Det här är ett Attefallshus

Många husägare är nyfikna på vad som gäller vid uppförande av ett Attefallshus och vi tänkte därför reda ut några detaljer som gäller. Det finns nämligen några saker som man måste vara medveten om och vi tänkte därför rada upp några tankar, regler, kostnader och lite övrig information här nedan; något som vi hoppas kan få dig att ta steget till att bygga ett Attefallshus.

För, har du möjlighet så är det egentligen ingenting att fundera på - ett Attefallshus är fantastiskt och något som verkligen adderar det där lilla extra till ditt befintliga hus. Med detta sagt - tänk på detta:

  • Du måste anmäla och få startbesked. Ett Attefallshus är bygglovsbefriat - men det innebär inte att det bara är att snickra ihop ett sådant helt utan vidare. Gängse väg är att du anmäler din planerade byggnation till Byggnadsnämnden i din kommun och därefter inväntar ett startbesked; något som brukar ta några veckor. Själva kostnaden för en bygganmälan varierar mellan kommunerna i Sverige. I Stockholm kostar en sådan 3135 kronor - i exempelvis Haninge så ligger den på 2900 kronor och på Värmdö så kostar den mellan 8600-9000 kronor. En stor skillnad.
  • Måtten som gäller: Ett Attefallshus får byggas om maximalt 25 meter2 och med en takhöjd på 4 meter upp till nock. Du kan dock dela upp “dina” 25 meter2 på exempelvis två Attefallshus. Det finns ingen gräns om hur många du kan bygga på din tomt i Stockholm.
  • Dock - gällande placeringen på tomten: ett Attefallshus får endast byggas - max - 4.5 meter från dina grannar. Behöver du bygga närmare så behöver du deras tillstånd.
  • Många väljer att köpa nyckelfärdiga Attefallshus - en god idé; men tänk på att kostnaden kan variera mycket. Det finns egentligen ingen övre gräns för hur mycket ett Attefallshus kan kosta. En lägsta sådan ligger dock på runt 25.000 kronor.
  • Merkostnader som kan tillkomma: Inredning, dragning av vatten- och avlopp, dragning av elektricitet samt arbete med grunden. Undersök sådant innan.
  • Namnet? Attefallshus är namngivet efter den förre Bostadsministern Stefan Attefall som var den som såg till att byggnaden möjliggjordes.


Syfte? Ja, vad behöver du egentligen ett Attefallshus till? Här kommer din fantasi att vara din enda egentliga begränsning. Så länge du håller dig inom de givna måtten så kan du uppföra ett Attefallshus som en permanent bostad, du kan ha det som ett förråd, en bastu, ett växthus eller som ett garage. I bostadsbristens Stockholm så fungerar ett Attefallshus ofta som ett hus att hyra ut; något som också var en av grundtankarna med byggnaden i fråga.

Inspirerad? Här finns några olika modeller att välja bland.

9 Dec 2017