Blogg

Välkommen till Byta Duschblandares blogg! Här är vi inte så nischade som sajtens namn kanske antyder utan här skriver vi om allt möjligt som har med hemmafix, renoveringar och byggprojekt att göra. Tips inför badrumsrenoveringen blandas helt enkelt med tips om måleri, snickeri eller något annat byggrelaterat. Vi hoppas att du kommer ha nytta av våra texter och önskar trevlig läsning!

Byt duschblandare!

25 feb 2018

Bland det som slits mest i badrum är antingen golvet, eller blandare. Hur många har inte haft läckande kranar? Det sipprar ut en massa vatten om man inte har tillräckligt täta kranar. Kanske dags att byta blandare? Och när du ändå är på väg att göra det, kanske du ändå ska byta ut handfatet? Eller måla om kaklet? Byta duschkabin? Det är lätt att man fortsätter renovera av bara farten när man väl börjar. Vill man göra en totalrenovering av sitt badrum brukar man räkna med mellan 2.000 till 4.000 kronor per kvadratmeter. Då är inte arbetskostnaden inräknad i det.

Arbetet kostar olika beroende på var du bor

Arbetskostnaden för ett badrum kan variera ganska stort var i landet du bor. Bor du i någon av landets storstäder bör du räkna med mellan 3.000 till 5.000 kronor per kvadratmeter för renoveringen. Tar du in hantverkare får du räkna med att agera byggherre för att arbetet ska löpa på så smidigt det bara går. Ska du flytta på handfatet, bör du ta in en rörmokare. Den personen bör komma in precis när hantverkarna är klara med sitt jobb. Ska du flytta handfatet bör du även ta in en elektriker som flyttar badrumslampan. Det är sällan man inte vill ha lampan där man står vid handfatet. Då bör elektrikern komma in när inte rörmokaren är där, eller när hantverkarna håller på och målar om. Alla de olika yrkespersonerna bör komma in efter ett schema, som du bör göra. Som många vet, som har haft med hantverkare att göra, är det vissa av dem som har svårt att svara i telefonen. Då är det bäst att välja en hantverkare som svarar när du ringer, eller som garanterat ringer tillbaka när du har ringt.

Du får jobba som byggherren

Agerar du byggherre gäller det att snabbt kunna ta sig fram och tillbaka till byggvaruhuset när materialet tar slut, eller om det är fel, kunna byta ut det. Sedan ska hantverkarna fika, luncha och fika igen, så att se till att ha kaffe hemma är ett måste.

Tycker du det verkar jobbigt? I så fall kan du anlita ett renoveringsföretag som är en totalentreprenör och tar hela ansvaret för renoveringen och tar in egna rörmokare och elektriker. Då slipper du åka skytteltrafik. De kan ta ansvar för att de inte smutsar ner och det är osäkert  att du behöver ha på kaffebryggaren hemma. Dessutom kan arbetet gå snabbare än när du behöver vara hemma och förse dem med rätt byggmaterial.

Senaste trenderna i badrumsrenovering

17 feb 2018

Den skandinaviska inredningstrenden med stramt vitt, grått och svart är redan borta. Nu inreder vi våra hem med färger och härliga mönster. Så även i badrummet. De har tenderat att bli allt lyxigare, även med små medel. Lyx behöver inte bara vara jacuzzi och stora badkar, det kan vara en spegel med vacker guldram. Numera inreder vi badrummen i blommiga och guldiga tapeter, golv med klinker i olika färger och mönster. Blommigt är ett mönster som är mycket populärt – även i badrum. Numera finns kakel och klinker i så många olika färger och mönster. Även i badrummet kan du ha en fondvägg.

Nedsänkta handfat och kar

Att ha nedsänkt handfat och badkar är en annan trend som kommer starkt. Eller badkar som är fristående, som vita äggskal. Och varför inte ha konst i badrummet? Trä är också ett material som kommer tillbaka till våra badrum. Varför inte en halv panel i badrummet? Det skapar en mysig och lantlig känsla. Eller varför inte göra ett rum helt inrett i trä? Med de effektiva badrumsfläktar vi har numera behöver man inte vara lika rädd för fukten längre.

Mer saker i badrummen

En annan trend är att vi förvarar fler saker i badrummet, och spenderar längre tid där. Varför inte ha en skåp och hyllor för badlakan och handdukar? Många samlar på parfymer. Lås in dem i vitrinskåp i badrummet. Där kan snygga sminkfodral också husera. För flera generationer sedan hade vi sminkbord i sovrummet. Det har vi inte längre, utan sminkar oss i badrummet och behöver därför vår make-up och andra groominggrejer där. Varför inte sätta en hylla som går längs en hel vägg badrummet? Ibland behöver man lägga ifrån sig mobil, böcker och annat vi tar med oss in i badrummet. Många har tidningar där och någon trevlig grön växt. En del badar helst med några levande ljus, då måste de ha en yta att ställas på. En del tar även in sina vinglas, varför inte ta in ett litet bord där man kan ställa glasen, en vas med en blomma i och annat trevligt för ögat att vila på.

Även små badrum kan renoveras snyggt

Har man ett litet badrum, kan de göras om för att utnyttja varje yta på bästa sätt. Med hjälp av duschdraperier eller glasväggar kan man dela av badrum för toabesök och rengöring. Man kan även välja små toastolar och handfat – och badkar till det lilla badrummet. Varför inte utnyttja väggytan och göra hyllor som går ovanför toastolen och handfatet? Har du ett litet boende kan det vara mycket värt att ta in en inredare som hjälper dig se möjligheterna att utnyttja de små ytorna bättre. Även en hantverkare kan ge tips och råd och kan kanske bygga en inbyggd möbel där det behövs. En van renoverare kan bygga in hyllor på väggarna. Våga fråga!

