Blogg

Välkommen till Byta Duschblandares blogg! Här är vi inte så nischade som sajtens namn kanske antyder utan här skriver vi om allt möjligt som har med hemmafix, renoveringar och byggprojekt att göra. Tips inför badrumsrenoveringen blandas helt enkelt med tips om måleri, snickeri eller något annat byggrelaterat. Vi hoppas att du kommer ha nytta av våra texter och önskar trevlig läsning!

Vad klassas som tätskikt?

30 jul 2018

När renovering av badrum, tvättstuga eller annat våtrum ska ske är det mycket noga att man använder korrekt tätskikt. Genom att använda produkter som branschorganisationer förespråkar samt genomföra ett fackmannamässigt jobb hålls fukten borta på ett säkert sätt. 

Exempel på tätskikt

Tätskikt är materialet som används för att skydda mot fukt. Det är därmed ett ”tätt skikt”. Tätskikt brukar användas i våtrum, på yttertak och källarväggar. Vilket material som bör användas beror helt på vad målet och funktionen är. På vissa ställen krävs starkare tätskikt än annars. 

När tätskikt används på tak är det mycket ofta takpapp. I badrum är det vanligaste att man använder våtrumsfolie. Delvis finns även tätskikt tillverkade av miljövänliga material. 

Vilket tätskikt ska jag använda?

Som redan nämnts beror det på var det ska monteras och vad som ska skyddas. Är du osäker är bästa alternativet att prata med en byggvaruhandel med ett större utbud. Samtidigt bör du tänka till en extra gång om du verkligen ska göra jobbet själv om du inte vet vilka produkter som ska användas. 

Vad är risken med dåligt tätskikt?

Det finns två tydliga risker om dåligt tätskikt monteras. Det uppenbara är att fukt lättare kan tränga sig in vilket därmed kan förstöra konstruktionen. Eftersom det kan ta lång tid innan man märker detta kan fukten tränga in sig långt och uppträda långt ifrån själva skadan. Det kan alltså vara svårt att identifiera var fukten tar sig in. 

Utöver en större renovering är det inte heller säkert att försäkringsbolaget ersätter dessa skador. Allt beror på vad som använts som tätskikt och hur detta monterats. För att kunna få ersättning från hemförsäkringen krävs nämligen att man genomfört arbetet ”fackmannamässigt rätt”. 

Vilka kan anlitas för montering av tätskikt?

Eftersom det är så noga att tätskikten är korrekt monterat och av rätt material väljer de flesta att inte utföra arbetet själv. Man anlitar därmed företag som har kompetens inom området samt ger garanti på arbetet. En vanlig väg är att använda Google och söka efter företag i närområdet som kan ge offert. Däremot är det oftast inte ”tätskikt” man ska söka efter utan det specifika arbetet som förväntas utföras. 

Om man exempelvis bor i Stockholm och behöver hjälp med tätskikt till det nybyggda huset kan söka på ”Takläggare Stockholm”. Är det tätskikten i badrummet som ska ordnas söker man efter ”tätskikt Stockholm” osv. 

Däremot finns en tydlig skillnad mellan dessa hantverksyrken. Om du exempelvis bygger en sommarstuga och vill ha hjälp med att lägga tätskikten på taket är det relativt enkelt att få en takläggare som kan ta sig an jobbet. Håller du däremot på att renovera badrummet och enbart vill ha hjälp med tätskikten inom denna renovering kan det vara betydligt svårare att hitta ett företag som är villig att hjälpa till. 

Orsaken handlar om garanti och vilket arbete som utförs. Om ett företag enbart skulle göra tätskiktet i ett badrum skulle de ha svårt att ge garanti. Detta eftersom arbetet sedan täckts med ytskikt så som kakel, klinker eller våtrumsmatta. 

Välj klassiska material i badrumsrenovering

9 jul 2018

Är det dags att renovera ditt badrum? Om vi här ska prata om klassiska material, bör vi först fråga oss, vad det är som är "klassiska" material? Här tänker vi oss, "klassiska material" definierat som de sorts material som man av tradition använder sig av när man inreder badrum; kakel på väggarna och klinker på golv, porslin när det kommer till handfat och badkar. Men vad ska man använda för material om man vill bygga en bastu i sitt badrum? Här måste vi rekommendera trä då trä inte blir lika hett som kakel, och där kakel i en bastu lätt kan spricka om det utsätts för alldeles för snabb hetta, och långvarig värme kan skada det. Då är trä som inredingsmaterial bättre när det kommer till ett bastubygge.

Viktigt planera badrummet innan renovering

Ska du göra om ditt badrum är det en bra idé att planera det först. Var vill du placera duschen? Är ni många som ska använda det samtidigt? Då kanske man behöver skilja åt dusch och toalett så att man inte stör varandra när de två används samtidigt. Det finns många smarta sätt att göra avgränsningar på liten yta. Behöver man förvaring på en liten yta, kan man alltid hitta lösningar som går uppåt väggarna och som förvarar smart i höjd mer än i bredd. Då kan en god planering göra det möjligt att utnyttja badrummet på fler sätt än förut.

