället gällande inredning, design och andra projekt som förfinar hem och bostäder. Gott så; en renovering tar ofta hemmet till en helt ny nivå och att dessutom denna trend har fått privatpersoner att upptäcka glädjen som finns i att skapa något på egen hand är i grund och botten även den bra – dock så bör man här tillägga att alla renoveringar inte sker på ett korrekt och tillfredsställande sätt.

Tvärtom; det kommer hela tiden alarmerande rapporter från olika försäkringsbolag om att dessa upptäckt fler och fler fuskjobb som är sprungna ur denna trend; vattenskador, eldsvådor och tak som läcker eller plötsligt rasar in och som inte ersätts då behöriga personer inte utfört jobben. Här handlar det alltså till stor del om ren okunskap och där privatpersoner inte vet vad de får- och inte får göra.

Exempel på hur en badrumsrenovering i Stockholm går snett

Vi kan här ge ett litet exempel som får illustrera vad vi menar och vart vi vill komma. Om vi tar en helt vanlig kille som bot i Stockholm där han äger en tvårumslägenhet som han känner att det finns ett renoveringsbehov i och som därför ger sig på detta. Han vill genomföra en badrumsrenovering först och främst då han tycker att det nuvarande badrummet i Stockholm inte alls passar honom.

Sagt och gjort, denne kille påbörjar sin badrumsrenovering i Stockholm och beställer allt nödvändigt material samt hyr de verktyg som krävs. Först startar han sin badrumsrenovering med att riva ut allt gammalt material i form av kakel, klinkers och skåp och därefter så börjar han med sätta in nytt sådant i badrummet i Stockholm. Något som han faktiskt får göra vid denna badrumsrenovering i Stockholm – gamla skåp, byte av kakel och klinkers samt uppsättning av nytt sådant får han byta på egen hand. Det han däremot missar vid denna badrumsrenovering i Stockholm är att han borde ha stannat just där och inte fortsatt med att dra vatten- och el.

Det är nämligen där som hans badrumsrenovering i Stockholm går snett och blir olaglig. För att dra el och vatten så krävs det nämligen att man är behörig och har certifikat – något som denne kille i Stockholm alltså inte har då han utförde dessa moment vid sin badrumsrenovering. Hur kan då detta bli ett problem?

Jo, det visar sig nämligen efter något år att det plötsligt börjar droppa in vatten hos hans granne som bor i våningen under hans lägenhet i Stockholm. Stora mängder vatten som man därefter kan spåra till hans badrumsrenovering och som vid en noggrannare granskning visar att han skött om på egen hand – utan att ta hjälp av vare sig elektriker eller en rörmokare i Stockholm.

Här kommer då plötsligt ett krav på ersättning från grannen under och det är det vi menar; här kommer nämligen inte mannen i Stockholm att få någon hjälp av sitt försäkringsbolag då han – vid sin badrumsrenovering – har missat det faktum att man måste använda sig av behöriga personer.

Trenden om inredning och hemmaprojekt är i grunden god – om man bara lär sig skilja på vad man får- och inte får göra i sitt hem.

Att tänka på när du ska hyra container

1 jun 2017

Kanske du håller på med ett nybygge, en storrenovering, eller så är det dags för städdag i bostadsrättsföreningen? Oavsett syfte kan det ofta komma väl till hands att hyra container. I många fall är det den absolut smidigaste lösningen för att samla upp en större mängd avfall, skräp och skrot, nästan oavsett vilket avfall, skräp eller skrot det rör sig om. Om du ska hyra container för farligt avfall är det viktigt att uppge detta så tidigt som möjligt i din kontakt med firman du ska hyra av. 

Dock finns det vissa saker som är bra att ha i åtanke innan man bestämmer sig för att hyra container. Det handlar dels om hur de bör hanteras rent praktiskt, men också vilka faktorer som bör beaktas innan man bestämmer sig för att hyra en viss modell.