Så arbetar en VVS-montör

12 feb 2018

Funderar du på att arbeta som VVS-montör? Numera heter det inte rörmokare för dem som arbetar med detta. Det eftersom rörmokarna arbetar med så många fler saker än just bara rör. En hantverkare som arbetar med rör, arbetar nämligen med allt som har med VVS – värmesystem, ventiler och sanitära system.

Ingen större konkurrens jobba som VVS-montör

Arbetsmarknaden för VVS-montörer ser mycket god ut, även det närmaste året och de fem närmaste åren, enligt Arbetsförmedlingen. Enligt deras prognoser lär VVS-montörer inte ha större konkurrens om jobben den närmaste tiden. Att bli VVS-montör innebär att vinnlägga sig kunskaper om vitt skilda områden. Man kan antingen arbeta inom industrin, med olika rörinstallationer. Det kan vara allt möjligt som rör rörsystem för vätskor, vatten och annat industrimaterial. Det är ofta som man då arbetar med datorn och gör till exempel rörinspektioner, gör felsökningar. Man kan komma att behöva reparera rör som kanske har gått sönder och behöver kunna svetsa och löda rör.

Många är egenföretagare

De som arbetar mot privatpersoner, eller gentemot andra företag, arbetar ofta med service av olika slag, eller så monterar man värmesystem, värmepumpar, värmepannor, luftpumpar eller så kanske man installerar hela badrum. Många VVS-hantverkare arbetar som egenföretagare. Då drar man av alla kostnader och skattar endast för vinsten. Med hjälp av ROT-avdraget kan man sänka priser för sina kunder. Ofta gör VVS-montören det åt kunderna. På så sätt slipper de hantera ansökningsblanketter. Man får dra av som mest 30 procent av arbetskostnaderna. Arbetsmaterialet och resekostnaderna måste kunderna stå för. 

Ingen lång utbildning

Att utbilda sig till VVS-montör innebär inte någon lång utbildning. Det räcker med gymnasiekompetens, från en fastighetsprogram med VVS-inriktning. Efter gymnasiet går man som lärling. Efter två års arbete som lärling kan man sedan få en certifiering som VVS-montör.

Högre lön än andra hantverkare

Lönen som VVS-montörer får, är bäst om man jämför mot andra hantverkare. Timlönen skiljer sig åt något, beroende på var i landet man bor. Bäst betalt får VVS-hantverkare som bor i västra Sverige, med drygt 256 kronor i timmen. Sämst får VVS-montörer i Mälardalen, med endast drygt 195 kronor i timmen.

Varför det är så olika timlöner är svårt att förklara. Dock menar Byggnadsarbetaren, som presenterat lönerna, att siffrorna inte är riktigt rättvisa. Det eftersom det är arbetsgivarna som har angett lönen, och alla arbetsgivare har inte angett den lön de betalar för sina arbetare. Oavsett vad som ligger bakom siffrorna tjänar VVS-montörer bäst. Takläggare, plattsättare och golvläggare tjänar alla under de angivna lönerna.

Bygga Attefallshus? Tänk på detta

9 feb 2018

Det kan vara läge att summera lite kring Attefallshus och vilken effekt dessa under de år som de tillåtits byggas. Sedan 2014 så har det varit möjligt för en villaägare att upprätta ett Attefallshus på sin tomt och använda denna antingen som en komplementbyggnad - exempelvis förråd, garage eller som exempelvis gäststuga - eller som en ren komplementbostad som går att exempelvis hyra ut.

Det senare var, enligt oss, den mest intressanta punkten gällande ett Attefallshus. Fullt isolerat, med indragen el och vatten samt med avloppssystem och utrymme för förvaring (även med handikappanpassning) så kan man alltså bygga ett Attefallshus och använda detta som en bostad - för exempelvis uthyrning.

“ Ett Attefallshus kan uppföras utan ett bygglov; något som gör resan från planering till färdig byggnad kortare. Har du lämnat in en bygganmälan och fått ett startbesked från Byggnadsnämnden i din kommun så är det bara att sätta igång “

Detta var också en av planerna. I och med att Attefallshuset - likt den mindre friggeboden - inte kommer med något krav på bygglov så skulle resan från planering till mål bli avsevärt mycket kortare. Det som krävs är ett bygganmälan samt ett startbesked från byggnadsnämnden i den kommun man bor i - efter detta så är det bara att sätta igång att bygga efter de givna mått som finns att förhålla sig till.

Gällande ett Attefallhus så är följande mått det man har att arbeta mot: maximalt 25 meter2, maximalt 4.0 meter i höjd - från mark till taknock - och inom 4.5 meter från tomtgränsen. Vissa undantag finns och där ett bygglov kan krävas - exempelvis om du bor i ett område som anses som extra värdefullt, som ligger i anslutning till militära anläggningar eller någonting annat ordinärt. Detta får du besked om vid ansökan.

Nya mått för Attefallshus?

Vi utlovade en slags summering i början av texten och förenklat kan man säga att de som byggt ett Attefallhus varit mer än nöjda - men att det varit för få som gjort det. Siffran om ansökningar ha inte alls motsvarat prognoserna och då en av tankarna med Attefallshuset var att linda lite av bostadskrisen så kan man alltså kalla det hela för ett misslyckande.

Det är, helt enkelt, för få som byggt ett attefallhus, inrett detta som en bostad och hyrt ut bostaden i fråga. Man ska veta att det ännu är ganska tidigt att säga varken bu eller bä i frågan - det kan mycket väl komma en ökning.