Viktigt med bra ventilering

Hur ser ventileringen ut i ditt nuvarande badrum? När du renoverar, passa på att se över din ventilering. Du kan behöva installera en ventil med motor som aktivt rensar ut fukt i badrummet. Vill du inte ha en motoriserad ventil, kan du behöva öppna upp ett fönster som vädrar ut fukten på ett passivt sätt. Fönster kan man montera så att de endast går att öppna uppåt och som samtidigt förhindrar tjuvar på ovälkomna besök. Ettt fönster i ett badrum släpper samtidigt in ljus och gör att man inte är lika beroende av belysning i badrummet, vilket kan bidra till lägre lekostnader.

Så hittar du en lokal renoveringsfirma

Om du inte känner till någon lokal renoveringsfirma där du bor, kan du alltid söka efter någon sådan på internet. Skriv då "badrumsrenovering Sundbyberg" om det är där du bor. Alla renoveringsjobb är berättigade för Rot-avdrag. Däremot är inte resor till och från din bostad det. Därför är det en bra idé att anlita en lokal firma, där resekostnaderna inte biir så stora.

Välja kakel till badrumsrenoveringen ett roligt bekymmer

25 jun 2018

När det kommer till badrumsrenoveringarna är det ett roligt bekymmer att välja vilken inredning man vill ha, vilket kakel, vilket slags golv och vilka byggmaterial man ska välja. Här vill vi gärna rekommendera att välja miljövänliga material.

Så kan du göra miljövänliga val

Dels kan man kontrollera ursprunget på det byggmaterial som man väljer. Ma kan välja  de material som inte åstadkommer skada, varken vid tillverkningen eller på människor som vistas i närheten av dem, som i badrum, men ett annat sätt att välja miljövänliga val är att återvinna i så stor utsträckning som möjligt är att återvinna, återanvända inredning som man kan använda i badrumsrenoveringar.

Återvinning

När det kommer till inredning är det till stor del det porslin som man kan återanvända och som inte påverkas av tidigare användning; porslin är porslin och påverkas inte av slitage eller ålder. Det som behöver förnyas är munstycke och toalettring. Här kan man installera några bra detaljer i badrumsrenoveringen som kan spara energi, göra strålarna i kran och duschmunstycke mer effektivt.

Energibesparande detaljer

På samma sätt kan man installera till exempel golvvärme med inställningar som ger värme enbart under den tid på dygnet som de flesta använder badrummet och installera en timer på handdukstorken. På samma sätt kan man välja ledbelysning och endast installera belysningen där man vistas i stället för en belysning som slösar på elen.

Anlita professionell firma ett måste

När det kommer till installering av vatten och sanitet, måste det till professionella VVS-hantverkare som gör dessa. För lekmän är det näst intill en omöjlighet att få det rätt. Bor man på landet kan det vara lite svårt att få rätt på hantverkare som kan komma då man önskar det som mest, bättre chanser har man i städer och tätorter, och bästa förutsättningarna har man i Stockholmsområdet. Bor man i närheten, till exempel i Nynäshamn, finns det tusentals rörmokare i Nynäshamn som man kan välja. Viktigast i sammanhanget är att välja en rörmokare med rätt utbildning och certifikat som säkerställer att hantverkaren har rätt kompetens för arbetet. Även referenser är viktiga, liksom att du som kund kan dra av på ROT-advraget för arbetskostnaderna.

Stenmaterial i badrum är särskilt hållbart och miljövänligt

15 jun 2018

Har du funderat på att renovera ditt badrum? Är det så att du funderar på använda stenarbeten till inredningen i badrummet? Sten som byggmaterial i badrum är bland de bästa materialval man kan tänka sig. Här kanske en och annan höjer på ögonbrynen av förvåning. Det är inte särskilt vanligt med sten som bygg- eller inredningsmaterial i badrummen, men här finns en hel del som man kanske inte har tänkt på tidigare och som man kan använda när det kommer till materialval i badrum. Här listar vi några av de fördelarna.

Fördelar med stenmaterial som materialval

1. Hållbarhet

Kan du tänka dig något annat som håller i samma längd som sten? Det förstörs i princip inte, om det inte utsätts för någon yttre påverkan

2. Utseendet

Finns det något mer elegant än stenmaterial som både kan användas ute som inne? Det är ett stabilt material och passar väl till till exempel trappor på grund av sin stabilitet. Sten ger ett stilrent intryck. Särskilt polerad sten ger mycket fina ytor.

3. Passar både till inredning inne såväl som ute

Stenmaterial passar både som bordsskiva, golvmaterial, badkarsmaterial och som material till att skapa terasser och trappor utomhus. Med marksten kan du skapa vägar, gångar och fontäner, eller bara en enkel uteplats.

Möjligheterna är många med sten i badrum

I badrumsinredning blir stenmaterial mycket stilrent. Till exempel kan man skapa infällda hoar i stenplattor, liksom fälla in belysning i stenskivor. Vill man ha belysning nerifrån, kan man skapa belysning i stengolvet, eller i väggar, varför inte runt badkaret? Det ger en dramatisk inredning och mycket snyggt.

Nackdelar med sten i badrum

1. Sten krossar i princip allt

Det finns vissa nackdelar med att inreda badrum i sten. Har man till exempel en mobil i badrummet (det har de flesta) krossas mobilen om du råkar tappa den i golvet. Stengolv krossar i princip vad som helst som faller mot det – tyvärr.