Välj en container som är tillräckligt stor

Om du är osäker på om du ska välja en mindre eller större modell, är det oftast det bästa valet att välja den som är lite större. Det är bättre att betala några kronor extra för en lite större container än att hyra två små containrar. Ofta är det svårt att avgöra hur mycket avfall det handlar om i slutändan, så det är alltid bra att ha marginalerna på sin sida.

Det är inte bara själva priset för att hyra containern som betalas om en till mindre behöver tas in. Det är även leverans av den tillika transport till återvinning och sortering som firman behöver lägga på fakturan.

Fördela lasten jämnt

För att underlätta upphämtning av containern är det bra att lasta den så jämnt det bara går. Likväl är det bra att lasta med det tyngsta i botten, och det som är mindre tungt ovan på det. Genom att göra på det sättet är det lättare att få vikten jämnt fördelad. Att till exempel ställa tunga tvättmaskiner på högar av kvistar och annat mindre avfall gör att de inte står särskilt stabilt.

Det här kan vara extra viktigt i större städer som till exempel Stockholm. När transportbilen sedan ska frakta sakerna till återvinningen, är det en fara för medtrafikanter (och de finns det många av i Stockholm) om tunga maskiner är placerade högt upp i containern.

Titta på flera företag och deras priser

Bor du i en större stad, till exempel Stockholm, har du många möjligheter när du ska hyra container. I Stockholm finns många aktörer att välja mellan och du har möjlighet att titta på flera olika företags priser och tjänster innan du bestämmer dig för att välja någon särskild. Det här gör ofta att det blir billigare att hyra container, så den lilla tid det tar att granska urvalet är ofta värt det.

Vad ska jag tänka på vid en badrumsrenovering i Stockholm?

22 apr 2017

Om man ska genomföra en badrumsrenovering i sin bostad i exempelvis Stockholm så finns det några användbara tips som man använda sig av. Nummer ett är det absolut viktigaste – och här talar vi alltså om att man ska sköta denna badrumsrenovering på egen hand – du måste vara behörig och ha ett certifikat för att få dra vatten och el och får alltså inte göra detta om du saknar detta.

Det här kan inte nog poängteras och skräckexemplen på när detta har misskötts är många och speciellt då i Stockholm. Att fuska med el och vatten och dra dessa utan behörighet kan ju medföra vattenskador då en badrumsrenovering ska genomföras och dessa vattenskador är både dyra och svåra att korrigera. Alltså – lämna över detta till behöriga personer då du ska genomföra en badrumsrenovering i Stockholm. Här är nämligen inte det ställe du ska tjäna pengar på.

Nummer två då det handlar om att du själv ska genomföra en badrumsrenovering handlar om tid och hur du disponerar denna. Det är ju nämligen så att hantverksjobb i allmänhet och badrumsrenovering i synnerhet tar betydligt längre tid än vad man räknat med och att man därför alltså bör avsätta en väsentlig del av sin fritid för detta ändåmål. Ska man dessutom genomföra en badrumsrenovering i Stockholm så får man även väga in aspekter som avstånd, trafik och bärande i sin beräkning – yttre omständigheter som alltså speciellt i Stockholm har en förmåga att ta längre tid än någon annanstans i landet. Alltså- ta dig tid – mer än du tror! – om du ska genomföra en badrumsrenovering i Stockholm.

Fler tips för en lyckad badrumsrenovering i Stockholm

Nummer tre då du ska renovera på egen hand är att vara påläst och ha viss fallenhet för praktiska yrken. Är du det minsta tveksam så bör du hellre avstå och istället leja ut din badrumsrenovering till ett professionellt företag. Att exempelvis kakla ser ju väldigt enkelt och roligt ut om man tittar på ett program på tv och detta gör att man som tittare tänker att det är något som man själv klarar av. Så är dock inte fallet och det är det som gjort att många gett upp halvvägs in i sin badrumsrenovering – att kakla kräver mycket och är ett väldigt svårt jobb som alltså kanske bäst bör tas om hand av ett proffs. Detta oavsett om man nu bor i Stockholm eller någon annanstans i Stockholm.