“ En ny utredning gäller måtten på Attefallshus. Man funderar på att utöka de nuvarande 25 meter2 till 30 meter2. En ökning som, enligt oss, säkerligen skulle öka byggnadstakten. Fem kvadratmeter gör skillnad “

En ökning som dessutom kan komma att bero på utökade mått. I detta nu sker nämligen en utredning om att tillåta byggnationer av Attefallshus med mått om 30 meter2 och någon gång i april så väntas ett besked i frågan. Skulle utfallet bli positivt, ja, då tror vi definitivt att byggnationerna kommer att öka markant i Sverige. Fem kvadratmeter gör en väldigt stor skillnad för ett boende.

Vad kostar en badrumsrenovering?

2 feb 2018

Att renovera sitt badrum är något som väldigt många drömmer om att göra; något som är lätt att förstå då man ser till vilken funktion ett badrum har samt vilken effekt ett nyrenoverat sådant ger ett boende.  Badrummet är dels ett rum som används ofta och dels så har det en stor roll i hur andra upplever bostaden - har du besökare i ditt hus i Nacka så kommer mycket av deras intryck av ditt boende att baseras på vilket skick ditt badrum håller. Dock så kostar det ganska mycket pengar att renovera ett badrum. 

Hur mycket blir det?

Man kan räkna - lågt - med att kostnaden för material kan hamna någonstans mellan 3-5000 kronor per kvadrat. Egentligen är taket där hur högt som helst och just materialkostnaden är det som du kan påverka mest. Men, du kan även påverka kostnaden för arbetet en del. Primärt så gäller det val av företag. Vi skulle nämligen starkt avråda dig från att genomföra en badrumsrenovering på egen hand då det finns några tydliga falluckor i ett sådant agerande: 

 • Det är svårt. En badrumsrenovering tar tid och det är ett projekt innehållande väldigt många moment. Ska du kakla och sätta klinkers på egen hand så kan du räkna med en hel del - kostsamt - svinn.
 • Det blir lätt fel. Vad händer om du fuskar, eller gör fel med tätskikt vid din badrumsrenovering i Nacka? Dels så kommer ditt försäkringsbolag att ställa sig ovilliga att ersätta dig då jobbet inte är fackmannamässigt utfört.
 • Du kan bli ersättningsskyldig. I värsta fall kan det drabba dina grannar om vattenskadan drabbat dem. Varje år så räknar man med att kostnaderna för vattenskador uppnår en summa om sex miljarder kronor - en stor del av dessa kommer från olika badrumsrenoveringar som hanterats på ett felaktigt sätt.

Tre punkter som vi tycker visar varför du ska anlita ett professionellt företag för din badrumsrenovering och vi tänkte visa hur du kan få till stånd ett bättre pris. 

Så hittar du rätt företag till rätt pris

Här följer några viktiga punkter om hur du kan få ett bättre pris för din badrumsrenovering i Nacka och hur du samtidigt kan säkerställa att företaget du anlitar håller god kvalitet. 

 • Ta in flera offerter. Nöj dig inte med att kontakta ett – eller två företag: begär in så många offerter du orkar och ställ dessa mot varandra. Gå vidare med de företag som ligger någonstans i mitten rent prismässigt. Den dyraste väljer du bort och likväl så kan du välja att stryka den billigaste - detta då det företaget förmodligen inte har rent mjöl i påsen utan försöker locka till sig uppdrag genom ett lågt pris. Undvik!
 • Använd ROT-avdraget. Se till att kontrollera att du är berättigad att använda rot-avdraget och om så är fallet - se till att beloppet dras redan på fakturan.
 • Kolla referenser: Viktigt är att du kontaktar några tidigare kunder för att se om de varit nöjda med sin badrumsrenovering. Ju längre bakåt i tiden du tar dig, desto bättre är det: fel efter en badrumsrenovering brukar visa sig först efter något år.
 • Dokumentera. Se till att löpande dokumentera projektet. Skulle någonting visa sig gå fel i framtiden så kan du visa ditt försäkringsbolag att allt skett enligt konstens alla regler.
 • Betala efteråt: Betala aldrig i förskott, det är något du ska trycka hårt på. 

Läs denna site för mer information.

Ta hjälp med din köksrenovering

30 jan 2018

Vattenskador är ett gissel i Sverige och det kostar extremt mycket pengar för både privatpersoner och fö försäkringsbolag att korrigera sådana. I vissa fall så handlar det om ren otur; en vattenskada som inträffar som en följd av en ren olycka och där den heller inte hade kunnat undvikas. Ett rör som brister utan någon egentlig anledning, ett tak som plötsligt går sönder vid skorstenen, en toalett som på något sätt börjar läcka – saker som tyvärr händer. I många fall dock så är vattenskadorna konsekvenser av felhantering och där privatpersoner själva bär skulden till det inträffade.

Inte sällan så handlar det om renoveringar som skötts utan inblandning av yrkesmän utan där privatpersonen själva hållit i hammaren och på egen hand genomfört projektet. En detalj i detta är att två stycken rum är extra drabbade. Föga förvånande är badrummet ett av dessa, men faktum är faktiskt att de flesta vattenskador i Sverige numera sker i köket.

Det som skett är att många privatpersoner insett att en badrumsrenovering är känslig och tar professionell hjälp där – en köksrenovering ser man, ännu, inte lika allvarligt på. Därav så är också vattenskador i köket, som en följd av en felaktigt utförd köksrenovering, vanliga. Två snabba punkter gällande detta:

 • Vem betalar? Om en vattenskada uppkommer i ditt kök i Stockholm och där en utredning visar att din köksrenovering skett utan anlitade yrkesmän kan leda till att du får betala hela kalaset.
 • Hur många är drabbade? En vattenskada är ett problem – flera stycken är en ren katastrof. Om din misslyckade köksrenovering och den uppkomna vattenskadan skulle sprida sig till grannarna i fastigheten i Stockholm så handlar det om väldigt stora summor.