2. Sten på golv känns kallt

Sten är ett ganska kallt material. På vintern är det inte särskilt trevligt. Däremot är stenhus skönt svala om sommaren är het. Man kan bygga in golvvärme om man väljer sten som golvmaterial. Då bör stenskivorna inte vara mer än 2,5 centimeter tjocka för att golvvärmen ska fungera optimalt.

3. Sten är ett dyrbart material

Att välja sten som inredningsmaterial är relativt kostsamt. Väljer man till exempel att bygga ett helt badrum i sten får man räkna med närmare 100.000 kronor i inredningskostnader, däremot bygger man ett av de mest hållbara badrum och lär inte underhålla eller renovera det på 30-40 år – minst.

För- och nackdelar med totalentreprenad

13 jun 2018

Ska du renovera badrum i Årsta? Årsta är en vädligt populär stadsdel i Stockholm. Den har blivit populär sedan det blev nästan omöjligt att få tag i en bostad innanför tullarna i Stockholms innerstad. Det är få som vill eller kan betala tiotals miljoner kronr för en bostad på 3-4 rum och kök. Årsta ligger söder om Skanstull och söder om Södermalm.

För många har stadsdelen blivit som en småstad i storstaden, med närhet till de flesta tjänster; apotek, livsmedel, Folkets hus, biograf och små affärer. Vill man flytta till Årsta visar hemnet.se att det finns mer än 75 lägenheter, hus, villor eller radhus som är till salu. Många väljer renoveringsobjekt eftersom priserna är väldigt höga på bostäder i storstaden. Då är det viktigt att se till att de viktigaste funktionerna i den nya bostaden fungerar och är uppdaterad, såsom kök och badrum.

När det då kommer till att välja hantverkare och företag som tar på sig ansvaret att renovera kök eller badrum, vad ska man då välja?  Även om du har mer än 1.500 hantverkare att välja mellan i hela Stockholm, är det inte alla hantverkare som kan ansvara för hela renoveringen av köket eller badrummet. Många kan endast kakla väggar och golv. Andra kan bara installera VVS, den tredje kan endast dra elen till badrummet eller köket. Så hur ska man välja?

Fördel med totalentreprenad

Den största fördelen med en totalentreprenad är den att du enbart tar kontakt med ett företag och efter det tar företaget på sig ansvaret för att alla delar av renoveringen blir utförd. Då har de egna snickare, rörmokare och elektriker som installerar det som ska till för att slutföra renoveringen av köket eller badrummet. Du betalar en faktura, och har du några frågor har du kontakt endast med en person. Istället för att behöva ringa de olika hantverkarna och se till att de kommer och utför arbetet i tur och ordning, har du endast en kontakt med en person som ser till att de olika hantverkarna kommer och gör arbetet när de ska.

Nackdel med totalentreprenad

Den största nackdelen med en totalentreprenad är att det kostar en del extra. Ett företag som tar på sig totalentreprenaden tar betalt för att organisera så att arbetet med renoveringen går så smidigt som möjligt. Istället för att du ska agera byggherre, och administrera ett byggschema som olika hantverkare ska arbeta efter, tar företaget betalt för att göra den administrationen. Du har ingen möjlighet att få insyn mer än vad företaget vill meddela dig om. Litar du på företaget är det ju inget problem. Är det så att du inte vet hur de arbetar är det i stället svårt att be dem ta ett totalt ansvar och ge dem fria händer.

Dags att renovera badrum?

5 jun 2018

Många drar sig för att renovera sitt badrum och bävar inför att kostnaderna för renoveringen ska bli alltför dyr. Är man inte den händiga hantverkaren, bör man inte göra det på egen hand. Kan man inte de regler för arbete med våtutrymmen kan man i värsta fall bygga in fel i huset. Det kanske ser bra ut på ytan, men under ytan kan man få vatten- eller fuktskador. Då blir det ett stort arbete för att rätta till de felen. Bygger man in fel i huset kan det i slutändan innebära stora skador på huset. I värsta fall får man så lov att riva upp hela rör, golv och väggar, och då blir arbetet med badrummet tre, eller fyrdubbelt så kostsamt som att göra rätt från början. Därför avråder vi från att göra det själv om man nu inte skulle råka vara VVS-montör.

Snåla in på byggmaterialet

Det man istället kan göra är att snåla in på byggmaterialet, och varför inte? Det är mycket värt att återvinna material som någon annan kanske inte vill ha. Vi behöver ju spara in på miljön och den energi som går åt till att tillverka ny inredning i badrum. Särskilt när det kommer till porslin, är det stor idé att återvinna och återanvända det. Det är sådant som inte slits ut i första taget. Du kan använda samma porslin som är 100 år gammalt. Så länge det inte finns sprickor på det går det alldeles utmärkt att återanvända och använda för mycket lång tid framåt.

...eller satsa stort på byggmaterialet

Om kostnaden inte är det som bekymrar dig, kan du ju låta någon annan få återanvända den badrumsinredning som du själv gör dig av med. Varför inte låta någon annan få använda det som du inte längre bryr dig om. Är det så att du vill förändra ditt badrum kanske du i stället är nyfiken på den inredningstrend som gäller i badrum.

I år ser vi några generella trender när det kommer till inredning, oavsett om det handlar om kök, bad- eller vardagsrum. Vi nämner några gemensamma trender här.