Tips nummer fyra gällande en badrumsrenovering är att man använder sig av sina vänner och gör det hela till en rolig grej. Här menar vi alltså inte att man förvandlar det till någon slags lek utan kanske mer att man dra nytta av varandras kunskaper och kanske då främst gällande de lite lättare sakerna inom en badrumsrenovering – det vill säga riva ut- och sätta dit skåp med mera.

Det sista tipset för en lyckad badrumsrenovering i Stockholm är också förmodligen det bästa: Ta hjälp, det är inte så dyrt som man kanske kan tro.

Vanliga funderingar kring att slipa golv

12 apr 2017

En golvslipning kan göra att vardagsrummet ser ut som nytt. Har du ett stort, och i grunden vackert, parkettgolv kan en golvslipning vara rena mirakelkuren. Många anlitar en firma för att få det gjort, till exempel är det numera relatvit vanligt med professionell golvslipning i Stockholm. Andra väljer dock att göra det själv. Gör man det själv har man troligtvis en hel del funderingar. I den här texten hoppas vi ge svar på många så av dem som möjligt.

Jag ska renovera. Vad ska jag göra först, måla väggar och tak eller slipa golvet?

Det här kan det finnas lite olika åsikter om. Många inom branschen rekommenderar dock att man målar väggar och tak först, för att göra en golvslipning efter. Detta eftersom ett slipat golv är särskilt känsligt den första tiden efter slipningen (beror dock lite på vilken ytbehandling som använts).

En annan fördel med att måla först, är att du inte behöver vara lika noga med att täcka golvet och vara rädd för att färg spills på det. Eventuellt golvspill bör sedan försvinna sedan under golvslipningen. Det här innebär inte att man kan stå och hälla färg på golvet, men om det väl händer behöver man inte vara lika orolig som om det skulle hända efter att slipningen är gjord.

Vilken utrustning behövs för en lyckad golvslipning?

Det som främst behövs är slipmaskiner. Dessa brukar gå att hyra hos olika firmor och byggvaruhus. Först och främst behövs en ”vanlig”, lite större slipmaskin. Sedan behövs också en kantslip för områdena närmast väggen.

Till maskinerna krävs sedan slippapper, både lite grövre och lite tunnare. Utöver dessa saker kan mindre utrustning behövas, men just slipmaskin, kantslip och slippapper är det som är viktigast för att genomföra en golvslipning på rätt sätt.

Jag har inga eller mycket små förkunskaper. Klarar jag av att göra en golvslipning på egen hand?

Känner man sig osäker är det alltid bäst att anlita en firma för jobbet. Gör man fel under golvslipningen kan man behöva anlita en hantverkare för att fixa de fel man gjort. Då har man plötsligt lagt ut en hel del tid och pengar i onödan.

Samtidigt bör man inte bestämma sig förrän man har läst på om vad det innebär att slipa golvet själv. Det är först när du känner till vad jobbet faktiskt innebär, som du kan bedöma själv om du är tillräckligt händig för det eller inte. Det som kommer att avgöra hur framgångsrik golvslipningen blir, är troligtvis hur mycket du har läst på innan och planerat inför projektet.

Vad är viktigt att tänka på gällande säkerheten?

En golvslipning är inte ett särskilt farligt jobb – relativt sett. Trots allt är det dock stora maskiner du ska handskas med, och det är viktigt att känna till hur de ska hanteras. Följ alltid bruksanvisningar och säkerhetsföreskrifter. Är du osäker kan du fråga firman eller personalen på byggvaruhuset där du hyrde maskinen, hur den ska köras.

Att följa bruksanvisningen är dock inte bara viktigt för din egen säkerhet – utan även för golvet. Misstag kan bli svåra att få bort och därmed också mycket kostsamma.

Gör en målare verkligen skillnad?

5 apr 2017

Om man väljer att anlita en målare till sin bostad så ska man veta att jobbet alltid blir bättre gjort än om du själv skulle ha utfört det och detta oavsett vart i landet du nu befinner dig, det kan vara Bromma, Åre eller Simrishamn och spelar ingen roll. Det primära är att en målare alltid gör det bättre än vad en privatperson och det är därför det är lite överraskande att så många struntar i detta för att spara lite pengar. Bor du i Bromma och väljer att göra jobbet själv och utan inblandning av en målare – ja, tror du verkligen då att du kommer att klara av allt utan minsta problem?