Därför så bör alltid en köksrenovering ske med hjälp av proffs där åtminstone en rörmokare drar vattnet.

Totalentreprenad är prisvärt i Stockholm

En annan aspekt av en köksrenovering handlar om att en sådan tar längre tid än vad många tar för givet. Du och din familj kommer att få leva utan – eller med ett provisoriskt – kök så länge din köksrenovering pågår. Har du ett heltidsjobb så handlar det om att du har några timmar per kväll på dig att renovera och att du måste viga dina helger åt projektet. Det är också anledningen till att slarv och fusk sker; många tröttnar, vill bli färdiga och slarvar sig igenom hela arbetet.

Vårt råd är att man tar hjälp och att man överväger att anlita ett och samma företag för hela sin köksrenovering. Detta kallas för totalentreprenad och om du använder dig av den tjänsten så innebär det konkret att företaget ombesörjer allt; de har en elektriker, en snickare, en rörmokare, en plattsättare, en golvläggare och så vidare i sin stab. Skillnaden mot att anlita flera olika företag för varje moment är att jobbet blir enhetligt och mer effektivt genom totalentreprenad än genom delad sådan.

Ett homogent jobb där samtliga arbetare vet vad den andre gör blir nästan alltid bättre – och i många fall också billigare i slutändan. Se dock till att använda ditt Rot-avdrag så att priset blir än mer förmånligt för din köksrenovering.

Läs mer här: www.köksrenoveringstockholm.com.

Renovera badrum vid stambyte

18 jan 2018

Många flerfamiljshus i Stockholm står de närmaste åren inför ett stambyte. Ett stambyte är en stor åtgärd som behöver göras i stora fastigheter ungefär vart 40:e-50:e år. Stammarna är de vertikala rör för tapp- och avloppsvatten som lägenheterna i ett flerfamiljshus ansluter till. Med tiden blir dessa rör igenslammade och fyllda med smuts och avlagringar. Om man inte rensar dem hotar de att spricka eller täppas igen. Ett sprucket avloppsrör inne i husstommen är en katastrof och något som varje hyresvärd eller fastighetsägare vill undvika. Därför kontrolleras stammarna regelbundet och spolas dessutom igenom med jämna mellanrum.

Standardrenovering med tillval

Men hur mycket man än kontrollerar och underhåller stammarna måste de till slut bytas, och för att komma åt stammarna måste man bryta upp tätskiktet i badrum och kök för att komma åt rören.. Därför utförs också en badrumsrenovering i samband med ett stambyte. Ofta kommer hyresvärden eller bostadsrättsföreningen överens om en standardrenovering för alla badrum, dvs samma ytskikt, tätskikt, skåp, toaletter osv, men som medlem i en bostadsrättsförening eller hyresgäst kan man i många fall även göra tillval eller ibland helt bestämma hur man vill ha badrummet renoverat, naturligtvis mot att man själv står för den extra kostnaden.

Som hyresgäst kanske man oftast nöjer sig med standardlösningen; att lägga ut pengar för något som inte är en eget kan kännas onödigt. Som bostadsrättsägare har man dock mycket att vinna på att lägga ner lite extra pengar på sitt badrum, när man ändå har professionella hantverkare i lägenheten. Ett lyxigt badrum i nyskick höjer avsevärt värdet på lägenheten, och säljer man lägenheten inom fem år från renoveringen har man rätt att dra av kostnaden från reavinsten, eftersom den innebär en förbättring av lägenheten.

Anlita annan entreprenör

En del bostadsrättsföreningar tillåter att medlemmarna anlitar en egen entreprenör för badrumsrenovering när väl stambytet är genomfört, så att kolla runt och jämföra själv mellan olika renoveringsfirmor kan vara mycket värt. Har man höga krav på kvalitet och genomförande och är beredd att lägga ut en slant extra ska man definitivt se över denna möjlighet.

De flesta firmor som specialiserat sig på att renovera badrum erbjuder så kallad totalentreprenad, dvs de tar hand om alla moment vid renoveringen. En badrumsrenovering kräver ju kunskap, kompetens och behörighet inom flera olika områden; elektriker, våtrumstekniker, plattsättare, snickare osv. En bra och seriös badrumsrenoverare erbjuder all denna kompetens samlad under ett och samma tak, vilket är en fördel för dig som kund. Dessutom får du ett kvalitetsintyg på att arbetet är fackmannamässigt utfört, vilket väger tungt vid en lägenhetsförsäljning. Läs här om en renoveringsfirma i Stockholm

Står ditt hus inför en stamrenovering?

Om huset du bor i inte har fått stammarna utbytta på länge är det bra om du som bostadsrättsägare hör dig för med styrelsen när det kan vara aktuellt, speciellt om du funderar på att renovera ditt badrum. I Stockholm är det som sagt många hus som börjar närma sig stambytartider, och att renovera badrummet bara några år innan ett stambyte är definitivt pengar i sjön eftersom allt kommer att rivas ut när huset stambyts.

Om föreningen gör bedömningen att ett stambyte kommer att ske inom de närmaste fem åren (vilket i så fall finns med i föreningens långsiktiga plan) är det bättre att hålla ut och invänta stambytet. Ska du sälja lägenheten är det bättre att sälja den med badrummet orenoverat, med hänvisning till det kommande stambytet.