1. Pasteller, som gult, rosa och azurblått

Vi har ju frångått det vita, gråa och svarta och gått mot fler färger i inredning. Vi tar gärna in det citrongula, och rosa eller gröna som går mot grått. Även det azurblå har kommit och inreder våra badrum alltmer. Även det gula har kommit för att stanna som inredningsfärg, men framför allt det rosa har slagit igenom stort som inredningsfärg.

2. Metall i inredning

Särskilt i badrum ser vi metallerna som dominerar, både på blandare, kranar och som stänkskydd, till exempel i båda badrum och kök.

3. Svarta detaljer som ger ett dramatiskt intryck

Vi ser faktiskt en hel del svarta detaljer som skapar viss dramatik i inredningen. Mot pastellfärgerna blir det svarta väldigt snyggt och blir till en dramatisk helhet.

4. Naturmaterial och färger inspirerade av naturen

Vi ser en hel del mossgrönt, sandfärgat beige och annan färg som tar inspiration av naturen. Vi tar in en hel del av naturen in i inredningen. De stora gröna växterna har länge dominerat i olika rum, och vi väljer allt mer sten som byggmaterial, även i badrum.

Läs mer om rörmokare som du kan få anlitai Uppsala och Stockholm på: http://www.rörmokareuppsala.com.

Därför kan du anlita en snickare för badrumsrenoveringen

1 jun 2018

Begreppet snickare har kommit att inrymma fler tjänster än de traditionella. Tänker man på snickare är det lätt att tänka sig någon som står vid sin snickarbänk och hyvlar plankor omgärdad av sågspån. Den sortens snickare är ett minne blott. De flesta snickare utför ommålningar, klarar av att kakla badrum, kan installera toaletter och dra el in i kök. Många snickare kan alltså erbjuda en totalentreprenad när de erbjuder renoveringstjänster numera. Det innebär att de helst vill omdefiniera tjänsten som ”snickare” innebär. Även här, liksom på andra områden inom andra yrken, förändras det sätt som snickarna arbetar på och vill ta ett helhetsansvar då de har sett att detta sätt att jobba är det som är bekvämast för kunderna och som de också vinner på; att kunderna kan överlåta allt till en och samma firma. Ju bredare tjänster hantverksfirmorna kan erbjuda desto lönsammare för dem och desto lättare för kunderna är det.

Anlita en snickare för badrumsrenoveringen

Vill du till exempel ha en badrumsrenovering, och samtidigt installera en pool, eller bubbelbad, kan du anlita en och samma snickare som bygger såväl pool som bubbelbadet, som kaklar om badrummet och installerar nya rör. Anlitar du en så bred snickare kommer de hem till dig och inspekterar plats och lyssnar på dina önskningar och kanske kan komma med bra råd och tips. Ju mer de vet hur du vill ha det, desto mindre är risken för missförstånd och att det blir exakt som du vill ha det. För snickerifirman är det ju det bästa reklamen om du blir nöjd och kan berätta det för dem som du känner och kan rekommendera andra. Även om man bor i en storstad som Stockholm, Malmö eller Göteborg, sprider sig både positivt och negativt skvaller när det kommer till snickerier och renoveringar.

Kom ihåg möjligheten till ROT-advraget

För att hitta en snickare med ett brett utbud av tjänster kan du börja med att googla snickare Täby, det vill säga om det är så att du bor där och vill ha tag i en snickare som arbetar nära din bostad. Du betalar ju även för resorna till och från din bostad. I motsats till arbetskostnaderna är inte resorna avdragsgilla, liksom byggmaterialet. Alltså lönar det sig för dig att anlita en lokal snickare. Många snickare erbjuder en totalentreprenad, vilket innebär att du slipper hålla kontakten med flera olika hantverkare, utan har bara en och samma kontakt med den som du har skrivit avtal med och som du kan ställa till svars om någon del i badrumsrenoveringen inte blir som du önskar det.

Anlita proffs hellre än fuskare

30 maj 2018

Det är mycket viktigt med professionalism i vissa lägen. När det kommer till till exempel bilreparationer vill man inte råka ut för någon som fuskar. Vem vill reparera sina bromsar och märka att de blivit sämre efter att de har varit hos bilreparatören? Eller som har renoverat sitt badrum och märker att vattnet inte rinner ner utan stannar kvar på badrumsgolvet? Då blir man ju så där ”lagom” glad, eller hur?

När det kommer till våra bostäder vill man ha det bästa, och inte det sämsta möjliga. Har man tagit lån på flera miljoner vill man att även andra är noggranna med ens surt förvärvade hus. Då vill man anlita pålitliga hantverkare som är noggranna när de kommer hem till en och ska förbättra någon detalj hemma hos en, såsom badrum till exempel. Hur gör man för att hitta en seriös hantverkare? Det är några kriterier som vi trycker på är viktiga när man väljer hantverkare som vi listar här.

1. Utbildning, kompetens och certifiering

Det första man vill ha är kompetenta hantverkare som har den rätta utbildningen och som har rätt certifiering. Man vill inte ha någon som tror att de kan bygga våtrum men som inte har en susning om de regler som gäller våtrum i Sverige. För att säkerställa att hantverkarna har de rätta kunskaperna gäller att de har certifieringar som visar att de har kunskaperna om vad som gäller i Sverige.