Man kan vända på frågan, tror du att du skulle strunta i att anlita en snickare, en rörmokare eller någon annan typ av hantverkare då det var dags för renovering av lägenheten i Bromma? Här blir svaret förmodligen nej och det är just det nekande svaret som är gåtan med varför en målare – oavsett om han jobbar i Stockholmsområdet eller någon annanstans i Sverige – ständigt blir tvungen att förklara storheten med sitt yrke. Det är nämligen inte lätt att vara just målare – arbetet är tungt och det krävs stor koncentration samt en rutin. Det är också därför så många privatpersoner misslyckas med sina hemmaprojekt, man tror liksom att det bara är att doppa en pensel och därefter sätta igång.

Så enkelt är det inte riktigt. Det ska spacklas, det ska tvättas och det ska först därefter målas och det är där en målare verkligen vet vad han gör. Frågar du en målare i Bromma om råd så kommer denne garanterat att svara att du ska fokusera på själva förarbetet – målandet är liksom slutklämmen på jobbet. En målare lägger ner ungefär 80 % av tiden på just förarbetet och tar man en privatperson så lägger denne kanske ner 20 % - en klar skillnad, eller hur? En målares tressar alltså inte iväg för att kunna börja pensla färg så fort som möjligt. Nej, han vet att hans slutresultat kommer att präglas av den tid han lagt ner på just spackling och annat som hör detta förarbete till – likväl som han vet det omvända.

Det är det som skiljer en målare från en privatperson och det är också därför som många tycker att det är så svårt att just måla. Det är alltså väl värda kronor att leja en målare för den renovering man står framför och se det som en investering istället. Dels får du perfekta väggar och dels – främst om du nu bor i Stockholm eller i någon annan stor stad – kan du också tjäna ganska mycket den dag det är dags för dig att sälja din lägenhet eller ditt hus. Det kan man ju tänka sig också – vilket hus är mest attraktivt för en köpare, det med perfekt målade väggar och schyssta tapeter eller det med rinnmärken och kletiga lister? Svaret är ganska enkelt om man bara tänker efter litegrann.

Här finns en målare i just Bromma som du kan vända dig till: www.målarebromma.nu.

Vägar att finansiera badrumsrenoveringen

22 mar 2017

Hur mycket en badrumsrenovering kostar beror på flera fbadrumaktorer. Detta inte minst storlek på badrum, om man väljer kakel eller plastmatta samt om ett företag gör jobbet eller om man ska göra allt själv. De flesta väljer att anlita ett företag och då kan man räkna med att ett ”standardbadrum” kostar ca 150.000kr före ROT-avdraget.

Att lägga ut 150.000kr kontant är det få som kan göra och därmed måste badrumsrenoveringen finanserias på att sätt. Den vanligaste vägen är att låna. I detta fall är det några saker man bör tänka på.

Prioritera bolånet

Om boendet inte är belånat till mer än 85% kan man öka bolånet och få hela eller delar av badrumsrenoveringen finansierad. Detta är oftast den bästa lösningen, rent ekonomiskt, eftersom bolånet har den lägsta räntan.

Det man ska komma ihåg är att bolån från och med sommaren 2016 har amorteringskrav. Om man höjer bolånet (tar ett s.k. tilläggslån) finns två alternativ. Antingen bakas dessa lån ihop och amorteringskravet gäller för hela lånet. Det innebär att amortering måste ske varje år om belåningsgraden är mer än 50%.

Det andra alternativet är att detta tilläggslån klassas som ett separat lån. I så fall måste det tilläggslånet amorteras på maximalt 10 år. Kom alltid ihåg att fråga banken vilka regler som kommer att gälla. De ovan nämnda reglerna är de nationella reglerna kring amorteringskrav men utöver det kan banken ha egna regler som reglerar amorteringarna.