Arbetskostnaderna för en badrumsrenovering

7 jan 2018

Att på rak arm ge ett precist svar på vad en badrumsrenovering kostar är givetvis svårt. Generellt kan man säga att det går på ungefär mellan 5 000 – 20 000 per kvadratmeter, allt som allt. Arbetskostnaderna är en mindre del av detta. Förutom hantverkare kommer du även att behöva stå för materialen.

Det är som synes ett ganska brett spann, och om din badrumsrenovering hamnar närmare den högre eller lägre delen av spannet beror på flera faktorer. I den här texten visar vi vad hantverkarna kan komma att kosta.

Anlita hellre än inte

Vissa saker kan man inte göra själv om man inte är behörig. En sådan sak är att dra rör, som endast bör göras av rörmokare. Om man försöker sig på att göra det själv finns såklart en överhängande risk för att arbetet inte blir bra och säkert utfört. Även om man vet med sig att man är riktigt duktig, finns en risk att du inte får ut någon (eller mycket liten) ersättning från försäkringsbolagen om olyckan skulle vara framme. De kräver normalt att dessa typen av arbeten skall vara fackmannamässigt utförda.

Kostnad för rörmokare

Om du ska dra om rör lär du alltså behöva en rörmokare. Generellt kan man säg att rörmokare ofta har en timpenning på mellan 450 och 650 kronor. Märk dock väl att det här kan variera och att det är rörmokarna själva som sätter priserna. Ett tips är att begära in flera offerter från ditt område. Om du bor i Nacka kan du enkelt hitta olika VVS-firmor och prata med flera av dem. Titta gärna även utanför Nacka eller just ditt närområde för ett större utbud av firmor att välja mellan.

Kostnad för snickare

Snickare brukar vara något billigare än rörmokare. Här brukar du kunna räkna med ett timpris på mellan 300 och 500 kronor. Samma princip gäller här, med att ta in flera offerter. Ring flera firmor i ditt område (till exempel Nacka, som i exemplet ovan). Ta in flera offerter och jämför dem sedan. Du kan såklart även gå utanför Nacka, eller ditt område, om det finns en stad nära där utbudet är stort.

Inte bara priset som bör avgöra

Visst är det eftersträvansvärt att få så låga arbetskostnader som möjligt. Samtidigt är det viktigt att det finns ett ömsesidigt förtroende mellan kund och hantverkare. Se till att hitta en entreprenör som verkligen förstår vad du är ute efter och som du känner att du kan ställa frågor till och samråda med. Står det mellan två hantverkare där den ena är lite billigare, men den andra verkar mer seriös, kan det vara bättre att välja den sistnämnda.

Lägg upp en budget för lägenhetsrenoveringen

3 jan 2018

Inför många projekt har man nytta av att sätta sig ner och göra en välgenomtänkt budget innan arbetet faktiskt påbörjas. På så vis kan man, för det första, vara säker på att man har råd med projektet – i det här fallet en lägenhetsrenovering. För det andra ges man en tydlig överblick kring vilka saker man har råd med. Kanske upptäcker ni att ni har råd att lägga lite extra pengar på ett särskilt fint golv, till exempel? Möjligheterna är många, och för att se vad som faktiskt är genomförbart är en budget ett kraftigt verktyg.

Hur mycket kan ni lägga?

Ni har säkert ett hum om hur mycket det är ni kan lägga. När det kommer till detta bör man ha en stor marginal till ens verkliga ekonomiska resurser. Även om ni har gjort en bra budget kan det alltid hända att den behöver överskridas – antingen av förutsedda eller oförutsedda skäl. Se till att ni bestämmer er för en summa som ni har verkligen har råd med – och lite till. Jämför gärna priser innan budgeteringen. Bor ni till exempel i Stockholm har ni många butiker och hantverkare att välja mellan. Det går såklart också att handla mycket online.

Material

Det kan vara svårt att på förhand veta exakt vilka, och hur mycket, material som krävs för er lägenhetsrenovering. Dock är det bra att göra en så god förutsägning som det bara går. Det här ger er en bra överblick vad ni kan vänta er i kostnadsväg. Som ovan nämnt är det enkelt att prisjämföra innan ni bestämmer er för ett köp. I en större stad som Stockholm eller Göteborg har ni säkert flera varuhus nära er. Enklast är dock kanske att kolla online.

Hantverkare

Att göra en komplett lägenhetsrenovering på egen hand är svårt. Åtminstone beror det på vad man ska göra. Om arbetet innefattar el och rör bör det endast göras av fackmän. Om ni ska göra en lägenhetsrenovering i Stockholm är det bra att ha i åtanke att firmorna ofta har lite högre timpris än i mindre städer. Det här gäller inte bara i Stockholm, utan i viss mån även Malmö och Göteborg.

Prioritera

En bra budget ger er möjligheten att prioritera. Under budgeteringen har ni säkert redan märkt att vissa saker måste slopas (beroende på hur väl ni har budgeterat och kollat priser). Har ni tur märker ni att det blir mindre pengar än väntat och kan på vis lägga ner lite extra på något särskilt ni tycker om.

Fixa huset på Värmdö

27 dec 2017

Man har sedan länge bott permanent på Värmdö. Dock har det också varit väldigt vanligt att man har en sommarstuga eller ett fritidshus här. Med en allt hårdare bostadsmarknad är det dock inte ovanligt att fritidshus görs om till permanenta boenden. Kombinationen av närhet till storstad och natur är något som lockar många.

I och med att många hus tidigare har varit ämnade just för semester och helger, kan det bli en liten omställning att flytta in i ett tidigare fritidshus permanent. Även om det är vinterbonat kan till exempel värmen bli väldigt dyr, om systemet är installerat med endast kortare vistelser i åtanke.