2. Ansvarskännande hantverkare med egen företagsförsäkring

Ett sätt att visa att hantverkarna har ansvarskännedom är att de ser till att ha egen försäkring och att om det skulle hända någonting ska det inte gå på kundens hemförsäkring.

3. Seriöst företag med möjlighet till ROT-avdrag

Ett bra företag har betalat sina skatter och arbetsgivaravgifter så att de har rätt till ROT-avdrag och har alla sina avgifter betalda och inte befinner sig i Kronofogdens register.

4. Bra referenser

Ett företag ska ha utmärkta referenser för att man ska lita på att de gör ett utmärkt arbete och har ett gott bemötande mot sina kunder.

Välj mellan fler än 2.000 företag

Bor du i Stockholm har du stora chanser att få tag i seriösa och duktiga hantverkare. Bara i Stockholm finns det över 2.000 företag som arbetar med badrumsrenoveringar, så där har du stora chanser att hitta en bra hantverkare för ditt badrum. Du kan alltid börja med att googla badrum Stockholm för att få några förslag på företag som renoverar badrum i Stockholm. Har du bostad på annan ort, skriver du in den orten i stället i sökfältet. När du sedan väljer, be om offert och referenser. Är du osäker på hur bra ekonomi hantverkarna har, kan du kontrollera dem i allabolag.se och kontrollera dem hos Skatteverket, och är du fortfarande osäker, kontrollera hos Kronofogden. Då vet du om de befinner sig på konkursens brant och kanske inte finns kvar i morgon. Klicka vidare på denna länk för att läsa mer om ett företag som utför renoveringar av badrum i Stockholm på: http://www.badrumstockholm.biz.

Så går en relining till

17 maj 2018

Den som vet att de har gamla rör i sin fastighet kan med fördel göra en kontroll av dem, så att inte de springer läck, rostar och gör skada på huset. Bara tanken på vatten- eller fuktskada kan ge upphov till rysningar av fasa inför det stora arbete av reparationer och kostnader som kan rusa iväg för att reparera den skadan. Får man en vattenskada måste hela det område rivas får röret har läckt. Man måste ersätta med nytt material och se till att området kring skadan vädras ut och blir torrt innan man kan göra något annat. Och bara tanken att få fukt i huset, som i värsta fall kan leda till mögel är lika skrämmande. Mögelsporer är direkt skadliga att andas in. Har man barn i huset är det ännu värre, om de små barnlungorna får in detta, kan det skada dem riktigt illa. Då är det bättre att kontrollera rören och i möjligaste mån se till att det inte blir någon skada av gamla rör.

Be ett VVS-företag kontrollera rören

Man kan ta kontakt med ett VVS-företag, som kan hjälpa till att få en inspektion av rören. Då kan de gå in med en mini-kamera. Med hjälp av en dator kan man få bilder av kameran inuti rören. När du ser hur rören är inuti, kan du se om du behöver lägga nya rör. Att lägga nya rör innebär relativt stora kostnader. Dels är det nya rör som drar iväg kostnaderna, men även arbetsinsatsen. Man måste riva upp allt där rören är, man river upp badrum och kök för att kunna lägga nya rör. Istället för att genomföra ett så stort ingrepp kan man istället göra en relininig. Det kostar mindre, innebär inte alls så stor arbetsinsats som att lägga helt nya rör.

Så går en relining till

Man kan antingen göra en relining med strumpmetoden. Det innebär att man för in nya plaströr i de gamla rören. Då leds vattnet i nya fräscha rör inuti de gamla rören. Man kan också göra en relining med lösplastmetoden. Det innebär att man sprutar in en plastblandning inuti rören, som man sedan härdar med varm luft. Då lägger sig plasten inuti rören som en ny hinna. Man får på samma sätt fräschare vatten med fräschare yta inuti rören. Man får en längre hållbarhet på de rör som redan finns på plats. Det blir billigare. Det innebär inte lika mycket jobb, då man inte behöver riva upp golv och väggar för att komma åt rören. Läs mera här om ett företag som utför VVS i Lund på: http://www.vvslund.biz.

Så lever du miljövänligt som husägare

10 maj 2018

Det är dags att vakna upp inför klimathotet, eller hur? Så snart man öppnar någon av våra nyhetsförmedlingar, såsom dagstidningarna Svenska dagbladet, Dagens nyheter, Aftonbaldet coh Expressen, eller ser nyheterna på TV, möts vi av olika nyheter om hur illa det är på den fronten. Det är en medvetenhet som man kan förhålla sig till på olika sätt. Antingen får man dåligt samvete och stoppar huvudet i sanden och gör ingenting, eller så agerar man och gör det man själv kan för att bidra till en bättre miljö som sparar på energin. Det gäller de flesta saker när det kommer till val som husägare. Det är i valet av diverse material som kan avgöra för om du kan bidra till ett mindre avtryck på miljön.