Privatlån – som övergår till bolån

Om bostaden redan är fullt belånad finns inte möjligheten att låna till badrumsrenoveringen via bolånet. I alla fall inte i ett första skede. I detta fall får man teckna ett privatlån. Dessa går att teckna upp till 500.000kr och det ytterst få badrumsrenoveringar som kostar mer än så. I jämförelse med ett bolån ges däremot här en betydligt högre ränta. Detta eftersom privatlån är lån utan säkerhet. Man bör därmed försöka ”växla över” lånet till bolånet så fort det går.

Eftersom en badrumsrenovering kostar så mycket skapas även en värdeökning på bostaden när renoveringen är genomförd. Man kan därmed teckna ett privatlån för att betala renoveringen och sedan be en mäklare komma och värdera bostaden. Till mycket stor sannolikhet är den nu värd mer än före badrumsrenoveringen genomfördes vilket skapar utrymme i bolånet.

Ex:

Bostaden var värd 1 000 000 kr innan renoveringen påbörjades. Familjen hade då ett lån på 850.000 kr vilket gör att bostaden var helt belånad. Efter att renoveringen genomförts värderar en mäklare bostaden till 1.200.000kr. Detta inte oväntat då renoveringen kostade ca 150.000kr och många uppskattar att ha renoveringen klar när de flyttar in. Nu har det skapats en möjlighet att öka bolånet med 170.000kr. Totalt får alltså bostaden belånas till 1.020.000 kr.

Enbart privatlån

Den sista vägen är att enbart teckna privatlån för att finansiera badrumsrenoveringen. Trots den högre räntekostnaden kan det vara värt för att få ett badrum man trivs i och kommer att njuta av många år framöver.

Så genomför du badrumsrenoveringen säkert

14 nov 2016

De allra flesta väljer att anlita ett företag när badrummet ska renoveras. Orsaken är att renoveringen är betydligt mer komplex än renoveringar i andra rum i bostaden. Det finns ett flertal regler som måste följas för att försäkringen ska gälla och utförs inte arbetet korrekt är risken stor att vattenskador uppkommer.

Men oavsett om man genomför arbetet privat eller om man anlitar ett företag finns det ett flertal punkter att tänka på för att badrumsrenoveringen ska ske på ett så säkert sätt som möjligt.

Om renoveringen sker på egen hand

 • Fota processen

Ta bilder under hela renoveringsprocessen. Det handlar inte om att dokumentera badrummet före och efter själva renoveringen utan att bilder finns från varje moment av badrumsrenovering. Det är också en fördel att ta bild på alla de produkter som används så som material för fuktspärrar m.m.

Orsaken till detta är att en dokumentation då kan visas för försäkringsbolaget om en vattenskada skulle uppkomma. Om olyckan är framme kan nämligen försäkringsbolaget fråga om arbetet utförts fackmannamässigt. Med andra ord om renoveringen av badrummet skett enligt de branschregler som finns. Den som då kan visa upp dokumentationen i bilder (och kanske video) kan tydligt påvisa att så har skett. I annat fall kan ord stå mot ord vilket är betydligt sämre utgångsläge.

Om firma anlitas

 • Begär våtrumsintyg

Ett våtrumsintyg ges av företaget som genomfört badrumsrenoveringen. Det intygar att företaget har följt de gällande branschreglerna. Därmed behöver inte dokumentation ske under själva processen då intyget visar att företaget tagit detta ansvar. Vid kontakt med försäkringsbolag kan de ibland efterfråga om våtrumsintyg finns.

 • Begär slutbesiktning

En slutbesiktning ska alltid utföras efter slutfört arbete. Det kan vara en fördel om man själv är med när kvalitetsansvarig och någon från badrumsfirman genomför denna slutbesiktning. Därmed blir man mer insatt i vad besiktningen innebär och eventuella frågetecken kan snabbt rätas ut.