El och värme

Något som allt fler har börjat göra ute på Värmdö är att installera värmepump. Det här sker inte bara i ökande omfattning här ute, utan på många andra håll i landet också. En värmepump blir klart billigare i drift än exempelvis direktverkande el, som är vanligt att ha i fritidshus annars. Ett undantag kan vara om man bor i ett väldigt litet hus och är borta mycket. Vid sådana lägen kan installationskostnaden för en värmepump vara något omotiverad. Ska man bo permanent i huset är dock värmepump troligen det allra bästa valet. På Värmdö kan det vara frågan om både permanenta boenden och fritidshus.

Renoveringar

Ofta har man lite större krav på sitt permanenta boende än vad man har på ett fritidshus. Att det ska vara både bekvämt och snyggt är något de flesta värderar högt. Ska man göra om ett fritidshus till ett permanentboende kan man till exempel behöva göra följande:

 • Badrumsrenovering. Badrummet är ett av de viktigaste rummen i huset, enligt många. En badrumsrenovering kan krävas för att rummet verkligen ska se trevligt ut, och för att allting ska fungera som man önskar. Läs mer om badrumsrenovering här.
 • Köksrenovering. Köken i fritidshus är inte alltid på den nivå man önskar. Precis som en badrumsrenovering kan även det här behöva göras vid inflyttning. Luckor kan behöva bytas ut och rör kan behöva dras.
 • Övriga renoveringar. Om det inte är en köks- eller badrumsrenovering som krävs, kan det lika gärna vara något annat på huset. Till exempel kan det handla om taket eller fasaden. Både taket och fasaden är grundläggande delar i husets yttre skydd. Att man ställer högre krav på dessa vid ett permanentboende är inget konstigt. Fritidshus tenderar att vara lite enklare och lättare, vilket inte nödvändigtvis behöver vara någonting negativt. När det däremot gäller permanentboende är det bara naturligt att man lägger ner mer tid, energi och resurser på att det ska vara robust och vackert.

Lycka till med din badrumsrenovering på Värmdö!

Materialval i badrummets renovering

21 dec 2017

Att montera in en avställningsbänk i stenskiva i badrummet är mycket vackert. De vanligaste stensorterna är granit och marmor. I badrummet är det ju praktiskt med stenskivor som inte suger åt sig vatten. Granit kan ge ett lite robust intryck, medan marmor ger en lyxig känsla. En träskiva ger ett mycket hemtrevligt intryck men hållbarheten är inte lång. Därför är stenskivor att rekommendera för hållbarhetens skull. De är så gott som underhållsfria. 

Välj mellan olika stensorter

Granit – stenskivori i granit är egentligen ett urstarkt alternativ. Välj granit i allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa.

Marmor – detta är det klassiska materialvalet, sedan romartiden, som hade marmor i sina bad. Marmorn är egentligen vit, alla andra färger är missfärgningar av stenen.

Kompositsten – kompositsten är en blandning av olika stensorter och ett sätt att återvinna stenmaterial.

Kalksten – detta är ett relativt porös stensort. Är vackert vit, men kanske med minst hållbarhet. Den tenderar att vara porös och mjuk. ÄR du intresserad att läsa mer om olika stenskivor läs här.

Varför inte pröva betong i badrummet?

Vissa föredrar betong i badrummet. Betongen tål nästan vad som helst, dessutom är det ett material som du kan forma till den form som du önskar. Den är tålig och kan slipas. Du kan göra ytan blank och len och färga i den nyans som du önskar.

Välja tvättställ

Tvättställen har blivit ett designobjekt, från att ha varit enbart i porslin till att numera finnas i glas, sten, betong, aluminium och komposit. Du kan installera ett fristående tvättställ. Då monterar du det i väggen och rören och avloppet döljs innanför väggen. Du kan välja infällda tvättställ, där rören och avloppet döljs av en kommod Det ger ett snyggt helhetsintryck. Det enda som begränsar är att det endast är en vis typ av tvättställ för kommoderna. Man kan välja ovanpåliggande tvättställ. Detta är ett av de snyggaste lösningarna, när man ser tvättställets form ovanpå en bänkskiva.

Välja badkar

Här kan du, precis som tvättstället välja badkar i samma stil och material. Ett badkar i marmor är mycket vackert. Väljer du ett badkar i granit eller betong bli intrycket genast mer robust. Här är det viktigt att det som är praktiskt får styra valet av utseende och material. Ett alltför stort badkar i sten kan bli otympligt om inte badrummet är tillräckligt stort.

Välja blandare

Beroende på valet av bänkskiva bör det påverka valet av blandare. Har du valt en bänkskiva i en robust stil bör blandaren också vara i en robust stil. Finns många snygga och designade blandare. Har du valt en gammal stil finns det även blandare i gammal stil.

Ska du bygga om eller renovera?

13 dec 2017

Byggboomen i Stockholm omfattar inte enbart nyproduktioner och där större entreprenörer försöker bygga ikapp för att matcha det stora behov av bostäder som finns. Nej, man kan även se att i bygger alltmer inuti våra befintliga bostäder och att vi genomför de renoveringar och projekt som vi alltid drömt om. Vi har under en period i Sverige haft det bättre ställt, vi har haft en ökat tillväxt och vi har därmed också kunnat unna oss att bygga om-, bygga till och i övrigt renovera. Det är på det stora hela väldigt bra - att man kan skapa sitt eget drömboende är en lyx som verkligen adderar det där lilla extra till vardagen. Det som vi ska titta närmare på här är dock tillvägagångssättet och hur många väljer att göra vid sina respektive projekt.

Det finns nämligen en trend där man ska göra allting själv. Man vill kunna visa att själv är bäste dräng; man vill kunna känna en känsla av att man klarar av att hantera alla de verktyg som ligger i verktygslådan och man vill kunna visa vänner och bekanta hur duktig man är. Felet? Man är inte fullt så skicklig i praktiken som man är i teorin.