Uppvärming av huset

När det kommer till valet av hur du värmer huset är detta ett av de största utgiftsposterna du som husägare kan ha. Detta är även den största källan till avtryck på miljön som du kan göra. Därför är valet bland det viktigaste du kan tänka dig både som husägare (din plånbok) och som energikonsument (miljön). Här måste vi vamt rekommendera solpaneler tillsammans med luftvärmepump som värmer ditt hus. Det kan du kombinera med en pelletskamin, om du så vill. Solenergin är den i särklass mest miljövänliga energikällan vi känner till för tillfället. Att skaffa solpaneler har sjunkit avsevärt i pris under det senaste året. I längden, även om de initiala kostnaderna är lite högre än andra värmekällor, kommer du att se att detta är ett billigt sätt att värma ditt hur på.

Använda återvunnet material

Man kan gott och väl gå in för att alltmer anvädna återvunnet material när det kommer till att till exempel välja fönster. Väljer du att installera plastfönster, köper du fönster som har återvunnits av plast. Du kan även inreda med begagnade material, som till exempel badrumsinredning som någon annan ändå har tänkt slänga. Genom att använda det på nytt sparar du på miljön, och dessutom får du det till billig peng, eller hetl gratis. Många blir tacksamma över att någon kommer och hämtar det som de ändå hade tänkt slänga. Dessutom blir du en miljöhjälte genom att ta till vara materialet.

Spara energi

Om du tycker att det inte är särskilt angenämt att använda begagnad inredning i badrum kan du även använda energibesparande inredning i ditt badrum när du ändå ska köpa nya nya duschhandtag, till exempel. Du kan till exempel välja ett duschmunstycke som kan öka trycket på vattenflödet i duschmunstycket, vilket gör att du inte behöver använda så mycket vatten vid duschningen. På samma sätt kan du installera blandare som sparar på vattenflödet. Vill du ha golvvärme, kan du ha en tidsinställd golvvärme, som värmer golvet endast den tid på dygnet när du använder det, såsom på morgarna och kvällarna. På samma sätt kan du tidsinställa handdukstorken. Du kan till exempel ha ljus som är inbyggt i spegeln, så har du belysning endast där du är i badrummet. 

Allt detta kan du installera i badrum om du hittar rätt hanverkare för det. Känner du ingen nu, kan du alltid fråga runt bland dina vänner och bekanta. Är du van att använda Google, kan du alltid googla renovera badrum Stockholm, om du bor där. Annars skriver du bara din ort i sökfältet. Ta kontakt med någon av dem som Google visar arbetar på din ort. Be om referenser och offert.

Detta ska du göra om du får stopp i avlopp

3 maj 2018

Har du gamla rör? Om du vet att du har gamla rör kan det vara bra med en kontroll så att de fortfarande håller. Att få en vatten- eller fuktskada innebär ofta stora kostnader och energikrävande reparationer. Har man fått fukt som skapar mögel och ingen vill andas in mögelsporer, vilket kan ge både astma och allergi. Då behöver man riva upp allt som kommit i kontakt med fukten och ersätta det med nytt och fräscht material. Fukten som torkas ut innan man kan gå vidare.

Bättre underhålla än reparera

Då är det mycket lättare att ”stämma i ån” än att reparera något som tar stora kostnader och tid i anspråk. Är man osäker på rörens beskaffenhet och i vilket skick de är i lönar det sig att ta kontakt med ett VVS-företag och låta dem inspektera rören. Då kan de gå in i rören med en mini-kamera. Med hjälp av en dator kan de då ta bilder, eller filmer och ta reda på hur de ser ut inifrån. Set du då att rören är intakta, ja då kan du ta det lugnt, eller så byter du rör. Det innebär stora kostnader att byta rör. Dels måste man riva upp allt där rören finns. Det innebär att man river upp både badrum och kök. Man tar bort precis allt, för att rörmokarna ska kunna riva ut rören. Det innebär stora kostnader både för det nya byggmaterialet och inredningen i både badrum och kök, men inte minst för arbetet då det kan ta veckor innan arbetet är klart. Då finns det billigare alternativ.

Göra en relining

Man kan göra en relining. Det kan man antingen göra enligt strumpmetoden, vilket innebär att man lägger helt nya plaströr inuti ide gamla rören. På det sättet är de gamla rören enbart behållare för den nyare rören. De håller på det sättet längre och du slipper få stopp i avloppet med nya fräscha rör. Man kan också göra en relining med friplastmetoden. Det innebär att man sprutar in plast inuti rören. Med varm luft härdar man plasten så att den lägger sig som en ny yta inuti rören. Plasten lägger sig som en hinna inuti rören och du får liksom förnyade rör.

Göra en stamspolning

Man kan stamspola rören. Det bör man göra regelbundet, eventuellt vart femte år. Det innebär att man spolar rören med ett vatten tills vattnet kan flöda fritt i rören på nytt. Det är ett mycket billigt sätt att få vattnet att  flöda fritt i rören på nytt. Då slipper du lägga nya rör. Du slipper många timmar av arbetskostnader för att riva ut och lägga nytt eller plocka isär och plocka ihop på nytt.