 • Kontrollera om de är auktoriserade och försäkrade

Något lagligt krav finns inte att en hantverkare måste vara auktoriserad för att få genomföra en badrumsrenovering. Men det är en klar fördel då det ställer krav på både kunskap och kompetens. På sakervatten.se hittas företagen inom VVS, på gvk.se de som är auktoriserade inom våtrumskontroll och på bkr.se de plattsättare i Sverige som är auktoriserade.

Utöver auktorisering bör man även kontrollera att företaget har F-skatt och har gällande försäkring.

Tänk alltid på att

 • Behåll garantier, kvitton m.m

Oavsett om det är porslin, inredning eller material för själva renoveringen som köps in så är det viktigt att spara kvitton på det som köps. Det kan vara intressant att i efterhand se hur mycket badrumsrenoveringen kostar. Skulle bostaden säljas vid ett senare tillfälle kan renoveringskostnaden dras av vid uträkningen av eventuell vinst vid bostadsförsäljningen.

Garantier ska självklart även sparas för att kunna utnyttjas den dagen något går sönder. Men spar kvitton och garantier även om de inte längre ger någon garanti. Den dagen som exempelvis badkarskranen läcker kan det vara en fördel att kunna se vilken modell det är och därmed lättare hitta reservdelar till den.

Du kan läsa mer om badrumsrenovering här: www.dadermanuppsala.se.

VVS-branschen

26 aug 2016

VVS-branschen är en stor del av byggsektorn. I dagsläget mår branschen väldigt bra – eller i alla fall de som jobbar inom VVS. Samtidigt som det finns en hög efterfrågan, råder det relativ låg tillgång på arbetskraft.

I Sverige finns det omkring 1000 st konsultföretag som jobbar inom VVS. Till det finns dessutom 2000 entreprenadföretag som specialiserar sig inom VVS. Inom VVS finns det en hel del verksamma branschorganisationer, varav en av de större är VVS Företagen.

Branschtidningar

De flesta branscher har någon form av tidskrift som representerar yrket på något vis. Inom musik är det till exempel STIM-tidningen, och inom VVS är det främst VVS Forum och Energi & Miljö.

 • VVS Forum – VVS Forum är den officiella tidningen från tidigare nämnda branschorganisation. Per år kommer tidningen ut med elva nummer, och även 2 stycken temabilagor.

VVS Forum är en av de tidningar som levererar branschnyheterna – och detta i branschens alla led. Yrkesgrupper som täcks är bland annat konsulter, fabrikanter, grossister och installatörer.

VVS Forum, kan förutom på fysisk väg, även läsas digitalt. I numren kan man läsa om i princip alla de aspekter som påverkar både dem som driver företagen och de som är anställda.

De här områdena är bland annat, tekniken, olika produkter, marknadsföring, jobbmiljö, utbildning, rekrytering, konjunktur och ekonomi.

 • Energi & miljö – Energi och Miljö har en lång historia. Ända sedan 1929 har tidningen funnits och informerat läsarkretsen om bland annat aktuella projekt och förändringar i regelverk som berör branschen. Tidning tipsar även läsaren om hur man kan göra för att effektivisera energi, samt om entreprenadjuridik.

Att göra karriär inom VVS

Som tidigare nämnt i texten finns det en stor efterfrågan på skicklig arbetskraft med kompetens kopplat till VVS. Att göra karriär inom branschen kräver mer eller mindre utbildning, beroende på vilket specifikt yrke man ämnar jobba med.

En av de tidigare nämnda branschorganisationerna, VVS Företagen, hävdar att det också krävs viss social kompetens för att lyckas inom yrket. De säger att den som arbetar med VVS behöver ha en förståelse för människor trygghet och välbefinnande.

De menar också att det samtidigt finns goda utvecklingsmöjligheter och att jobba självständigt, jobba med problemlösning och jobba under stor frihet är en del av att jobba med VVS.

Olika yrken i branschen

Det finns en hel del olika yrken kopplat till VVS, bland annat dessa:

 • VVS-montör
 • Industrirörmontör
 • Sprinklermontör
 • Isoleringsmontör
 • Konstruktör
 • Projektör