Det största misstaget som begår är att man inte har den tid som projektet i fråga kräver. Man räknar på jobbet och man räknar totalt fel. Ska man dessutom ha ett fungerande liv - jobb, familj, fritid, barn - vid sidan av; ja, då kan stressen bli väldigt hög och pressen ökar för varje dag som passerar. Kort och gott: det tar tid att renovera och det är betydligt svårare än vad man räknat med. Här finns det exempel på där man gett upp och låtit allting vara snarare än att slutföra jobbet.

En fara som gör att vi verkligen rekommenderar att man väljer den professionella hjälpen som utväg och låter ett byggföretag i Stockholm sköta arbetet istället. Vi tänkte visa på några fördelar som kommer på köpet och som kan fungera som argument till varför du ska anlita ett byggföretag i Stockholm. Förhoppningsvis så får vi dig att tänka om och om inte: var då beredd på att lägga ner- och avsätta betydligt mer tid än vad du tror.

Några skäl till varför ett byggföretag bör anlitas

 • Professionellt jobb. Oavsett om du klarar av att slutföra projektet eller inte så kommer ditt färdiga jobb att vara sämre än det jobb som utförts av ett professionellt byggföretag.
 • Garanti: Vad händer om du gör fel? Kommer försäkringsbolaget att acceptera att ersätta exempelvis en vattenskada som kommit som en följd av ditt (felaktiga) arbete? Du har ingenting att luta dig mot om det skulle bli fel, du har inga garantier och du kommer att stå ensam i snålblåsten.
 • Får du? För att jobba med en badrumsrenovering så krävs det i många fall ett certifikat för arbete i våtrum och det innebär att du tar en stor risk - av skäl vi gick igenom i föregående punkt. Dessutom: jobb med elektricitet - oavsett om det handlar om att installera golvvärme eller sätta spotlights - kräver en behörig elektriker.
 • Rot-avdraget: Du kan idag anlita ett byggföretag och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Denna generösa summa är ofta dragen direkt på fakturan och allt du behöver göra är att se om huruvida du är berättigad att använda skatterabatten - något som du gör genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Storstädning – så här gör du

12 dec 2017

Någon eller ett par gånger om året bör man ta itu med en storstädning. Det är inte världens roligaste sätt att spendera en dag, och här i Stockholm finns många andra saker som lockar, men det ger ett tydligt resultat och en känsla av tillfredställelse när det är klart. Att ha rent och fint omkring sig gör att man både håller sig friskare och känner sig mer nöjd med tillvaron.

Många passar på att storstäda sent på hösten eller i december för att ett rent och fint hem till jul och nyår. En ordentlig vårstädning för att städa bort vinterns smuts och slask och känsla av instängdhet är också vanligt. Sköter man den vanliga städningen någorlunda regelbundet räcker det gott och väl med dessa två genomkörare.

Är det så att man har svårt att hitta tiden och motivationen för en ordentlig storstädning kan det faktiskt vara en idé att anlita en städfirma som gör en ordentligt storstädning. I Stockholm finns många bra städfirmor som erbjuder storstädning och det man kan vara säker på när man beställer deras tjänster är att städningen utförs av professionella städare som arbetar snabbt och effektivt. Att anlita hjälp med storstädning är oftast inte särskilt dyrt och dessutom finns RUT-avdraget som medger en sänkning av arbetskostnaden med 50%.

Men visst fixar man en storstädning själv om man ser till att ha tiden och orken. Är man dessutom två så blir det både lättare och roligare. Se till att förbereda dig med de redskap och material du behöver, sätt på en bra spellista i stereon och kör igång. Tänk på att arbeta uppifrån och ner när du städar, på så sätt minskar du risken att behöva städa samma yta två gånger.

Badrum och kök

Att få rent i badrummet och köket är det viktigaste, så börja med dessa två rum. Både kök och badrum utsätts för mycket slitage och smuts som hamnar på svåråtkomliga ställen.

I badrummet torkar du av och rengör alla väggar med en mikrofiberduk med lite såpa. Torka även av andra ytor som glasskivor, speglar och skåp. Rengör badkar och duschkabin sam torka av kranar och blandare. Glöm inte att dammsuga och torka rent under badkar och skåp.

I köket torkar du av alla skåpluckor. Plocka även ut ur skåpen och torka av dem invändigt. Passa på att maskindiska saker som stått länge. Rengör alla ytor med vatten och såpa eller diskmedel. Använd mikrofiberdukar som du byter ofta. Dra ut spisen och dammsug bakom. Rengör spisen och töm kyl och frys och torka ur. För att få rent i ugnen kan du spreja den invändigt med vatten och såpa och sätta den på 100ºC i en halvtimme. Den blir sedan betydligt lättare att göra rent.

Övriga lägenheten

Damma i alla rum, var extra noga med bokhyllor och elutrustning. Börja med ovansidan av bokhyllor och skåp. Ta ur böckerna ur bokhyllorna och damma. Dammsug bakom skåp och möbler, var extra noga med att få bort damm från sladdar och elektronisk utrustning. Dammsug också soffor och fåtöljer noga. Element och tavelramar är lätta att glömma bort. För att få rent bakom elementen är ett bra tips att blås med en hårtork så att dammet lossnar och faller till golvet. Rengör golven med lätt fuktad mopp.

Putsa alla fönster. Lite diskmedel i vatten räcker gott för att få fönstren rena. Använd en bra fönsterskrapa och torka av med tidningspapper eller en mikrofiberduk.

Läs mer på http://www.storstädningstockholm.biz/.