Renovera badrum med miljövänliga funktioner

19 apr 2018

Badrum är ett av de mest energislösande rum som vi har i våra hem. Det rinner vatten handfat, badkar och duschar, om de inte rinner står de och droppar vatten. Badrumslampan står på, ibland hela nätterna. Toaletten slösar med hela 10 vattenhinkar vid varje spolning. Golvvärmen står på mitt i sommaren. Badrumstorkaren står på dygnet runt och så vidare. Vi behöver minska energianvändningen och det stora slöseri som vi svenskar gör oss skydliga till. Visste du att varje år, använder vi jordens resurser som om det fanns fyra resurser från fyra jordglober per person, varje år? Fyra jordglober. Per person och år. Det är ofantligt. Men vi måste ta till oss fakta. Och vi måste var och en inse att det är ohållbart.

Den senaste trenden är energibesparande badrum

Här tar vi upp några av de åtgärder som du kan vidta för att spara energi. Du kan renovera badrum och inreda med energibesparande inredning, så som:

1. Vattenbesparande duschmunstycken

Vi kan skaffa smarta duschar och duschmunstycken, tunna, hårda strålar. Det finns kran ar som på ett smart sätt minskar vattenmängden. Det minskar energikonsumtionen och minskar påverka inpå miljön

2. Energisparande vattenflöden i kran och blandare 

Det innebär att de har energisparfunktioner som gör att blandarna återgår till energisparande komfortlägen när man släpper kranen

3. Golvvärme endast då du går på det

Du kan skaffa golvvärme som endast är varmt när man går på golvet, som till exempel på morgnarna och kvällarna. Däremellan behöver du inte golvvärmen. Då går de på installerade scheman.

4. Ljus där du befinner dig

Du kan skaffa spegel med inbyggt ljus, då får du ett begränsat stämnings- och tvättställsljus, tekniken har då en högre verkningsgrad, lägre energiförbdukning

5. Skaffa duschvärmeväxlare

Med en duschvärmeväxlare, tas varmvattnet tillvara och värmer kallvattnet i duschblandaren, Den kan man montera i både duschen, varmvattenberedaren.

6. Använda mindre mängd vatten i toalettspolning

Man kan halvera vattnet som spolar toaletten

7. Handdukstork med timer

Istället för att slösa värme på handdukstorkar som står och alstrar värme, kan du ställa in värmen med en timer. 

Miljövänlighet utmanar innvationer

Du kan på detta sätt skaffa smarta badrum och som är inställt på att fungera när du behöver det som mest, som på morgnar och kvällar när du behöver det som mest. Många inom näringsbranschen tror att miljövänlighet innebär att man är bakåtsträvare. Inget kunde vara mer fel. Att agera miljövänligt innebär att sätta press på innovationer och nya funktioner som är miljövänliga. Här kan även själva hantverkarna som installerar de miljövänliga funktionerna göra hantverkarbetet på ett miljövänligt sätt. Läs mer här om miljövänligt renoveringsföretag som utför badrumsrenoveringar i Stockholm.

Varför inte prova relining?

18 apr 2018

Har du problem med dina rör? Då är du inte ensam. Många får problem med sina rör någon gång i livet. Då gäller det att få tag i en rörmokare, eller VVS-montör som det heter numera. En del kan man som lekman göra själv för sina rör. En del av det innebär att man inte häller vad som helst i vasken, eller avloppet. Egentligen är det inget annat än vatten och sanitet (kiss och bajs och toapapper) som ska hällas ut i vask och toastol. Resten ska slängas på annat sätt. Allt det som vi slänger ner i toastolen kommer ut i resten av vatten systemet. Det är ju sådant som påverkar hela ekosystemet med vatten. Det påverkar vår natur, djur, bakterier och det vatten som ska renas och återvinnas. Därför bör vi ta större ansvar för vårt vatten och hur vi gör med våra vatten- och sanitetsrör.

Prova miljövänlig relining

Har man gamla rör, är det även här alternativ som man kan göra som är mer eller mindre miljövänliga. Att alltid köpa nytt och slänga är åtgärder som tär mycket på vår miljö. Det tar mycket energi som går åt till att tillverka nya produkter. Om vi istället återvinner och återanvänder det som går att använda på nytt går det inte åt lika mycket energi. Det gäller även när det kommer till rörsystemet som vi har. De flesta gamla rör vi har är gjorda i gjutjärn, koppar eller mässing. De nyare rör vi har är alla gjorda i plast. Har man gamla rör kan det vara bäst att kontrollera i vilket skick de är. 

Då kan man ta kontakt med ett VVS-företag, som kommer ut till en. Med hjälp av en mini-kamera kan de ta sig in i rören och kontrollera hur de ser ut inifrån. Med hjälp av en dator kan man styra kameran som tar bilder åt en. Då får man en bild av hur rören är, om de har rost eller någon annan skada.

Om de har det, vad bör du då göra? Riva upp allt och ersätta med nya rör? Det blir stora kostnader av det och det kan bli dyrt med helt nya rör. Framför allt är det inte miljövänligt. Då är det bättre att göra en relininig, som lägger sig som en extra plasthinna innanför rören. På det sättet förnyar du dina rör och de håller en längre tid. Framför allt i Stockholm finns det företag som arbetar med relining. Du kan alltid googla relining Stockholm, så får du förslag på VVS-företag som arbetar med detta. Då kan du be om offert och referenser.

Varför inte anlita en rörmokare för er bostadsrättsförening?

10 apr 2018

I många bostadsrättsföreningar har man insett behovet av att ha en person som kan hjälpa till och arbetar som jour för olika besvär som kan uppstå med läckande rör. För låg värme inomhus, som kan hjälpa någon av bostadsrättsföreningens medlemmar med att installera en tvätt- eller diskmaskin, eller som kan vara behjälplig vid renoveringar. Det är många saker som kan hända i kök; rör kan gå sönder, men de vanligaste saker som händer i kök är att rören täpps till. Plötsligt rinner inte vattnet ner i avloppet som det ska. 

Ofta fett som stoppar i rör

Då är det oftast fett i avloppet som har täppt till så att vattnet inte rinner undan. Det är vissa saker som man som lekman kan göra för att förhindra att det händer. Det har med hanteringen av disk att göra. Har du använt mycket fett, till exempel i en stekpanna bör du torka bort allt fett med en pappersnäsduk, innan du diskar den. Samma sak gäller smutsiga tallrikar. Dem kan du gott och väl torka med papper innan du sköljer dem och sedan lägger dem i diskmaskin. Har du friterat och använt mycket olja, ska du absolut inte hälla olja ni vasken. Den häller du i förvaringskärl som du antingen ställer i soprummet, avsett för återvinning, eller så slänger du det med matsoporna.

Med jämna mellanrum kan du även koka upp minst en liter varmt vatten och hälla det i vasken. På det sättet kan du hålla dem någorlunda rena så att fett och matrester kommer bort. Gör du det kan du i bästa fall hålla borta rörmokaren.

Avlöna rörmokare som arbetar i föreningen

Om bostadsrättsföreningen däremot har en hantverkare, eller rörmokare som är avlönad och kan komma när som helst som det uppstår problem, behöver man inte oroa sig över stopp. Det är en tjänst som vilken bostadsrättsförening borde skaffa sig för att de boende ska få den service som de behöver.

I Stockhom, till exempel är det inte svårt att hitta rörmokare som man kan anställa för syftet. Känner man inte till någopn på rak arm, kan man googla rörmokare Stockholm (skriv in den ort där du bor om du inte bor i Stockholm). Då bör man får förslag på flera rörmokare eller företag som arbetar med rörmokeri och då kan man välja en som man tar kontakt med och begär offert ifrån. Du kan kolla upp företagen genom att be om referenser. Antingen anställer man en sådan eller bara anlitar för kortare uppdrag.

Välj rätt företag när du ska renovera badrummet

1 apr 2018

Ska du renovera ditt badrum? Du vet väl om att det är materialet på din badrumsrenovering som avgör hur dyrt, eller billigt det blir? Hantverkarna tar relativt lika betalt. Med ROT-avdraget blir kostnaderna lägre, men med som högst 30 procent. Arbetskostnaderna brukar gå på mellan 2.000 till 5.000 kronor per kvadratmeter. Det är klart att du kan jaga kostnader här när du väljer hantverkare. Dock är inte kostnaderna för arbetarna den största utgiftsposten. Dessutom är inte billigast hantverkare bäst.

Gå inte efter billigast hantverkare

När du väljer hantverkare är det andra faktorer som är viktigare än priset. Det är viktigt att välja en hantverkare som är certifierad. En sådan hantverkare bör ha en egen ansvarsförsäkring under arbetet. Skulle något hända under arbetets gång i renoveringen ska inte du som kund behöva ta det på din hemförsäkring. Det ska hantverkarens egen försäkring ta hand om. Du vill ju välja en hantverkare som är noggrann, punktlig och som du får tag i när du behöver honom eller henne. Det finns tyvärr mindre nogräknade hantverkare som är beredda att fuska. När det kommer till viktiga saker som våtrum och hantering av fukt, vill du inte ha en hantverkare som fuskar.

Anlita en totalentreprenad

När du anlitar en hantverkare vill du väl att den firman tar hand om allt, eller hur? Det kan ju inte finnas någon mening att anlita en hantverkare här och en annan där, med det menar vi att du ska inte behöva anlita någon som kaklar badrummet och sedan en annan som monterar sanitet och vatten och en tredje som bara kan installera lampor. Du vill väl att en och samma firma tar hand om hela renoveringen och sedan när de är klara, behöver du inte oroa dig för något annat? Har du sedan något klagomål vill du väl kunna vända dig till en enda hantverkare? Och inte till tre olika? Känner du dig osäker på vad det finns för hantverkare kan du alltid fråga vänner och bekanta om de har någon firma som de har bra erfarenheter av. Om inte bör du googla renovera badrum Stockholm, om det är där du bor. Annars skriver du din ort i sökfältet när du googlar.

Begär offert först

Många hantverkare erbjuder sig att komma kostandsfritt ut till kund inför att kunna ge en relativt detaljerad offert. Hittar du en sådan hantverkare, kan du vara rätt säker på att de är seriösa och nogranna. De vill gärna komma ut och inspektera badrummet och lyssna på vad du har tänkt dig med renoveringen. Har de varit på plats och hört dig berätta om vad du tänkt dig är det så mycket lättare för dem att ge ett rätt exakt pris. När du träffar dem lär du märka hur nogranna och seriösa de är. Är du ändå osäker kan du alltid kolla dem på allabolag.se. Det du bör kolla med dem är att de har en stabil ekonomi, de bör ha F-skatt-sedel och de bör ha funnits några år. Du kan även be om att få referenser innan du bestämmer dig.

← Äldre inlägg