Det här är ett Attefallshus

9 dec 2017

Många husägare är nyfikna på vad som gäller vid uppförande av ett Attefallshus och vi tänkte därför reda ut några detaljer som gäller. Det finns nämligen några saker som man måste vara medveten om och vi tänkte därför rada upp några tankar, regler, kostnader och lite övrig information här nedan; något som vi hoppas kan få dig att ta steget till att bygga ett Attefallshus.

För, har du möjlighet så är det egentligen ingenting att fundera på - ett Attefallshus är fantastiskt och något som verkligen adderar det där lilla extra till ditt befintliga hus. Med detta sagt - tänk på detta:

 • Du måste anmäla och få startbesked. Ett Attefallshus är bygglovsbefriat - men det innebär inte att det bara är att snickra ihop ett sådant helt utan vidare. Gängse väg är att du anmäler din planerade byggnation till Byggnadsnämnden i din kommun och därefter inväntar ett startbesked; något som brukar ta några veckor. Själva kostnaden för en bygganmälan varierar mellan kommunerna i Sverige. I Stockholm kostar en sådan 3135 kronor - i exempelvis Haninge så ligger den på 2900 kronor och på Värmdö så kostar den mellan 8600-9000 kronor. En stor skillnad.
 • Måtten som gäller: Ett Attefallshus får byggas om maximalt 25 meter2 och med en takhöjd på 4 meter upp till nock. Du kan dock dela upp “dina” 25 meter2 på exempelvis två Attefallshus. Det finns ingen gräns om hur många du kan bygga på din tomt i Stockholm.
 • Dock - gällande placeringen på tomten: ett Attefallshus får endast byggas - max - 4.5 meter från dina grannar. Behöver du bygga närmare så behöver du deras tillstånd.
 • Många väljer att köpa nyckelfärdiga Attefallshus - en god idé; men tänk på att kostnaden kan variera mycket. Det finns egentligen ingen övre gräns för hur mycket ett Attefallshus kan kosta. En lägsta sådan ligger dock på runt 25.000 kronor.
 • Merkostnader som kan tillkomma: Inredning, dragning av vatten- och avlopp, dragning av elektricitet samt arbete med grunden. Undersök sådant innan.
 • Namnet? Attefallshus är namngivet efter den förre Bostadsministern Stefan Attefall som var den som såg till att byggnaden möjliggjordes.


Syfte? Ja, vad behöver du egentligen ett Attefallshus till? Här kommer din fantasi att vara din enda egentliga begränsning. Så länge du håller dig inom de givna måtten så kan du uppföra ett Attefallshus som en permanent bostad, du kan ha det som ett förråd, en bastu, ett växthus eller som ett garage. I bostadsbristens Stockholm så fungerar ett Attefallshus ofta som ett hus att hyra ut; något som också var en av grundtankarna med byggnaden i fråga.

Inspirerad? Här finns några olika modeller att välja bland.

Att köpa ett renoveringsobjekt på Södermalm

14 nov 2017

Det är många i Sverige och i Stockholm som vill bosätta sig på Södermalm. Dock är bostadspriserna väldigt dyra och de lediga lägenheterna få. Det här får som följd att en del väljer att köpa upp gamla renoveringsobjekt för att på ett billigt vis få ett boende i stadsdelen. Om renoveringen görs bra kan lägenheten med stor chans sedan säljas med en väsentlig vinst. Men vad ska man egentligen tänka på innan man köper ett renoveringsobjekt på Södermalm?

Har du verkligen tiden?

Beroende på lägenhetens skick kan det krävas oerhört mycket jobb för att göra den rättvisa genom en renovering. Du bör vara beredd på att prioritera bort en hel del annat. Har du också barn får du kanske vara beredd på att inte kunna njuta alltför mycket av livet på Södermalm medan renoveringen fortfarande pågår. En badrumsrenovering, köksrenovering, ommålning och golvslipning är exempel på saker som väntar framöver. Tänk därutöver på att barnen kan kräva din uppmärksamhet i samma moment som du plockar fram slippappret eller börja arbeta med något annat.

Är du flexibel?

I början av en renovering kan viss flexibilitet krävas. Om du sitter på jobbet när du får ett samtal från ditt barn att ett rör läcker efter ett fel under er badrumsrenovering (eller något annat problem) kan du snabbt behöva sticka hem och åtgärda problemet. Ofta krävs att man är flexibel och kan avboka och boka om i början av en storrenovering. Man vet aldrig vad som händer och sannolikt kommer en hel del oförutsägbara saker att ske.

Är du villig att spendera fritiden hemma?

Bara en köks- eller badrumsrenovering tar väldigt mycket tid. Att renovera en hel lägenhet tar enormt mycket tid i anspråk och det gäller att ha tillräckligt mycket fritid för att kunna genomföra projekten inom en överskådlig framtid. Du vill säkerligen inte bo i ett renoveringsobjekt hur länge som helst heller.

Har man ett heltidsjobb och familj blir det väldigt svårt att hitta tid över till något annat än renoveringen på fritiden. Kanske bör du planera för att anlita hantverkare för vissa delar av projektet? Kanske kan hantverkare få sköta badrumsrenoveringen, medan du själv sköter andra uppgifter? Om du kan leja ut vissa uppgifter på andra har du mer tid till att njuta av livet på Södermalm.

Höga priser även på renoveringsobjekt

Bara för att det är ett renoveringsobjekt kan du inte räkna med särskilt låga priser om bostaden ligger på Södermalm. Dessutom finns överlag inte särskilt många bostäder i stadsdelen ute till försäljning och du kan således behöva vänta länge för att ens hitta ett renoveringsobjekt som är till salu här.

← Äldre inlägg